2 büyük depremde can kaybı her geçen dakika artıyor. Can kayıplarının yanı sıra dışarıda olanların da barınma, yiyecek ve giyecek sorunu var. AKP hükümeti her ne kadar "her yere yetiştik" dese de bölgede olan gazeteciler farklı düşünüyor.
Deprem bölgelerinde bulunan gazeteciler son durumu dokuz8HABER'e değerlendirdi.
Depremin ilk gününden itibaren Gaziantep'e olup bitenleri kamuoyu ile paylaşan gazeteci Ulaş Utku Yurdal, "Tablo gerçekten çok kötü" diyor.
"NURDAĞI'NDA TEŞHİS EDİLMEYEN CENAZELER TIRLARDA BEKLETİLİYOR"
Yurdal'ın Gaziantep ve Nurdağı'na ilişkin izlenimleri şu şekilde:
Nurdağı'nda durum gerçekten çok kötü. İlçe son alınan karara göre ilçe başka bir yere taşınacak. Nereye taşınacağı artık daha sonra belli olacak. İlçede hasar almayan bina neredeyse yok. Çok sayıda cenaze gördük bugün Nurdağı sokaklarında. Çok üzücü görüntüler gördük. Bir tırın içerisine cenazelerin konulduğunu gördük. Büyük ihtimalle teşhis edilmeyen cenazeler tırlarda saklanıyor. Cenazeler hastanelerin de hasar görmesiyle tırlarda saklanıyor. Sevkler başlayacak Nurdağı ilçesinden. Nereye nasıl sevkler olacak bu konuda da net bir bilgi yok.
MARAŞ'TA İNSANLAR ŞEHRİ TERK EDİYOR
Gazeteci Medine Mamedoğlu, Maraş, Elbistan ve Pazarcık'ta yaşananları anlattı.
"Pazarcık'ta dün arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Kurtarma çalışmalarını gönüllüler yapıyor." diyen Memedoğlu, Maraş'ta çok ciddi sıkıntıların olduğunu vurguladı.
İlçede 413 vatandaşın hayatını kaybettiğine yönelik valilik açıklaması olduğunu belirten Mamedoğlu, "Bu açıklamalar valilik kararı tabi köyler dahil oluyor mu onu da bilmiyoruz. Afad yetkilileri çok azdı burada. Çalışmaların çoğu genelde dışarıda gelen gönüllüler tarafından yapıldı. AFAD bölgelere çok geç geldi. Gönüllüler, bakanlar geldiğince ya da canlı televizyonlar geldiğinde gelip çalışmalar yaptıklarını da bize söyledi. Yardımların ancak 3. günden sonra geldiğini belirten köylüler. Tek ışık insanların yaktıkları ateş oluyor. İnsanları ayakta tutan dayanışması oluyor. Elbistan, Nurhak ve Pazarcık'taki insanların çoğu şehri terk etmek zorunda kalıyor. Çünkü insanlar burada en temel ihtiyaçlarını bile gideremiyor." ifadelerini kullandı.
ADIYAMAN'IN YÜZDE 70'İ YIKILMIŞ DURUMDA
Diyarbakır'ın ardından 2 gündür Adıyaman'da olan Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu, Adıyaman'daki yaşananları anlattı:
Adıyaman'da elimden geldiğince her yeri gezmeye çalışıyorum. Şunu gördüm ki görmek ile duymak arasında kocaman bir fark var. Adıyaman'ın yüzde 70'i yıkılmış durumda. Maalesef birçok ihtiyaç halla giderilmiş değil. Yiyecek, içecek, elektirik ve bataniye gibi ihtiyaçlar var. Bu ihtiyaçlar giderilmiyor. Birçok siyasi parti acilen Adıyaman'a eğilmesi lazım. Adıyaman'ın sesi duyulmuyor. Lütfen bir an önce Adıyaman'a ses olun.
ŞANLIURFA'DA HERKES KÖYLERE KAÇTI
Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmaları bitti, bundan sonraki çalışmalar enkazları kaldırma ve hasar tespit anlamında."
Şanlıurfa Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celal Çiftçi kentteki son durumu anlattı.
Arama kurtarma çalışmaları bitti, artık enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Bakanlıklar tarafından tespitler yapılıyor. Depremden sonra şehir merkezleri boşalma noktasına geldi. Valilik koordinasyondan hızlı bir çalışma yapılıyor. Hasarlı olmayan binalarda bile insanlar evlere girmekten korkuyor. Herkes köylere gitti. Köylere bir bakıyorsunuz her evde en az 15-20 kişi yatıyor. Şanlıurfa'da belediyeler ve kurumlar hızlı çalıştı. Bölge illeri içinde en başarılı vali bizim vali diyebiliriz. Barınma sorunu çok ciddi var.
"Elbistan terk edilmiş. Kentin yüzde 70'inin göç ettiği söyleniyor."
"Müdahaleyi bankanın olduğu yerden yapmışlar ve kasaları çıkarmakla yetinmişler."
Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, Elbistan ve Malatya'daki son durumu anlattı.
Elbistan'daki yıkım çok fazlaydı. Şehir terk edilmiş. Çadır kentlerde çok az insan var. İnsanların yüzde 70'i göç etmiş durumda. Malatya'da ise facianın büyüğü arka sokaklara girdiğinizde gün yüzüne çıkıyor. Asıl yıkımlar ikinci depremden sonra olmuş. Asker ve jandarmalar çekim yapmamızı izin vermediler. Kayıt yaptırmamak için olağanüstü bir çaba vardı. Adıyaman'a gitmek için araç çok zor bulduk. Malatya otogarında sıcak çay bile verilmiyor.