GÜNDEM

GDO'lu mısır ve kanola iddialarının üzeri örtülmeye mi çalışılıyor

Tekirdağ'da sahte analiz sonuçları ile GDO'lu mısır ve kanolanın piyasaya sürüldüğüne ilişkin iddialarla ilgili skandallar devam ediyor.

Abone Ol

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

Konuyla ilgili,  kim tarafından açıklama yapıldığı belli olmayan ve  iddiaların asılsız olduğu belirtilen bildirinin, bir siyasi parti aracılığı ile para karşılığı yayınlatılmak istendiği ileri sürüldü.

 Korsan bildiri olarak tanımlanan ve iddiaların gerçek olmadığı belirtilen metne ilişkin tartışmaların ardından, Tekirdağ Valiliği, usulsüz ithalat iddialarının olduğu ve  soruşturmanın devam ettiğine ilişkin  resmi açıklamada bulundu.

Korsan bildirinin yayınlatılmak istenmesine yönelik açıklamalarda bulunan bazı gazeteciler, duruma tepki gösterdi.

Yerelde aktif olarak gazetecilik yapan Ferhat Akgün, korsan bildiriye ilişkin Cumhuriyet Savcılarına seslendi ve para karşılığı siyasi bir partiden bildirinin yayınlanması teklifinde bulunulduğunu aktardı.

Akgün, sosyal medya paylaşımında, "Buradan Cumhuriyet savcılarına sesleniyorum. Bu açıklama para karşılığı yayınlanması için tarafıma 4 farklı kişiden ulaştırıldı. Toplum sağlığını tehdit eden kişiler korsan bir açıklama hazırlamış" dedi.

Sahte belgelerle ülkeye sokulan GDO'lu olduğu iddia edilen mısır skandalı ile ilgili olarak bir korsan bildiri hazırlandığına dikkat çeken Akgün, "Bir partinin il başkan yardımcısı ve parti görevlisi bir kişi tarafından gazeteciler aranarak korsan bildiri para karşılığında yayınlatılıyor. Toplum sağlığını ilgilendiren böylesi önemli bir konuda gazeteci arkadaşlar duyarlı olun. Resmi bir açıklama olmadan bu korsan açıklama hangi partiliyi korumak için yapıldı. Açıklamayı yapan niçin altına imza atmaz. Aynı bildiri para karşılığında Yayınlanmak üzere tarafıma 4 farklı kişi tarafından ulaştırıldı. Bedeli ne olursa olsun yayınlamayacağız. Buradan Tekirdağ Valisi'ne sesleniyorum resmi bir açıklama olmadığı için gözaltına alınma korkusu ile firma sahipleri korsan bildiri hazırladı ve yayınlatılıyor. Ya resmi bir açıklama yapın ya da bu bildiriyi kim hazırladı ve yayınlattıysa açığa çıkarın" ifadelerini kullandı.

RESMİ AÇIKLAMA YAPILMAMASI KAOSA NEDEN OLDU

Bölgede uzun yıllar gazetecilik yapan ve  aynı zamanda çevre aktivisti olan Bedia İlerler, resmi açıklama yapılmamasının, kaosa neden olduğunu belirtti.

Üç gün önce yayılan iddiaların ve başlatılan soruşturma bilgisinin, korsan bildiri sonrası eleştiriler üzerine  resmi makamlar tarafından açıklandığına dikkat çeken İlerler, "Bu tarz durumlar oluşmadan, resmi kurumlar bilgi aktarmalıdır. Toplumsal kaos ve bilgi kirliliğinin önüne geçilmelidir"dedi.

Adliye muhabirliği alanında aktif olarak görev alan Gazeteci Ruhan Yalçın duruma tepki göstererek, şu paylaşımda bulundu:

"Ortalık da saçma bir metin dolaşıma sokulmuş. Soruyorum; Yetkililer? Nerenin yetkilisi bunlar?, kurumları ve isimleri nedir? Sutre gerisinden bir metin yayıyorlar ama net olunmalı bence..Algıda seçicilik hedefleniyor sanırım.. İlgili kurumun müracaatı ile başlatılan bir soruşturma bu. İddialar asılsız çıkar ise zaten kimsenin bir şey dediği yok(!) Ama ya doğru ise o zaman isim isim yazarım muhatapları vesselam…"

Para karşılığında haberlerin manipüle edildiğini belirten gazeteci Fatih Erge ise şunları dile getirdi:

 PARA VERİLEREK HABERLER MANİPÜLE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

"Bu milleti zehirlemeye kalkanlar para vererek, yaptığımız haberleri manipüle etmeye çalışıyor. GDO lu mısır skandalında resmi kurumlardan bir açıklama bekliyoruz. İmzası olmayan saçma sapan açıklamalara itibar etmeyin."

Gazeteci Gökmen Yüce  de  25 yıllık meslek hayatında,  böyle bir durumla karşılaşmadığını ve mesleği adına utandığını aktararak şunları kaydetti:

"Düşünün Tekirdağ'a gemilerle GDO'lu olduğu öne sürülen tonlarca ürün sokuluyor. Soruşturma başlatılıyor. Korkunç iddialar ortada dolaşıyor. Analiz raporlarının değiştirildiği, ürünlerin analiz edilmeden yurda sokulduğu öne sürülüyor. Bu ortamda kim tarafından hazırlandığı belli olmayan, saçma sapan ifadeler içeren, aslında amacı belli olan bir metin bazı kişilere sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptırılıyor. Ben gazeteciyim diyen biri bu metni kesinlikle yayınlamaz. Fazla detaya girmeyeceğim, mesleğim adına utandım."

Tepkilerin ardından, Tekirdağ Valiliği resmi açıklamada bulunarak, şunları kaydetti.

Bazı basın ve yayın organları ve sosyal medya hesaplarında ilimiz ile ilgili çıkan “usulsüz ithalat işlemleri” iddiası haberleri ile ilgili olarak açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde yaşandığı iddia edilen söz konusu olay ile ilgili kurumlarımızca yapılan tespitlerin Valiliğimize ulaşmasının akabinde, ivedi olarak idari soruşturma yapılmak üzere Bakanlık Müfettişi talep edilmiş ve Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bakanlık Müfettişleri tarafından titizlikle sürdürülen tahkikatların sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır.