İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs, işçilerin 8 saatlik iş günü mücadelesinden doğdu. 1889 yılından bu yana dünyanın her yerinde "işçilerin ortak bayramı" olarak kutlanıyor. Kitlesel sokak eylemlerinden katliamlara, anma törenlerinden pandemi yasaklarına, yeniden kitleselleşme eğiliminden özgür 1 Maysı özlemlerine işte 1 Mayıs'ın kısa tarihi…
Dünya ölçeğinde her dinden, ırktan, cinsten milyarlarca emekçinin 'İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü' olarak kutladığı 1 Mayıs, ABD işçi sınıfının başlattığı 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir ürünü olarak ortaya çıktı.
ABD işçi sınıfının, 8 saatlik iş günü mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini talep etti ve aynı yıl ABD'nin büyük kentlerinde 5 binden fazla grev ilan edildi. Polisle çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan 4'ü idam, 4'ü ağır hapis cezasına çarptırıldı.