AKP ve MHP'nin, "dezenformasyonla mücadele" gerekçesiyle 27 Mayıs'ta TBMM Başkanlığı'na sunduğu Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, tüm eleştirilerine rağmen TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Medyaya sansür getirecek yasa tasarısı bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Gazeteciler, tasarının geri çekilmesi için eylem çağrısı yaptı.
Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK-Basın İş Sendikası, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Derneği (Ankara), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen Sendikası, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nin ortak çağrısıyla yarın İstanbul ve Türkiye'nin diğer illerinde, çarşamba günüyse Ankara'da protesto yürüyüşü gerçekleştirilecek.
NE OLMUŞTU?
Sansür yasası olarak bilinen "dezenformasyonla mücadele" çerçevesinde Türk Ceza Kanunu'na "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu" eklendi. Buna yasaya göre, "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak".
Yine söz konusu maddeye göre failin, suçu kimliğini gizleyerek ya da bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde ceza yarı oranında artırılacak. Tasarının muhalif kamuoyunda sansür yasası olarak anılmasının nedeni ise sözü geçen maddenin ifade ve basın özgürlüğünün kısıtlayacağı yönündeki derin endişeden kaynaklanıyor.