Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Cumartesi günü İstanbul Taksim'de bulunan Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'ne 25 Ağustos 2018’de polisler tarafından biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. 700’üncü haftasına denk gelen bu müdahalenin ardından meydan polis bariyerleriyle çevrilerek, abluka altına alınmıştı.  

160 haftadır Cumartesi Anneleri'ne yasak olan meydandaki abluka dün akşam saatlerinde kaldırıldı. Polisler, meydandaki bariyerlerin tümünü kaldırdı. 

'BU GÜN MEYDANIN ÖZGÜRLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUZ'

Ablukanın kaldırıldığı meydana gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, eylemlerinin 700'üncü haftasında yapılan müdahalenin ardından her hafta hukuksuz bir şeklide meydanın kayıp yakınlarına kapatıldığını ifade etti. Yoleri, “Bu durumun son bulması için yargı mercilerine başvuruda bulunduk. Bu karar bizim açımızdan çok ciddi bir sorundu. Toplanma ve ifade hakkımız da engellendi. Aynı zamanda hakikat ve adalet mücadelesinin de engellendiği bir noktaya gelmiştik. Bu gün meydanın özgürleşmiş olduğunu görüyoruz” diye konuştu. 

"ÇOK MUTLU OLDUK"

Meydanda bulunan bariyerlerin kaldırıldığını, ancak iktidarın her an kararını değiştirerek, tekrardan bariyerleri koyma ihtimalinin olduğuna dikkati çeken Yoleri, “Çünkü  ‘demokratikleşme, insan hakları’ dediği günün ardından çok ciddi baskılar kurabiliyor. AKP iktidarı döneminde kısmı özgürlükler sağlandıysa da bu AKP’nin iradesiyle olmadı. İçerdeki toplumsal muhalefet ve dış baskılar sonucu oldu. Bu gün burada Galatasaray Meydanı’nı özgür görüyoruz. Çok mutlu olduk. Umuyoruz ki devlet sorumluluklarını bilerek davranır” dedi. Yoleri, aksi bir durum olmadığı taktirde bu hafta Cumartesi günü annelerle birlikte meydanda olacaklarını aktardı.