GÜNDEM

Fuat Paşa Yalısı Tarihi: Hikayesi Nedir? Nerede? Hangi Diziler Çekildi?

Tarihe tanıklık etmiş olan İstanbul'da birçok tarihi yapı bulunuyor. Boğaz kenarında yer alan yalılar da çok ilgi çekiyor. Peki, Fuat Paşa Yalısı tarihi nasıl? Şimdiye kadar kimler oturmuş? Tüm soruları cevapladık.

Abone Ol

Fuat Paşa Yalısı, özellikle dizi ve film sahnelerine ev sahipliği yapmasıyla bilinen İstanbul’un en ünlü yalılarından birisi olarak ön plana çıkıyor. Yalı hakkında araştırma yapan okuyucular ise daha çok Fuat Paşa Yalısı tarihi ile ilgili bilgileri merak ediyor. Fuat Paşa Yalısı tarihçesini sizlerle paylaşıyoruz.

Fuat Paşa Yalısı hikayesi, yapıldığı 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanmaktadır. Türkiye’deki pek çok başarılı dizi ve filme de ev sahipliği yapan yalının tarihi merak ediliyor. Ayrıca Fuat Paşa Yalısı’nda çekilen diziler listesini de sizlere özetliyoruz. İşte detaylar…

Fuat Paşa Yalısı Tarihi

Tarihi yalılar, günümüzde dizi ve film çekimlerinde mekan olarak sıklıkla tercih edilirken Fuat Paşa Yalısı ise tarihi ve hikayesiyle merak uyandırıyor. Fuat Paşa Yalısı tarihi, 19. yüzyılın ikinci döneminde yapılışına kadar uzanmaktadır. İşte ilgili yapının tarihçesi…

Fuat Paşa Yalısı, İstanbul Boğazı’nın dördüncü burnu olarak kabul edilen Tokmak Burnu’nda, İstinye Koyu’nun güneyindeki uç kısmında yer alan, İstinye – Emirgan yolu üzerinde bulunmaktadır. Yalı 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır. İlk sahibi Billuri Mehmet Efendi olan yalının sonraki sahipleri sırasıyla İran sefiri Muhsin Han ve Hicaz Kralı Şerif Hüseyin olmuştur.

Fuat Paşa Yalısı’nın son sahibi Müşir (Deli) Fuat Paşa’dır. Yalının ismi de son sahibinden gelmektedir. Başarılı bir devlet adamı ve asker olan Fuat Paşa, düşündüklerini ve bildiklerini çekinmeden söylemesi nedeniyle “deli” lakabını almıştır.

Fuat Paşa Yalısı, boğaz sahil yolunun yapılmasıyla yol kotunun alt kısmında gözden uzak kalmıştır. Sahiplerinin elinde değişikliklere maruz kalan yalı, Fuat Paşa tarafından iki yanına çıkarmalar eklenerek dikkat çekici bir yapıya dönüşmüştür. Son sahibi Fuat Paşa tarafından aynı zamanda çatı yarım üç kat yükseltilmiş, ayrıca orta bölümüne cihannüma yerleştirilmiştir.

Fuat Paşa Yalısı tarihine göz attığımızda bu yapının 1940 yılında Denizcilik Bankası’na satıldığını görüyoruz. 1948 yılında taşınma işlemleri tamamlanarak burası Tersane Müdürlüğü olarak kullanılmıştır. Daha sonraki dönemlerde çatı katı ve cihannüma kaldırılarak biçim değişikliğine uğramış, aynı zamanda ikinci katın arka bölümüne kemer köprü ile caddeye geçiş yolu sağlanmıştır.

Tersanenin kaldırılması sonrasında Dışişleri Bakanlığı’na geçen Fuat Paşa Yalısı, önceleri Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü tarafından kullanılmaktayken, daha sonra Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciği olarak kullanıldı. Şimdi ilgili yapı, genellikle düğün organizasyonları için tercih edilen bir otel formatında kullanılmaktadır.  

Fuat Paşa Yalısı Hikayesi

Fuat Paşa Yalısı tarihi kadar aynı zamanda hikayesi ile de ünlü bir yapıdır. Zaman zaman ihanet ve çılgınlığın yalısı olarak tanımlanan bu yapının arkasındaki hikaye, gerçekten de tanımlamaları doğrular niteliktedir. Arabistanlı Lawrence ile bir olarak Osmanlı Devleti’nden ortadoğuyu koparan Şerif Hüseyin, mevcut ihanet planlarını bu yalıda yapmıştı.

II. Abdülhamid’in hiç güvenmediği isimlerden birisi olan Şerif Hüseyin, Abdülhamid’in isteğiyle İstanbul’da tutuluyordu. Hüseyin ise Arabistan’dan Suriye’ye kadar olan toprakların kralı olmak istiyordu. İkinci meşrutiyet sonrası dönemde 1908 yılında Şerif Hüseyin, bu yalıyı Müşir Deli Fuat Paşa’ya sattı.

Fuat Paşa Yalısı hikayesinin arka planında, Şerif Hüseyin’in Osmanlı Devleti’ne ihanet planlarını bu yalıda yaptığı yatmaktadır. Bu nedenle günümüzde ihanetin ve çılgınlığın yalısı olarak anılmaktadır. Fuat Paşa Yalısı tarihi ve hikayesini paylaştıktan sonra, burada çekilen dizi ve filmlerin listesini paylaşalım…

Fuat Paşa Yalısı'nda Çekilen Diziler

Fuat Paşa Yalısı tarihi kadar, bu yapıda çekilen dizi ve filmleriyle de merak konusu… Aralarında Türkiye’de çok geniş kitleler tarafından sevilmiş, reyting rekorları kıran pek çok dizinin yer aldığı listeyi sizlerle paylaşıyoruz. Fuat Paşa Yalısı’nda çekilen diziler nelerdir? İşte yanıtı:

  • Öyle Bir Geçer Zaman Ki
  • Unutursam Fısılda
  • İntikam
  • Kırgın Çiçekler
  • Annem
  • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
  • Lale Devri
  • Bizim Hikaye
  • Erkenci Kuş

Görüldüğü üzere Fuat Paşa yalısı tarihi ile birlikte bu dizilerle de ünlü bir yer konumunda… Yukarıda yer alan dizilerin birçoğu, Türk dizi sektöründe adını altın harflerle yazmış başarılı yapımlar arasında bulunuyor.

Fuat Paşa Yalısı Kimin?

Fuat Paşa Yalısı tarihi kadar bu yalının şu an kimin olduğu da merak edilmektedir. Fuat Paşa Yalısı, 1870 tarihinde yapıldığı günden bu güne kadar çok kez el değiştirmiştir. Sırasıyla Muhsin Han, Şerif Hüseyin, Fuat Paşa gibi isimlerin sahibi olduğu yalı, 1940 yılında Denizcilik Bankası’na satılmıştır.

1948 yılında Tersane Müdürlüğü olarak kullanılan bina, daha sonra bu idari birimin kaldırılmasıyla Dışişleri Bakanlığı’na geçmiştir. Günümüzde Fuat Paşa Yalısı, düğün organizasyonlarının gerçekleştirildiği bir otel olarak hizmet vermektedir.

Fuat Paşa Yalısı Nerede?

Fuat Paşa yalısı tarihiyle birlikte bu yapının nerede olduğu da merak ediliyor. İstanbul Boğazı’nın kıyısında eşsiz manzarasıyla konuşlanan Fuat Paşa Yalısı nerede? İşte yanıtı…

Fuat Paşa Yalısı, İstanbul’un Sarıyer ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Büyükdere semtinde Çayırbaşı Caddesinde bulunan yalı, dizi ve film çekimlerinin de ilk adresi konumundadır. İlgili yalının açık adresi ise şu şekildedir:

  • Büyükdere, Çayırbaşı Caddesi, No: 148, 34453 – Sarıyer/İstanbul

Fuat Paşa Yalısı'na Nasıl Gidilir?

Fuat Paşa Yalısı hikayesi ve tarihini araştıran kişiler, buraya nasıl gidebileceklerini de merak ediyorlar. Fuat Paşa Yalısı’na nasıl gidilir? İşte cevabı:

  • Şahsi aracınız ile İstanbul Sarıyer ilçesi üzerinden yalıya ulaşım sağlanabilmektedir.
  • Belediye otobüslerini kullanmak isteyenler; 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T, 59RH no’lu otobüsleri kullanarak bu yalıya ulaşım sağlayabilirler.
  • Ayrıca metro ya da metrobüs kullanarak otobüs aktarmasıyla da bu bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.  

Sıkça Sorulan Sorular

Fuat Paşa Yalısı tarihiyle alakalı diğer soruları yanıtlayalım:

1- Fuat Paşa Yalısı ne zaman yapıldı?

Fuat Paşa Yalısı, 1870’lerin ilk döneminde İran Büyükelçisi Hacı Muhsin Han tarafından yaptırılmıştır.

2- Müşir Fuat Paşa kimdir?

Müşir Deli Fuad Paşa, 1835 – 1931 tarihleri arasında yaşamış, Osmanlı Devleti’nde görev yapmış Türk devlet adamı ve askerdir.

Fuat Paşa Yalısı tarihçesi ve hikayesiyle ilgili bilgileri paylaştık. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlar bölümünden sorabilir, ayrıca ek olarak düşüncelerinizi de paylaşabilirsiniz