Averaj kelimesi sayı farkı anlamına gelen İtalyanca kökenli bir kelimedir. “Avaria” veya “Average” olarak kullanılan kelime Türkçede “Averaj” olarak kullanılmaktadır. Averaj kelimesi aynı zamanda futbol terimlerinden biridir. Şimdi futbolda averaj ne demek sorusunu yanıtlayalım. Detaylar yazımızda…

Averaj 2

Futbolda Averaj Ne Demek?

Futbol liglerinde birçok takımda puan eşitliği yaşanmaktadır. Puan eşitliği durumunda averaja bakılır. Averajı yüksek olan takım puanları eşit olduğu diğer takımların üstüne çıkabilmektedir. Peki futbolda averaj nasıl hesaplanır?

Sayı farkı veya ortalama anlamına gelen averaj futbolda atılan ve yenilen goller üzerinden hesaplanır. Örneğin bir A takımının averajını hesaplayalım:

  • A takımının attığı gol sayısı 60 olsun yediği gol sayısı da 45 olsun.
  • Averaj hesaplanırken takımın attığı gol sayısından yediği gol sayısı çıkartılır.
  • 60-45=15
  • A takımının averajı +15 olarak bulunmuştur. “+” olarak ifade edilmesinin sebebi averajın eksi olarak da çıkabilmesidir. 

Futbolda averajın nasıl hesaplandığını gösterdik. Şimdi de eşit puanlı iki takımın averaj farkından nasıl etkileneceğini gösterelim:

Az önceki averaj örneğinde A takımının averajını +15 bulmuştuk. Şimdi de puanlarının eşit olduğu B takımının averajını hesaplayalım.

  • B takımının attığı gol sayısı 63 yediği gol sayısı da 43 olsun.
  • 63-43=20 

B takımının averajı 20 bulunmuştur. A ve B takımları puan eşitliğinde kalırsa B takımının averajı daha yüksek olduğu için B takımı ligde daha üst sırada yer alacaktır. 

Averaj 3

Averaj Çeşitleri

Futbolda averaj çeşitleri iki tanedir. İkisi de farklı işlere yaramakta ve farklı şekilde hesaplanmaktadır. Öncelikle yukarıda hesaplamasını yaptığımız genel averaj ve iki takım arasında oluşan ikili averaj olmak üzere iki çeşit averaj vardır. 

Genel Averaj

Genel averaj lig usulü yapılan futbol turnuvalarında takımların attığı gol ile yediği gol arasındaki farktır. Genel averaj ligde sıralamayı belirlemektedir. Ligde ilk iki arasında puan ve ikili averaj eşitliği varsa genel averaj şampiyonluğu da belirlemektedir. 

İkili Averaj Nedir?

İkili averaj iki takımın birbiriyle olan maçlarında birbirlerine attıkları ve birbirlerinden yedikleri gol sayıları üzerinden hesaplanır. A ve B takımı üzerinden ikili averaj hesaplamasını açıklayalım…

Ligde bir dönem boyunca iki takım toplamda iki maç yapmaktadır. 

  • A ve B takımlarının ilk maçındaki sonuç: A 3-2 B 
  • A ve B takımlarının ikinci maçındaki sonuç: B 3-1 A 

İki takım da bir maç kazandığı için bu durumda takımların attıkları goller toplanır. 

  • A takımı iki maç toplamında 4 gol atmıştır.
  • B takımı iki maç toplamında 5 gol atmıştır. 

B takımı A takımından 1 gol daha fazla attığı için ikili averajda A takımından öndedir.

İkili averaj sadece şampiyonlukta kullanılmaktadır. Lig dönemi boyunca sıralamalar için genel averaja bakılırken şampiyonun belirlendiği haftada ilk iki sıradaki takımın puanları eşitse öncelikle ikili averaja bakılır.

Yukarıda örneğini verdiğimiz A ve B takımlarından B takımı ikili averajda öndedir. Şampiyonluk haftasında bu iki takım aynı puana sahipse genel averaja bakılmadan B takımı şampiyon olmaktadır. 

Hem genel averaj hem de ikili averaj liglerde şampiyonluğu etkilemektedir. Aynı zamanda küme düşme hattındaki takımlar için de önemlidir. Küme düşme ihtimali olan takımlardan puanı eşit olup averajı düşük olan takımlar küme düşmektedir. 

Averaj Yükseltmek Nedir?

Averaj yükseltmek tabiri futbolda sıklıkla kullanılan tabirlerdendir. Her takım yüksek averaja sahip olmak istemektedir. Bu yüzden de futbol maçında ne kadar çok atıp ne kadar az gol yerse o kadar iyidir.

Örneğin bir takım 4-3 yendiği maçta 3 puan alıp +1 averaj almaktadır. Başka bir takım da maçı 4-1 kazanıp 3 puan alıp +3 averaj almaktadır.

Bu iki takım aynı sayıda gol atıp aynı puanı alsalar da averaj farkından dolayı ilk takım ikinci takımın üstüne yerleşmektedir. 

Futbolda averaj ne demek sorusunu sizler için yanıtladık.