Motorlu taşıtlar vergisi (MTV), ehliyet ve pasaport gibi birçok ödeme kaleminde ne kadar zam yapılacağını belirleyecek 'yeniden değerleme oranı', Pazartesi günü açıklanacak enflasyon verileriyle kesinleşecek. Yeniden değerleme oranı, her yıl ekim ayı itibarıyla gerçekleşen, duyurusu ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 12 aylık ortalama 'Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi' (Yi-ÜFE) verilerine göre belirleniyor.

TÜİK bu yıl açıklamayı 4 Kasım'da yapacak 

TÜİK'in bu yıl Ekim ayı fiyat endekslerini 4 Kasım Pazartesi günü açıklayacağı öngörülüyor. Bu veriler çok kritik çünkü TÜİK tarafından açıklanacak olan bu orana göre, kamu hizmetlerinden pasaport defteri gibi ürünlerin ücretlerine, harçlara, vergi ve cezalara kadar birçok kaleme otomatik zam geliyor. Zam oranlarının belirlenmesinde, artış veya azaltılmasında Cumhurbaşkanı veya ilgili bakanların yetkileri bulunsa da bu kurumların bu yetkileri nadiren ve sınırlı ölçeklerde kullandığı biliniyor.

Zam Fiyat Artışı

Eylül oranı yüzde 44.81'di 

Eylül ayı itibarıyla Yi-ÜFE ortalaması yüzde 44,81 olarak kaydedildi. Geçen yıl ekim ayındaki Yi-ÜFE artışı yüzde 1,94 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl, Yi-ÜFE artışı benzer oranlarda kalır veya düşerse yeniden değerleme oranında kısmi bir düşüş olabilir deniyor. Ancak somut olarak önemli bir gerileme öngörülmüyor. 

Yeniden değerleme oranı neden önemli? 

Geçtiğimiz yıl 2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlenmişti. Bu oran, yurttaşların ödeyeceği harç, vergi ve cezaları doğrudan etkiliyor.  İşverenlerin günlük yemek istisnaları, kira gelirleri vergilemesi ve çeşitli kamu hizmetleri ücretleri de bu oran doğrultusunda güncellenecek. Pasaport, ehliyet, trafik cezaları, çevre temizlik vergisi gibi pek çok ödeme kalemi, yeniden değerleme oranındaki artışla zamlanacak. Gelir vergisi dilimlerinde yüzde 15'lik kısmın sınırı, yeniden değerleme oranına göre şekilleniyor.