Geçtiğimiz günlerde, Tekirdağ limanına Rusya ve Ukrayna’dan gemilerle getirilen 7 gemi mısır ve 3 gemi kanolanın, kontrol edilmeden sahte analiz raporları hazırlanarak, gemilerden tahliye edildiği ileri sürüldü.
İddiaya göre, beş firma tarafından ithal edilen kanola ve mısırlar, laboratuarlarda analiz edilmeden, hazırlanan sahte analiz raporlarının Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin şifresi kullanılarak, sisteme yüklenmesi ile tahliye edildi. Kurum çalışanın ihbarı üzerine, idari inceleme başlatılarak, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Bakanlık tarafından gönderilen müfettişler ise Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde incelemelerde bulunduğu kaydedildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuyu gündeme getiren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, yetkililere seslenerek, sorumluların bulunması yönünde çağrıda bulundu.
Yerli üreticiye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Aygun, “GDO’lu 7 tane gemi, 3 tane de GDO şüpheli kanola gemisi, toplam 10 tane gemi Tekirdağ'a girmiş. Eğer siz kendi üreticinizi desteklemiş olsaydınız dışarıdan gemiler gelmezdi, vatandaşımıza sağlıklı ürünleri yedirirdik. Ben buradan tekrar sesleniyorum: Ülkemizin gerçek efendisi olan üreticilerine sahip çıkalım, esnafına sahip çıkalım. Ukrayna'dan, Rusya'dan gelen gemiler şu anda sorunlu ve biz geleceğimizi, sağlığımızı şu anda yok ediyoruz, tehlikeye atıyoruz” dedi.
Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Tekirdağ’da analiz sonuçların manipüle edilerek girişleri yapılan ve GDO’lu olduğu iddia edilen ürünleri sordu.
Girişi olan ürün miktarının ne olduğunu, güvenlik zafiyetinin olup olmadığını, bu ürünlerin piyasaya yayılıp yayılmadığını kamuoyun endişeyle cevap aradığı sorular olduğunu aktaran Avşar, bazı siyasi figürlerin devreye girerek olaya müdahale etmeye çalıştığı, bu müdahalenin şüphelilerin kurtarılması amacıyla yapıldığı iddia ve söylentilerinin ise kamuoyunda endişeyle takip edildiğine dikkat çekti.
“GDO’lu ürünlerin halk sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri, sistemsel zafiyetler ve kurum içi etik olmayan davranışlar göz önüne alınarak kamuoyunun beklentileri karşılanmalı ve endişesi giderilmelidir” diyen Avşar, Bakan Bolat’a şu soruları iletti:
-GDO’lu olduğu iddia edilen ne kadar ve hangi tür tarım ürünü/ürünlerinin girişi olmuştur?
-Ülke genelinde başka limanlarda buna benzer vuku bulan olaylar ve tespitleriniz var mıdır?
-Şayet varsa bu hususta ne tür tedbirler alınmış ve yaptırımlar uygulanmıştır
-Veri güvenliği, denetim ve kontrol sistemi nasıl sağlanmaktadır?
-Uluslararası ticaret yapan limanlarımızın ve ilgili laboratuvarların veri güvenliği, denetim ve kontrol sistemi nasıl sağlanmaktadır?
-Bu güvenliği sağlamak üzere dijital güvenlik ağı ve siber güvenlik duvarı gibi güvenlik sistemleri mevcut mudur?
-Söz konusu GDO’lu ürünler piyasaya dağılmış mıdır?
-Şayet dağıldıysa kullanıldığı veya ulaştığı yerler tespit edilmiş midir?
-Gerekli geri toplama işlemleri yapılmış mıdır?