İşte gün gün, saat saat Gezi direnişinin kronolojisi...

İŞ MAKİNELERİ GEZİ PARKI'NDA

Türkiye tarihinin en kitlesel ve uzun süreli eylemleri olan Gezi Direnişi, iş makinalarının Gezi Parkı'na girmeleriyle başladı. Gezi Parkı'na giren iş makineleri parkta yıkıma başladı.

GEZİ PARKI'NDA BULUŞMA ÇAĞRISI

Taksim Gezi Parkı’nda yıkımın başladığı haberini alan Taksim Dayanışması (@taksimdayanisma) üyeleri ve bir grup aktivist parka giderek iş makinelerini engellemeye çalıştı.

GEZİ'DEN ATILAN İLK TWEET

Yıkımı önlemek amacıyla Gezi Parkı’na gidenler arasında yer alan SYKP kurucu üyelerinden, aktivist @ahmetsaymadi tarihe "Gezi’nin ilk tweeti" olarak geçecek tweeti attı: "…Herkesi yıkıma karşı durmaya bekliyoruz."

İLK PANKART: GEZİ PARKI İÇİN NÖBETTEYİZ

Taksim Dayanışması ve yurttaşların sosyal medya çağrılarıyla Gezi Parkı’nda toplanan yaklaşık 50 kişi, gece yarısından sonra kurdukları çadırlarla parkta sabaha kadar nöbet tuttu. Parka asılan ilk pankart elle hazırlanan “Gezi Parkı için Nöbetteyiz” pankartı oldu.

YURTTAŞLAR GEZİ PARKI'NA AKIN ETTİ

28 Mayıs 2013 sabahı parka daha çok eylemci ulaştı. Diğer yandan yıkım ekipleri polis korumasında Divan Oteli yönünde çalışmaya devam ediyorlardı. Gezi Parkı’nın yıkımına karşı çıkan direnişçiler, polisle karşı karşıya geldi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER İŞ MAKİNALARININ ÖNÜNDE

28 Mayıs 2013 sabahı saat 11:00 civarı, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder iş makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurdu. Gezi Parkı eylemleri 27 Mayıs gecesi iş makinalarının parka girmesiyle başladı. Yıkım haberini alıp parka gelen Taksim Dayanışması üyeleri ve bir grup aktivistin çabasıyla gece ilk yıkım durdurulduktan sonra ertesi sabah polis korumasıyla tekrar harekete geçen yıkım ekipleri bu sefer karşılarında BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i buldu. Önder iş makinasının önüne geçerek çalışmasını durdurdu.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in araya girmesiyle yıkımın durdurulması ardından parkta toplanmalar arttı. BDP'li Sırrı Süreyya Önder ve CHP’li vekiller Gezi Parkı’nda bir açıklama yaptılar. (Görüntü: Gökhan Biçici)

Gezi Parkı’nda nöbet 28 Mayıs gecesi artan kalabalıkla devam etti ve park nöbetçileri kurulan çadırlarda sabahladı. Ancak parkta kalanları sabah 05.00’da, kayıtlara ‘İlk şafak baskını’ olarak geçen polis müdahalesi bekliyordu. Takvimin 29 Mayıs’ı gösterdiği günün sabahında yaşanan bu sert polis müdahalesiyle parkta kurulan çadırlar söküldü.

"TAKSİM BİZİM, İSTANBUL BİZİM"

29 Mayıs günü sabah saatlerinden itibaren çalışmalar tekrar engellendi, Gezi Parkı’nda çadırlar kuruldu, fideler dikildi.
Taksim Dayanışma adına Mücella Yapıcı bir açıklama yaptı: “Bu mücadele tüm canlılar için; Taksim bizim, İstanbul bizim.”

ERDOĞAN KONUŞTU: NE YAPARSANIZ YAPIN...

Gezi Parkı'nda bir araya gelen insanlar ağaçların kesilmemesi için mücadele verirken, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da 3. Köprünün açılış töreninde konuştu. Erdoğan'ın "Ne yaparsanız yapın, orası (Gezi Parkı) için karar verdik” sözleri, Gezi Direnişi’ne katılımı arttıran bir etki oluşturdu.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU GEZİ PARKI'NDA

Gezi Parkı'nı koruma nöbetine katılan yurttaşların her geçen saat artarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da saat 23:00 civarı parka gelerek yurttaşlara destek verdi.

GEZİ PARKI'NA ŞAFAK BASKINI

Gezi Parkı’na 30 Mayıs sabahı polis tarafından şafak baskını yapıldı. Polis Gezi Parkı’nda nöbet tutan yurttaşların çadırlarını yaktı ve bu görüntüler tüm ülkeye, hatta dünyaya yayıldı. Anadolu Ajansı olayı “eylemciler yaktı” diye duyurdu, ancak bu yalan propaganda etkili olmadı ve polis şiddeti ülke çapında büyük tepkilere neden oldu. O ana kadar Gezi Parkı’yla sınırlı olan eylem, tüm ülkeye yayılmaya başladı.

YIKIM İKİNCİ KEZ DURDURULDU

Gezi Parkı’nda çadırların polis ve dönemin AKP'li İstanbul Büyükşehir görevlilerince yakılmasının ardından parka gelen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yıkımı bir kez daha durdurmayı başardı. Parka gelen yurttaşların sayısı da tekrar artmaya başladı.

POLİS PARKI BOŞALTMAYA ÇALIŞTI

30 Mayıs akşamı yeniden parka giren polis yine büyük bir direnişle karşılaştı. Yurttaşlar parktan çıkmadı ve polisin parkı boşaltmasına izin vermedi.

BİNLERCE KİŞİ GEZİ PARKI'NDA

Gezi Parkı’nı korumak için parka gelen yurttaşların sayısı gün boyu arttı ve akşam saat 18:00’da başlayacağı duyurulan konser saati yaklaştıkça sayı binlere ulaştı. 

BİR GÜNDE 2 MİLYON TWEET

30 Mayıs günü yaşananların medya sansürüyle boğulmak istenmesine tepki olarak yurttaşlar sosyal medyayı etkin bir araç olarak kullanmaya başladı. Gün boyu 2 milyon tweet atıldı.

SİMGE FOTOĞRAFLARDAN KİTAP OKUYAN GENÇ

Gezi Direnişi'nin sembol fotoğraflarından birisi olan ”Polis barikatı önünde kitap okuyan genç” 30 Mayıs günü objektiflere takıldı.

BİR KEZ DAHA ŞAFAK BASKINI

30 Mayıs Perşembe düzenlenen kitlesel etkinliğin ardından binlerce yurttaş geceyi Gezi Parkı'nda geçirdi. Polis, Gezi Parkı’na 31 Mayıs Cuma sabahı ikinci bir şafak baskını düzenledi. Gezi Parkı eylemlerinin yaygın hale gelmesini ve milyonlarca kişinin sokaklara dökülmesini tetikleyen anlardan biri de bu şafak baskını oldu.

TARİHİ GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ

Gezi Parkı odaklı gelişmeleri ve büyük direnişi birinci sayfadan gören gazeteler ne dedi, neler yazdı?

BİNLERCE KİŞİ TAKSİM'E AKTI

Gezi’ye baskın görüntülerinin sosyal medya ve medyada yayınlanmasıyla binlerce kişi Taksim’e aktı. Polis kitleye Taksim Meydanı ve çevresinde çok sert müdahale etti.

POLİS ŞİDDETİ TIRMANIYOR

Polisin sert müdahalesi ve gaz fişeklerini mermi gibi insanları hedef alarak kullanması ilk ciddi yaralanmalara neden oldu. Lobna Allamii(35), gaz fişeğinin başına gelmesiyle ağır yaralandı.

MİLLETVEKİLLERİ YARALANDI

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, omzuna gelen gaz fişeği nedeniyle yaralandı ve hastaneye kaldırıldı, CHP'li vekiller Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin yoğun gazdan dolayı fenalaştı.

GAZETECİLERE ENGELLEME VE SALDIRI

Polisin, Taksim ve Gezi Parkı çevresinde toplanan yurttaşlara yönelik yoğun saldırılarından gazeteciler de etkilendi. Gazeteciler sık sık saldırıya uğradı, görev yapmaları engellendi. Gazeteci Ahmet Şık gaz fişeğiyle başından yaralandı.

DİSK'İN ÇAĞRISIYLA TOPLANANLARA MÜDAHALE

DİSK'in çağrısıyla Taksim'de toplanmaya başlayan binlerce kişiye polis sert müdahale etti. Metro Taksim-Şişhane hattı ve Kabataş Füniküler hatları kapatıldı.

MAHKEMEDEN İLK KARAR: PROJEYE YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Gezi Parkı çevresinde sert çatışmalar devam ederken, Gezi Parkı yıkılarak yerine yapılması planlanan 'Topçu Kışlası Projesi' için İstanbul 6.İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

EYLEMLER TÜM ÜLKEYE YAYILIYOR

İstanbul'da başlayan Gezi eylemleri diğer kentlere de sıçradı ve başta Ankara olmak üzere pek çok kentte destek eylemleri ve yürüyüşler başladı.

DİSK'E AÇIKLAMA ANINDA SALDIRI

DİSK'in ve emek örgütlerinin çağrısıyla Taksim'de toplanan binlerce yurttaşa konuşurken, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'na polisin müdahale etmesi, Gezi eylemlerinin kırılma anlarından biri oldu.

"AKP ELİNİ TAKSİM'DEN ÇEK"

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "AKP elini Taksim'den, Gezi Parkı'ndan, doğamızdan ve yaşam alanlarımızdan çek" diye seslendi, CHP adına Akif Hamzaçebi ise "Güvenlik güçlerini Taksim'den çek." çağrısı yaptı.

GEZİ DİRENİŞİ DÜNYA GÜNDEMİNDE

Uluslararası Af Örgütü, polisin aşırı güç kullanmasını kınayan bir açıklama yaptı. Giderek büyüyen Gezi direnişi dünya medyasında da 'Son Dakika' olarak ilk haber haline geldi.

SAAT 19.00 ÇAĞRISI

Taksim Dayanışması Gezi merdivenlerinde saat 19.00’da toplanma çağrısı yaptı. Polis ise Taksim Meydanı'nı araç girişine kapattı. Kadıköy iskelelerinde çanta araması başladı.

TAKSİM'E GİRİŞ VE POLİS MÜDAHALESİ

Taksim Dayanışması’nın Gezi Parkı'nda buluşma çağrısı yaptığı saat 19:00 yaklaştıkça kalabalık arttı ve saat 17:44'de binler Taksim’e girdi. Polis müdahalesi gecikmedi.

İBB'DEN GERİ ADIM: YOL GENİŞLETME ÇALIŞMASI

Çatışmalar yoğunlaşmışken açıklama yapan dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş halkı sakinleştirmeye çalıştı: "Topçu Kışlası ve AVM ile ilgili bir çalışma değil, yol genişletme çalışmasıdır."

POLİS ŞİDDETİ DURMUYOR

İstiklal Caddesi’nde artan kalabalığa karşı polis gaz fişeklerini hedef gözeterek kullanmaya başladı. Gazeteci Gökhan Biçici: "Polisin bu kararlılığa bir kaç saat daha dayanması çok zor."

YÜZLERCE KİŞİ YARALANDI

Gezi Parkı’na ulaşmaya çalışan on binlere yönelik giderek artan polis şiddeti nedeniyle yüzlerce kişi yaralandı. Türk Tabipler Birliği, sadece Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne 350 başvuru olduğunu duyurdu.

İSTİKLAL'DEN TAKSİM'E DOĞRU

Taksim’e çıkmak üzere İstiklal’de biriken on binlerce kişi Fransız Konsolosluğu önündeki polis barikatını zorluyor. Taksim'e çıkmak için pek çok sokakta kalabalıklar buluşuyor, Elmadağ tarafında da benzer sahneler yaşanıyor.

İSTİKLAL'DE DİRENİŞ VE POLİS ŞİDDETİ

İstiklal’de direniş sürüyor. TOMA’ların depolarındaki su dayanmıyor. Gelişmeleri internetten canlı olarak on binlere aktaran Gazeteci Gökhan Biçici'nin vurulma anı.

BÜTÜN ÜLKE GEZİ İÇİN SES VERİYOR

Gezi Parkı'nda on binlerin direnişi devam ederken havanın kararmasıyla birlikte İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde ışık söndürme ve tencere-tava eylemleri başladı.

BU DAHA BAŞLANGIÇ...

İstiklal Caddesi'nin girişinde polisle yoğun çatışmalar devam ederken caddeyi insan seli kapladı. On binler hep bir ağızdan "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganını atıyordu.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDEN TAKSİM'E

31 Mayıs’ta yaşananlarla ulusal çapta bir halk isyanına dönüşen Gezi eylemlerinin 1 Haziran açılışını “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş” sloganıyla Boğaziçi Köprüsü’nden Avrupa Yakasına yürüyen yurttaşlar yaptı.

HER YER TAKSİM, HER YER DİRENİŞ

İstanbul’da başlayan Gezi eylemleri başta Ankara olmak üzere, Bayburt hariç, Türkiye'nin tüm illerine yayıldı. Ankara’da sokaklara çıkan on binler hükümet istifa sloganlarıyla yürüdü. "Her yer Taksim, her yer direniş" öne çıkan sloganlardan biri haline geldi.

İZMİR'DE DE POLİS ŞİDDETİ

Gezi Direnişi İzmir’de de yankısını buldu. “Her yer Taksim, Her Yer Direniş” sloganlarıyla sokaklara çıkan on binlere polisin tavrı burada da sert oldu.

SANATÇILAR EYLEM ALANINDA

Taksim Gezi Direnişi'ne aralarında dönemin en tanınmış isimlerinin de olduğu çok sayıda sanatçı ve aydın; üyesi oldukları meslek örgütlerinin çağrısıyla güçlü bir katılım sağladı.

CHP MİTİNGİ İPTAL ETTİ, TAKSİM'E ÇAĞIRDI

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu saat 16:00’da Kadıköy’de yapmayı planladıkları mitingi iptal ettiklerini ve milletvekilleri ile birlikte Taksim’de olacaklarını duyurdu. Bu açıklama Gezi Direnişi’nin en önemli dönüm noktalarından biri oldu.

ANKARA'DA ETHEM SARISÜLÜK VURULDU

Ankara’da polisin yurttaşlara yönelik sert müdahalesiyle çatışmalar arttı. Ethem Sarısülük polis kurşunlarıyla vurularak ağır yaralandı.

EYLEMLERİ GÖRMEYEN MEDYAYA PROTESTO

Gezi direnişinde sadece AKP hükümeti değil, ana akım medya kuruluşları da tepkilerin hedefi oldu. Eylemleri görmeyen veya iktidara yakın bir dille veren medya kuruluşları sık sık “Satılmış medya.” gibi sloganlarla protesto edildi.

ESKİŞEHİR'DE AKP'YE YÜRÜYÜŞ

Gezi direnişinin öne çıkan kentlerinden birisi de Eskişehir oldu. Eskişehir’de yaklaşık 20 bin kişi AKP İl Binasına yürüyüşe geçti. Polis kalabalığa sert müdahalede bulundu.

POLİS TAKSİM'DEN ÇEKİLDİ

Gezi Parkı eylemleri olarak başlayan ancak yaygınlığı, derinliği, talepleri ve etkisiyle ‘Haziran Direnişi’ne dönüşen isyan sonuç verdi. Polis Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’ndan tamamen çekilerek kontrolü yurttaşlara bıraktı.

MELİH GÖKÇEK'TEN TEHDİT

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Gezi Parkı’na sahip çıkan yurttaşları “Sizi bir kaşık suda boğarız ama demokrasiye inanıyoruz” yazdığı bir tweet atarak tehdit etti.

GEZİ PARKI GİRİŞİNDE YANGIN

Taksim Gezi Parkı polis tarafından boşaltıldıktan hemen sonra parkın girişinde bulunan inşaat konteynerleri yanmaya başladı, yangını yurttaşlar kolektif bir çabayla söndürdü.

BODRUM'DA ÖĞRENCİLERE SERT MÜDAHALE

Türkiye’nin onlarca kentine yayılan Gezi Direnişi eylemleri kapsamında Bodrum’da sokağa çıkan öğrencilere polis sert müdahale etti. Müdahale sonucu 29 kişi gözaltına alındı.

ANTALYA'DA BİNLER TOPLANDI

Antalya’da 15 bin kişi Gezi Parkı’na destek vermek için ve demokrasi talebiyle Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı.

EDİRNE'DE BİNLERCE KİŞİ AKP'YE YÜRÜDÜ

Gezi direnişi 1 Haziran akşam saatlerinde Türkiye’nin onlarca noktasında devam ediyordu. Edirne’de de binlerce kişi Gezi eylemlerine destek için AKP il binasına yürüdü.

İÇİŞLERİ BAKANI BİLANÇOYU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Muammer Güler ilk resmi bilançoyu verdi. Güler, Taksim çevresinde 53 vatandaş ve 26 polisin yaralandığını ifade ederken, 48 ilde gerçekleşen 90’ın üzerinde eylemdeyse 939 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

BEYOĞLU'NDA SABAH TEMİZLİĞİ

Artık Gezi Parkı’nı kontrol etmeye başlayan yurttaşlar düzeni de sağlamaya başladı ve ilk işlerden birisi olarak Gezi Parkı, Cihangir ve İstiklâl Caddesi’nde sabah temizliği yaptı.

TAKSİM'DE BULUŞMA ÇAĞRISI

Sendikalar, sosyal hareketler, STK’ler ve pek çok inisiyatif İstanbul halkına saat 14:00’de Gezi Parkı’nda toplanma çağrısı yaptı.

"BİR KAÇ ÇAPULCUDAN İZİN ALACAK DEĞİLİM"

Dönemin Başbakanı Erdoğan, "Evet cami de yapacağız. Ben bunun iznini gidip de bir kaç çapulcudan alacak değilim. Bize oy verenler bunun yetkisini verdi zaten” dedi.

TTB: POLİS ŞİDDETİ DERHAL DURDURULMALI

Tabipler Birliği Merkez Konseyi, İstanbul, Ankara ve İzmir'de binden fazla yaralı olduğunu açıklayarak "Kontrolsüz polis şiddeti derhal durdurulmalıdır" çağrısında bulundu.

ANKARA'DA ÜLKÜCÜLER DE EYLEME KATILDI

Ankara Kızılay'daki eyleme sol görüşlü grupların yanı sıra ülkücüler de katıldı. Polisin müdahalesinde yaklaşık 200 kişi gözaltına alındı.

"BOYUN EĞME" PANKARTI AKM'DE

Taksim Meydanı'nda Atatürk Kültür Merkezi'ne ''Boyun Eğme'' pankartı asıldı. Ardından pek çok pankart daha asıldı ve AKP'nin ön cephesi tamamen pankartlarla doldu.

ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA EYLEMLER

İzmir Gündoğdu'daki eylemlerde yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı. Beşiktaş'ta süren protestolarda ''Sık bakalım, sık bakalım biber gazı sık bakalım, kaskını bırak, copunu bırak, delikanlı kim bakalım'' sloganları atıldı. Ülkenin pek çok kentinde akşam saatlerinde yürüyüşler düzenlendi.

Eskişehir'de buluşan yüzlerce kişi hükûmeti istifaya çağırdı. #GeziyiUnutma İstanbul Eskişehir'de Espark önündeki kalabalık caddeyi trafiğe kapattı. Ali İsmail Korkmaz eli sopalı esnaf ve polis tarafından dövüldü. Ali İsmail 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.

BEZMİ ALEM VALİDE SULTAN CAMİİ'NE REVİR KURULDU

Gezi direnişinde Dolmabahçe'deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii revir olarak kullanıldı. Başbakan Erdoğan, "Dolmabahçe Camii'ne maalesef bira şişeleriyle girmek suretiyle, ayakkabıyla onu da yaptılar" dedi. Erdoğan'ın ve kimi gazetecilerin "sözünü ettiği" görüntüler ise halen ortaya çıkmadı.

ÇARŞI GRUBU'NUN POMA'SI

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, TOMA'lara ele geçirdikleri iş makinasıyla karşı koydu. Ele geçirilen iş makinasına 'POMA' (Polis Olaylarına Müdahale Aracı) adı verildi.

KKTC'DE BİBERLİ PORTAKALLI EYLEM

KKTC'de Lefkoşa Kuğulu Park’ta toplananlar elçilik önüne yürüdü, oturma eylemi gerçekleştirdi. Yanlarına portakal ve biber alan eylemcilere, polise sembolik olarak portakal ve biber gazı attı.

ERDOĞAN: YÜZDE 50'Yİ ZOR TUTUYORUZ

Dönemin Başbakanı Erdoğan, basın toplantısında "Şu anda evlerinde bizim zorla tuttuğumuz bu ülkenin en az yüzde 50’si var. Ve biz onlara diyoruz ki aman sabırlı olun. Sakın bu oyunlara gelmeyin" diye çağrı yaptı.

KELİME OYUNU'NDA SORULAR GEZİ'DEN

Bloomberg HT ekranlarında Kelime Oyunu adlı yarışma programının sunucusu İhsan Varol programdaki bütün soru ve cevapları Gezi Parkı eylemleriyle ilgili tartışmalardan seçti.

ABDULLAH CÖMERT HATAY'DA ÖLDÜRÜLDÜ

Abdullah Cömert, Hatay'daki eylemlerde polis müdahalesi sonucu hayatını kaybetti. Sanık polis Ahmet Kuş aldığı 13 yıl 4 ay cezanın temyizde bozulmasının ardından tekrar yargılandı: 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldı.

DOLMABAHÇE'DE SERT MÜDAHALE

Taksim Meydanı sükûnetini korurken Dolmabahçe'de sloganlarla yürüyen eylemcilere polis biber gazıyla müdahale etti. Gazi Mahallesi ile Ankara, Adana, Hatay, İzmir ve Tunceli gibi yerlerde polisin sert müdahalesi yaşandı.

İSTANBUL'DA YÜZLERCE GÖZALTI

İstanbul’da Gezi direnişinde toplam gözaltı sayısı 422'ye ulaştı. 281'i serbest bırakıldı, 76'sı adliyeye sevk edildi.

CİNSİYETÇİ YAZILAMALAR SİLİNDİ

Gezi Parkı'nda öğle saatlerinde durum sakindi. Eylemciler yoga yaptı, kadınlar duvarlardaki cinsiyetçi yazılamaları sildi.

ANTALYA'DA BİR GENÇ GÖZÜNÜ KAYBETTİ

Antalya'daki Gezi eylemlerinde Vedat Oğuz (18), gözüne gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu, gözünü kaybetti.

REDHACK HATAY VALİLİĞİ'Nİ HACKLEDİ

RedHack grubu, Abdullah Cömert'in öldüğünü açıklayan Hatay Valiliği'nin “http://hatay.gov.tr” sitesini hackledi.

GEZİ'DE TARIM ALANLARI

Gezi Parkı'nda durum sakindi. Direnişe katılan yurttaşlar tarafından yemek standları oluşturuldu, tarım alanları yaratıldı.

TAKSİM DAYANIŞMASI HÜKÜMETLE GÖRÜŞTÜ

Taksim Dayanışması'ndan bir grup, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile bir araya geldi. Grup adına görüşmenin ardından bir açıklama yapan Eyüp Muhçu, "Demokratik toplumlarda halkın sağduyusu dikkate alınır" dedi.

İSTANBUL SAKİN, ANKARA VE İZMİR'DE MÜDAHALE

Taksim'de protesto eylemleri devam etti. Herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı. Ankara ve İzmir'deki eylemlere ise yer yer polisin müdahale ettiği görüldü.

ERDOĞAN "TAKSİM'İ EZELİM" SLOGANLARIYLA KARŞILANDI

Yurtdışı gezisinden dönen Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda konuşurken ‘’Yol ver geçelim, Taksim’i ezelim" sloganları atıldı. Taksim Meydanı’nda cuma namazı kılanları provokasyona ve saldırıya karşı korumak için insan zinciri oluşturuldu.

TARAFTARLAR BİRLİKTE YÜRÜDÜ: İSTANBUL UNITED

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş futbol takımlarının taraftar grupları birlikte Taksim Meydanı'na yürüdü. Taraftarların birlikte yürümesine "İstanbul United" adı verildi. Ankara'daki yürüyüşe ise polis müdahale etti.

TAKSİM'DE EN BÜYÜK MİTİNG

Taksim Dayanışma Platformu, Taksim Meydanı'nda büyük bir miting düzenledi. Mitinge 100 binlerce kişinin katıldığı belirtilirken, eylemlerin başlamasından bu yana Taksim'de düzenlenen en büyük toplantı olarak kayıtlara geçti.

MEHMET ALİ ALABORA'YA SORUŞTURMA

Yeni Şafak, "Bu Ne Tesadüf" manşetiyle çıktı. Haberde, oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın yönetmenliğini yaptığı ve başrolünde oynadığı "Mi Minör" adlı oyunun "eylemlerin provası" olduğu iddia edildi. Mehmet Ali Alabora hakkında soruşturma açıldı.

POLİS TAKSİM MEYDANI'NA GİRDİ

Gümüşsuyu'nda toplanan çok sayıda polis, TOMA ve Akrep eşliğinde Taksim Meydanı'na girdi. Polis, "Gezi Parkı'na dokunmayacağız, taş atmayın, gaz sıkmayalım" anonsu yaptı. Ancak bazı eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

PARK İLE POLİS ARASINDA İNSAN ZİNCİRİ

Gezi Parkı'ndan gelen bir grup eylemci, park ile meydanda bulunan polis arasında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Polis, AKM'nin olduğu alana çekilerek AKM ve Atatürk Anıtı üzerindeki pankartları indirdi.

POLİS ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'Nİ BASTI

Gezi Parkı etrafındaki çatışmalarda onlarca kişi yaralandı. Onlarca kurum akşam saat 19:00'da Taksim Meydanı'na çağrı yaptı. Çağlayan Adliyesi'ni basan polis, Gezi Parkı'na yönelik müdahaleleri protesto eden 49 avukatı gözaltına aldı.

MEYDANI YİNE BİBER GAZI KAPLADI

Akşam saatlerinde yapılan eylem çağrısıyla toplanan kalabalığa polis bu kez çok yoğun biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanarak müdahale etti. Meydan gaz bulutu ile kaplandı.

TAKSİM'DE GECE BOYU EYLEMLER

Taksim'e ağır polis müdahalesine rağmen meydanda ve Gezi Parkı'nda direniş devam etti. Gece boyunca İstiklal Caddesi başta olmak üzere meydan çevresinde polis ile eylemciler arasındaki çatışmalarda onlarca kişi yaralandı.

GEZİ PARKI GÜNE SAKİN UYANDI

Gezi Parkı, gece boyu çatışmaların ardından 11 Haziran çatışmalarının aksine sakin bir güne direniş halayıyla uyandı. Başbakan Erdoğan kendi seçtiği bir heyetle Gezi direnişini görüştü. AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Gezi Parkı için referandum yapabiliriz" dedi.

GEZİ PARKI HEYETİ BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞTÜ

AKP Hükümeti ile Gezi Parkı direnişçileri arasında diyalog çalışmaları sürerken park sakin bir gün daha geçirdi. Taksim Dayanışma'nın da içinde yer aldığı ve Gezi Parkı'nı temsil edebilen yeni bir heyet Başbakan Erdoğan'la görüştü.

