34 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun bulunması için yapılan arama çalışmaları devam ediyor, ancak herhangi bir gelişme yok. Açıklama yapan Dersimli kadınlar, arama çalışmalarının ve soruşturmanın genişletilmesi çağrısında bulundu.

Tunceli'de Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku 5 Ocak'tan bu yana kayıp. Arama çalışmaları 34’üncü gününde devam ediyor. Ancak Gülistan’a ait herhangi bir ize rastlanmış değil.
Mezopotamya Ajansı ve Evrensel Gazetesi'nin haberlerine göre Doku’nun ailesi en son Uzunçayır Barajı Dinar Köprüsü mevkiinde yürütülen arama çalışmalarına katılan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerinin Gülistan’ın barajda olmadığına dair tutanak tutarak, aramalarını durdurduğunu aktardı.
Polis ekiplerinin de aynı şekilde Doku’nun barajda olmadığına dair tutanak tutarak, yetkili kurullarına gönderdiği ve aramaların durdurulması için cevap beklediği belirtildi. Savcılığın başlattığı soruşturmada da bir gelişme yok. Tunceli Belediye Meclis Üyesi Nurgül Yalay, arama çalışmalarında tek bir bölgeye yönelimin olduğunu ve çalışmalarda bir ilerlemenin kaydedilmediğini söyledi.
Olayın henüz aydınlatılmaması ve net bir bilginin olmamasına rağmen intihar olasılığı üzerinde durulduğunu dile getiren Yalay, “Dersim küçük bir yer, her yerde kameralar bulunuyor. Bir kadın bir aydır bulunamıyor, bu hayret verici bir durum. Kamuoyuna şeffaf bir açıklama yapılmasını istiyoruz. Biz her zaman çağrımızı yapacağız. Bir ay geçse de ‘Gülistan Doku nerede?’ diye soracağız” dedi.
“Soruşturma yalnızca intihar ihtimali üzerine yürüyor” Ülkede yaşanan şüpheli kadın ölümlerine değinen Emek Partisi (EMEP) Üyesi Çağla Yolaşan, özellikle Kürt illerinde yaşanan kadın cinayetlerine “intihar süsü” verildiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Gülistan’ı bunlardan bağımsız düşünmek doğru değil. Gülistan Doku soruşturması yalnızca intihar ihtimali üzerine yürüyor. Kuşkular bu yönde olsa da, Gülistan’ın alıkonulduğuna, kadın cinayetine kurban gitmiş olduğuna dair birkaç yönde soruşturmanın yürütülmesi gerekir. Başta Dersim Barosu olmak üzere bölge barolarının, sivil toplum örgütlerinin çabalarına rağmen soruşturma bu yönlü geliştirilemedi.”
Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Üyesi Fidan Demir de bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, “Son görüştüğü kişinin artık ciddi bir sorgulamadan geçmesi gerekiyor. Her şeyden kaygı duyuyoruz. Burada genç kadınlar kayboluyor, çocukların istismarı hat safhada. Ciddi ciddi kaygılanıyoruz ve üzülüyoruz” dedi.
“Yetkililerin kuş uçtuğunda haberdar olduğu bir şehir” HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Özlem Toprak ise, kentin her sokak, cadde ve köprüsünde mobese kameralarının olduğuna dikkat çekti.
“Gülistan’ın resminin ortaya çıktığı köprünün üst tarafında 3 kamera var. Yetkililer kameralardan ikisinin kırık olduğunu söylüyor. Dersim, yetkililerin kuş uçtuğunda haberdar olduğu bir şehir. Fakat bir üniversite öğrencisi bir aydır bulunamıyor. Bir aydır Dinar Köprüsünde Gülistan aranıyor. Türkiye’nin her yerinden ekipler geldi. Fakat hepsi de neredeyse Gülistan’ın orada olmadığını söylüyor.”
Geçtiğimiz günlerde Gülistan Doku’ya ait yeni görüntüler ortaya çıkmıştı. Son görüntülerde Doku’nun Zainal Abrokov ile ayrıldıktan sonra otobüs durağına gittiği görülüyor.