ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen ortak basın toplantısında Gazze'deki duruma dikkat çekti. Blinken, Gazze'de yaşayan halkın "korkunç bir insani durum" ile karşı karşıya olduğunu ve gıda kaynaklarının hızla tükendiğini belirtti. "Gazze'deki nüfusun tamamı, ciddi gıda güvensizliği ile karşı karşıya." diyen Blinken, İsrail'e sivilleri koruma ve insani yardım sağlama çağrısında bulundu.

Blinken, bu hafta gerçekleştireceği Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinde Gazze'de ateşkes sağlanması, esirlerin serbest bırakılması ve bölgeye insani yardımların girişinin artırılması konularını ele alacağını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı, görüşmelerde "kalıcı bölgesel barış için doğru mimariyi" istişare edeceğini vurguladı.

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo ile yapılan görüşmede, Güney Çin Denizi'ndeki durum da ele alındı. Manalo, Filipinler'in anlaşmazlıkları uluslararası hukuka uygun şekilde ele aldığını belirtti. Blinken, ABD'nin Filipinler'i dışarıdan gelecek saldırılara karşı savunma taahhüdünü yineledi.

Manila'daki başkanlık sarayının önünde düzenlenen protestoda ise ABD'nin bölgesel anlaşmazlıklara müdahalesi eleştirildi. Göstericiler, ABD bayrağını yırtarak Blinken'ın ziyaretini protesto etti.

Blinken'ın açıklamaları ve planlanan ziyaretler, Gazze'deki insani krize dair uluslararası toplumun dikkatini çekmeyi ve bölgesel barışa katkıda bulunmayı amaçlıyor.