Gazeteci Murat Yetkin, Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 54 ürün grubunda İsrail’e ticaret kısıtlamasını değerlendirdiği dünkü yazısında, “Ankara’yı İsrail’e ticaret ve daha fazla insani yardım konusunda harekete geçmeye zorlayan başka nedenler de olabilir” dedi.
YetkinReport’a bilgi veren kaynaklar, yardım kuruluş İHH’nın Gazze’ye denizden yardım götürmek üzere “Özgürlük Filosu” adı altında faaliyeti hızlandırdığına dikkat çekerek Ankara’nın 2010’daki gibi yeni bir Mavi Marmara olayıyla karşı karşıya kalmak istemediğini vurguluyor.
İHH Başkanı Bülent Yıldırım, seçimlerden önce Kanada’dan Avustralya’ya, Güney Afrika’dan Norveç’e dek “gönüllü kuruluşlarca” ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti:
“Havadan, karadan ve denizden bu ambargoyu inşallah deleceğiz. (…) Diplomasinin bittiği yerde sivil toplum kuruluşları devreye girer. Gemiler; Amerika’dan, Avrupa’dan ve Türkiye’den yola çıkacak. Şu an satın alıyoruz, gemi sayısı Mavi Marmara’dakinden az olmayacak.”
Yıldırım aynı toplantıda gemilerin mart sonunda yola çıkacağını söylemişti, ama henüz yola çıktığı bildirilen gemi bulunmuyor.
2010 yılında Gazze’ye uygulanan ambargoyu delmek üzere İHH düzenlemesiyle İsrail’e doğru yola çıkan 8 gemiden Mavi Marmara 31 Mayıs’ta uluslararası sularda İsrail komandoları tarafından basılmış, 10 gönüllü öldürülmüştü.