VALİ "GELİN ÇOCUKLARINIZI ALIN" DEDİ, ANNELER DESTEĞE GELDİ

Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun “Gelin çocuklarınızı alın” çağrısının ardından gece anneler Taksim Meydanı’ndaydı. Ancak anneler çocuklarını almaya değil, Gezi eylemine destek vermeye giderek el ele zincir oluşturdu.

İKİNCİ GÖRÜŞME FORUMLARDA TARTIŞILDI

Başbakan Erdoğan, Gezi direnişinde yer alan grupların temsilcileri ile ikinci kez bir araya geldi. Taksim Dayanışması üyeleri görüşmenin ardından, nihai bir karar alabilmek için Gezi Parkı'nda forumlar düzenledi.

ERDOĞAN: GÜVENLİK GÜÇLERİ BOŞALTMAYI BİLİR

Taksim Dayanışması, toplanan forumlar sonucunda Gezi Parkı'ndan ayrılmama kararı aldı. Başbakan Erdoğan Sincan'daki konuşmasında, "Taksim Meydanı boşalmadığı takdirde artık bu ülkenin güvenlik güçleri orayı boşaltmayı bilir" dedi.

POLİS GEZİ'YE GİRDİ

Polis önce parkın boşaltılması için anons yaptı ve Meydan tarafından Gezi Parkı'na biber gazı atarak girdi. Gezi boşaltıldı. Eylemcilerin bir kısmı başka noktalara giderken, bazıları da Divan Otel'e sığındı.

YÜZLERCE KİŞİ DİVAN OTEL'DE MAHSUR KALDI

Polis Divan Otel civarında çok sert müdahalede bulundu ve zaman zaman otelin içine gaz fişeği attı. Yüzlerce kişi sabah saatlerine kadar otelde mahsur kaldı. Müdahalede yüzlerce kişi yaralanırken, 350 kişi de gözaltına alındı.

ANADOLU YAKASINDAN AVRUPA'YA YÜRÜYÜŞ

Boğaziçi Köprüsünden Taksim’e Anadolu yakasından yürüyüşe geçen gruplara polis müdahalede bulundu. Gecenin geç saatlerinde gruplardan bir kısmı köprüyü geçti. Polis gece 2:15 civarı TEM-Okmeydanı bağlantı yolunda müdahale etti.

"DÖRT YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR"

Hem Taksim hem Şişli tarafından yeniden Gezi Parkı'na gitmek isteyen pek çok kişi eylemler yaptı, polis ile çatıştı. Gazeteci Gökhan Biçici Şişli'de kask numarası olmayan polislerce darp edilip sürüklenerek gözaltına alındı. Olayın görüntüsü sosyal medyada "Dört yanlış bir doğruyu götürüyor" sözüyle birlikte yaygın olarak paylaşıldı.

EYLEMLER DEVAM ETTİ

Gezi Parkı'na sert müdahalenin ardından polis, sabah saatlerinde Divan Otel'de mahsur kalanların ayrılmasına izin verdi. Müdahaleyi protesto için İstanbul'un başka noktalarında ve Türkiye'nin diğer kentlerinde çok sayıda eylem ve çatışma yaşandı.

14 YAŞINDAKİ BERKİN ELVAN GAZ FİŞEĞİYLE VURULDU

İstanbul'un Okmeydanı semtinde 14 yaşındaki Berkin Elvan ekmek almaya giderken polis tarafından sıkılan gaz fişeğiyle kafasından ağır yaralandı. Elvan, 9 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra Mart 2014'te yaşamını yitirdi.

PARK FORUMLARI OLUŞTURULDU

Polisin Gezi Parkı'na girmesi ve tamamen kapatmasının ardından İstanbul'da ve Türkiye'nin pek çok kentinde Park Forumları oluştu. Yaz boyunca pek çok etkinlik yapıldı. İstiklal Caddesi'nde Ramazan dolayısıyla yeryüzü sofraları kuruldu. İstiklal Caddesi'nde pek çok eylem yapılarak Gezi Parkı'na gidilmeye çalışıldı, ancak polis Taksim Meydanı'na girişe izin vermedi.