Bölgede artan ve sokağa çıkma yasaklarına halka yönelik bir abluka boyutu kazanan çatışmalar, yaşananları tüm gerçekliğiyle anlatmak üzere görevlerini yapmaya çalışan gazetecileri de zor duruma bırakmaya devam ediyor. Devlet güçlerinin gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellemeye yönelik çabaları ve uygulanan baskılar nedeniyle mesleklerini yapmaya çalışan gazeteciler artan saldırıların hedefi haline geldi. Son olarak İMC TV Kameramanı Refik Tekin'in de içinde bulunduğu sivil grubun güvenlik güçleri tarafından taranmasıyla vurulmasıyla daha fazla gündeme gelen gazetecilere yönelik saldırılara karşı Türkiye'nin batısından gazeteciler hareket geçti. "Haber nöbeti" adıyla bir dayanışma girişimi başlatan gazeteciler ilk olarak 11 haftalarda yaptıkları bir toplantıyla harekete geçmek kararı alarak oluşturdukları "Dayanışma Nöbeti Koordinasyon Grubu"yla çalışmalara başladılar. 3 Şubat Çarşamba günü Diyarbakır'a giderek haber nöbetine başlayacak ilk grupta yer alan isimler şöyle: Ayşe Yıldırım, Sait Sefa, Ergun Babahan, Celal Başlangıç, Evrim Kurdoğlu, Önder Öner ve Tunca Öğreten
Çağrıcı grup ilk toplantısını 11 Ocak'ta yapmıştı.
Aralarında Fehim Işık, Arzu Demir, Evrim Kepenek, Uğur Güç, Faruk Eren, Fatih Polat, Ceyda Karan, Tuğba Tekerek, Gökhan Biçici gibi isimlerin de yer aldığı bir grup gazeteci, çatışmalı bölgelerde gazetecilik yapan meslektaşları ile dayanışmak için Diyarbakır'a giderek haber nöbeti başlatmak üzere 11 Ocak'ta bir toplantı düzenleyerek çağrı yaptılar. Buna göre gazeteciler,bölgede görev yapan gazetecilerle birlikte, özellikle baskılar, tutuklamalar nedeniyle görev yapamayan gazetecilerin yerine "'Nöbetçi gazeteci" olarak görev yaparak haberlerini, gözlemlerini görev yaptıkları haber mecralarında ve bu haberlere yer vermek isteyen tüm mecralarda yayınlayacaklar.
Katılımın ve desteğin artması için çalışma yapılıyor
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'a giderek bölgedeki gazetecilerle dayanışma sergileyen basın ve meslek örgütleri heyeti bu çalışmanın ilk adımı olarak değerlendiriliyor. İlk grubun da önümüzdeki günlerde bölgeye gitmesi için çalışmalar bir iki gün içinde sonuçlandırılacak ve ihtiyaç olduğu sürece devam edecek uzun soluklu bir çalışma için katılımcı sayısı da arttırılmaya çalışılacak. dokuz8HABER'de "Haber Nöbeti" çalışmasının bir parçası olacağını duyurdu. Bu çerçevede bölgede yer alan gazetecilerle dayanışmanın yanı sıra Aralık ortasında İstanbul'da düzenlenen "Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Doğu-Güneydoğu Bölge Eğitimi" kapsamında kurulan haber grubunu da genişletmek ve dayanışma çalışmasına yurttaş habercilerini de katmak üzere özel bir çalışma yürüteceklerini ifade eden dokuz8HABER kurucularından Gökhan Biçici, "Bölgede görev yapan basının bunca yoğun saldırıya rağmen, hala en zor şartlarda haber yapabiliyor olmasında en önemli faktörlerden birisi sokağa çıkmak yasaklarının uygulandığı, çatışmaların devam ettiği bölgede bulunan insanların ellerindeki tüm araçlarla haber, video ve görüntü paylaşmaları." dedi.
Gökhan Biçici: Bölgede yaşaşan insanların fiili olarak yurttaş haberciliği yaparak haber, video, fotoğraf aktarımları yapmaları haber akışının kesilmemesinin en önemli nedenlerinden birisi
Yurttaş haberciliğinin bu zor koşullarda gazeteciliğin imdadına yetişen temel bir dinamik olduğunu vurgulayan Biçici şöyle devam etti: "Bu dinamik sayesinde ağır bedellerle mesleklerini yapan gazeteciler Türkiye'nin geri kalanına ve dünyaya kaynağından görüntü ve haber paylaşarak AA ve Türk devlet güdümündeki basının tüm dezenformasyon çalışmasını boşa çıkartabiliyor. Biz meselenin bu tarafını çok önemsiyoruz ve gazetecilikle yurttaş haberciliğinin bir buluşma noktası olarak inşa edilen dokuz8HABER olarak bu gelişmeyi, dinamiği desteklemek, tüm olanaklarımızla güçlendirmek için hem bu nöbete hem de bu cephede yapılan tüm çalışmalara özel bir önem veriyoruz."
Dayanışma Nöbeti Koordinasyonu tarafından paylaşılan çağrı metni şöyle: "Gerçeğin peşindeyiz, meslektaşlarımızın yanındayız"
"Gerçeğin peşindeyiz, meslektaşlarımızın yanındayız. 7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden hayatımıza giren çatışma can almaya devam ediyor. Gerçekler yayın yasakları ile gizlenmeye, gazeteciler baskılar ile susturulmaya çalışılıyor. Sokağa çıkma yasaklarıyla gerçeklerin karartılmaya çalışıldığı bölgede görev yapan meslektaşlarımız ise yoğun baskılara maruz kalıyor; çalışmaları engelleniyor, kafalarına silah dayanıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. 31 meslektaşımız hala cezaevinde tutuluyor. Halkın haber alma hakkı için canı pahasına çalışan meslektaşlarımızla dayanışmanın batıdaki biz gazetecilerin de en temel görevlerinden biri olduğu düşüncesindeyiz ve bu düşünceyle silahların gölgesinde görev yapan meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Basın meslek örgütlerinden ve gazetecilerden oluşan bir heyetin sokağa çıkma yasakları ile baskı altında tutulan bölge illerine yapacağı ziyaretin ardından, bizler de meslektaşlarımızla dayanışmak için, gazeteciler üzerindeki baskıların son bulması için, gazeteciliğin suç olmadığını anlatmak için, halkın haber alma hakkı için bölgeye gideceğiz. Gazeteci meslektaşlarımızla birlikte çalışıp, onların üzerindeki baskıların kalkması için dayanışma duygularımızı götüreceğiz. Her hafta bir grup gazeteci olarak sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlere giderek, haber yapacağız. Dayanışma nöbetine katılmak isteyen meslektaşlarımız, katılabilecekleri tarihleri [email protected] adresine mail ile bildirebilirler." (dokuz8HABER)