Üretken, yenilikçi, dolu dolu bir ömür: Ferhan Şensoy
Ferhan Şensoy, kendine has çizgisi, geleneksel ile çağdaşı birleştiren tiyatro anlayışı ve güçlü siyasi mizahı ile dönemlere damgasını vuran sanatçıydı. 70 yaşında yaşamını yitiren Şensoy, kurucusu olduğu Ortaoyuncular ile yenilikçi bir tiyatro çizgisini hayata geçirdi; ilk yıllarından itibaren televizyonda da üretken çizgisini sürürdü.
Abone Ol
‘KAVUK’UN SAHİBİ
26 Şubat 1951’de Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğan Ferhan Şensoy tiyatro, sinema ve televizyon oyunculuğunun yanı sıra; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları ile şiirler yazdı. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler ile 1987 yılından bu yana kesintisiz sahnede olan ve binlerce kez sahne alan Ferhan Şensoy, Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralarak, uzun yıllar başarıyla taşımıştı.
LİSE ÇAĞLARINDA YAZMAYA BAŞLADI
Ferhan Şensoy’un ilk öykü ve şiirleri Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde 1969 yılında yayımlandı, yazdığı skeçler de Devekuşu Kabare'de 1970 yılında oynandı. Galatasaray Lisesi'nde de bir süre okusa da, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu. 1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975'te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı.
İLK TELEVİZYON SKEÇLERİ
Ardından Türkiye’ye döndü, 1976’da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda yazarlık, oyunculuk yapmaya başladı. Yeni açılan televizyon için skeçler yazmaya başlayan Ferhan Şensoy, bu skeçlerin birinde garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı. Farklı tiyatrolarda rol aldı, TRT’ye ve Devekuşu Kabare’ye skeçler yazdı. 1978’de ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nu yazdı, Kızını Dövmeyen Dizini Döver filminin senaryosunu yazdı. Tiyatro, sinema ve televizyon alanında sayısız işe imza attı.
ORTAOYUNCULAR
Ferhan Şensoy, 1980 yılında Ortaoyuncular adıyla, kendi tiyatrosunu kurdu. 14 Mart 1980'de Harbiye'de ilk kez perdelerini açan Ortaoyuncular, 50'den fazla oyun sahneledi, pek çok genç oyuncunun yetişmesine katkıda bulundu. 1980’lerde askere de gidip gelen Ferhan Şensoy, “Şahları da Vururlar”, “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı”, “İçinden Tramvay Geçen Şarkı”, “Ferhangi Şeyler”, “Muzır Müzikal” gibi pek çok oyuna imza attı.
ŞAN TİYATROSU YANGINI
1986'da yazıp yönettiği “Muzır Müzikal” adlı müzikal büyük tepki aldı. 1987 günü oyunun 77. gösterisinden sonra sahnelendiği Şan Tiyatrosu şüpheli bir biçimde yandı. Oyun yüzünden mahkemeye verilen Şensoy, 21 gün hapis cezasına çarptırıldı. Muzır Müzikal’i tek kişilik bir gösteri olan Ferhangi Şeyler izledi. TRT’deki “Varsayalım İsmail” dizisi ile “Doruktakiler” ödülünün sahibi oldu. İstanbul Şehir Tiyatroları’da da oyunlar yöneten ve Ortaoyuncular ile çalışmalarını sürdüren Şensoy, oyuncu Derya Baykal ile evlendi.
SES 1885 TİYATROSU VE KAVUK
1989'da Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul'dan devraldı. Tarihî Ses Opereti'ni onardı ve Ses 1885 adıyla açtı. Ortaoyuncular halen bu tarihi tiyatroda faaliyetlerini sürdürüyor. Tiyatro, sinema ve televizyon çalışmalarına devam eden; kitaplarıyla ses getiren Ferhan Şensoy üretkenliğini 1990’lar boyunca da sürdürdü. Bu çalışmalarıyla pek çok ödüle layık görüldü.
ÇARŞAMBA’DA DÜNYA PRÖMİYERİ
Kanal D’de “Bağımsız Federe Ferhan Şensoy Televizyonu”, Flash TV'de “Akşam Traşı” adlı programlar yapan Şensoy, yazıp yönettiği Üç Kurşunluk Opera’da oynadı, “Felek Bir Gün Salakken” adlı tek kişilik oyununun dünya prömiyerini Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaptı. Televizyonlara diziler yaptı, Avrupa turnelerine çıktı. Senaryosunu da yazdığı Pardon filmiyle büyük ses getirdi.
YÜZEN TİYATRO
1994 yılında bir gemi kiralayarak yüzen tiyatroya dönüştürdü, “İçinden Dalga Geçen Tiyatro” adlı gemisiyle “Seyircili Seyir Defteri” oyununu sahneledi. Geminin 2. katındaki barda ise gece 24.00'ten sonra, Kırkambar-Gece Tiyatrosu kabare gösterisi yapıldı. Kuruçeşme'de perde açıp, Fenerbahçe'ye giden yüzen tiyatro projesi de İsmail Dümbüllü Ödülü getirdi.
KARADENİZLİ ÇEHOV: FİŞNE PAHÇESU
2000’de Anton Çehov’un eseri Vişne Bahçesi’ni, çağdaş bir Karadeniz öyküsü şeklinde “Fişne Pahçesu - Çehov Lazdur Laz Kalacaktur” adıyla yeniden yazan Şensoy, “Ferhangi Şeyler” ve “Felek Bir Gün Salakken” oyunlarını yüzlerce kez sahneledi. Ortaoyuncular ile onlarca oyuna imza atan ve sayısız ödül kazanan Ferhan Şensoy, 30 Ağustos 2021 gecesi tedavi görmekte olduğu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yaşamını yitirdi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te dokuz8haber sitemize
abone olun.