Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Denizli'nin Beyağaç ilçesindeki Topuklu Yaylası'nda, gök bilimci Prof. Dr. Ethem Derman'ın ismini taşıyan gökyüzü gözlem etkinliği, Tahsin Demirciler ve Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği Salih Tayfun Dindar ile gerçekleştirildi.

Gökyüzüne tutulanlar Sandras Dağı’nda

Bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen etkinliğe  çok sayıda çocuk ve astronomi meraklısı katıldı.

Gökyüzü gözlem etkinliğine katılanlar farklı büyüklük ve tipte alana kurulan teleskoplarla gökyüzünü inceledi.

Program kapsamında astronomi konularında sunumlar, atölye çalışmaları ve yarışmalar yapıldı.

Gökyüzü Yıldızlar

Özgüç Bayrak sunumunda,

Kepler,

 ▪ Gezegenlerin hareketlerini tanımlayan üç temel yasa geliştirdi. Bu yasalar, güneş merkezli modelin daha doğru ve kesin bir şekilde anlaşılmasını sağladı.

▪ Birinci Yasa (Elipsler Yasası): Gezegenler, odaklarından birinde Güneş'in bulunduğu eliptik yörüngelerde hareket ederler. Bu, gezegen yörüngelerinin dairesel değil eliptik olduğunu gösterdi.

▪ İkinci Yasa (Alanlar Yasası): Bir gezegen, yörüngesinde hareket ederken, Güneş ile gezegenarasındaki çizgi eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar. Bu, gezegenlerin Güneş'e yakınken daha hızlı, uzaklaşırken daha yavaş hareket ettiğini gösterir.

▪ Üçüncü Yasa (Harmoniler Yasası): Gezegenlerin yörünge dönemlerinin karesi,yörüngelerinin yarı büyük eksenlerinin küpü ile orantılıdır. Bu yasa, gezegenlerin yörünge süreleri ve mesafeleri arasındaki matematiksel ilişkiyi ortaya koyar.

▪ Kepler teleskopu adı verilen bir teleskop türü geliştirdi.

▪ Tycho Brahe'nin gözlemlerini kullanarak, gezegenlerin konumlarını daha doğru tahmin edebilen"Rudolphine Tabloları" adlı yıldız tablolarını oluşturdu.

▪ Aristoteles ve Ptolemaios'un geosentrik modellerini aşarak, Kopernik'in heliosentrik modelini matematiksel ve gözlemsel olarak destekledi. Bu, modern astronominin temellerini atan önemli bir devrimdi, dedi.

Kubilay Akdemir, bir tutulma avcısı. Sunumunda ,Dünya’da güneş tutulmasının nerelerde olduğunu takip etme hikayesini anlattı.. 1996-2002 yılları arasında Ege Mimarlık Dergisi'nde çalışmalar yaptı. Ege Üniversitesi Astronomi Bölümü'nün düzenlediği yaz okullarında gökyüzü fotoğrafçılığıyla ilgili dersler verdi. 11 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen "Tam Güneş Tutulması Fotoğrafları " Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi tarafından yayımlandı. 2000 yılından beri NTV, CNNTÜRK, Atlas Dergisi, Tubitak ve Canon gibi kurumların destekleriyle Mısır, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Sri Lanka, Suriye, Filipinler ve Türkiye'de belgesel fotoğraf ve film alanında çalışmalar gerçekleştirdi. 2001 yılından beri ATLAS Dergisi serbest fotoğrafçısı olarak görev almakta, 1999 Yılından beri "Tutulma Avcıları" adlı güneş ve ay tutulmaları belgesel çalışmasını sürdürüyor.

Beyağaç Belediye Başkanı Sezai Pütün, Akçay, etkinlikte yetişkinler ve çocuklara yönelik astronomi, fotoğrafçılık, ışık kirliliği gibi konularda atölye çalışmalarına katıldı.

Sezayi Pütün, Topuklu Yaylası'nın, "Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı" statüsü kazanması için çalıştıklarını söyleyen Pütün, "Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi'ne resmi başvurunun takipçisi olduğunu belirtti.

Topuklu Yaylası, ışıklandırmadan uzak ve yaklaşık 1600 metre rakımıyla gökyüzü gözlemlerinin en verimli şekilde yapılabildiği ender bölgelerden biridir. SQM cihazlarıyla yapılan gök parlaklığı ölçümlerinde 21,80 gibi oldukça iyi değerler elde edilmiştir. Etkinlikte alanında uzman hocalar tarafından sunumlar ve çocuklara yönelik atölye çalışmaları da yapıldı. Gözlem alanında, profesyonel ve amatörlerden oluşan yaklaşık 30 gökbilimcinin getireceği teleskoplarla, ülkemizin en karanlık bölgelerinden biri olan Topuklu Yaylası’nda, tüm katılımcılara açık olarak, bir yandan gökyüzü gözlemi yapılırken, bir yandan da gök cisimlerinin fotoğrafları çekildi. 

Karanlık gökyüzü parkı başvursunun İkinci aşamada olan bölgenin güvenliği amacıyla tel örgülerle çevrelenmesi, konaklama ihtiyacının giderilmesi amacıyla bungalovların iyileştirilmesi, kırmızı ışıklandırma projesinin hazırlanması işlemleri gerçekleştirilmiş olup üçüncü ve son aşamaya doğru gelinmektedir. Topuklu Yaylası, ülkemizin ilk “Karanlık Gökyüzü Parkı” sertifikasını alan yer olması öngörülmektedir. Topuklu Yaylasının ülkemizin karanlık gökyüzü parkı unvanına sahip olması halinde IDA tarafından bu haberin dünya çapında milyonlarca gökyüzü meraklısına duyurulmasıyla Denizli’ye, Beyağaç’a ve Topuklu Yaylasına olan ilginin büyümesi kaçınılmaz olacaktır.

Katılımcılar seneye görüşmek üzere büyük bir özlemle Sandras Dağı'ndan ayrıldılar.