Savaş ve çatışmaların daha da yoğunlaşması nedeniyle dana fazla önem kazanan 1 Eylül Dünya Barış Günü 2016 ülke çapında düzenlenecek etkinlikler ve mitinglerle kutlanacak. [mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]1[/mks_dropcap] Eylül 2016 Dünya Barış Günü programı netleşti. Pek çok kentteki etkinlik ve mitinglerin OHAL gerekçesiyle yasaklandığı Barış Günü her şeye rağmen Türkiye'nin batısından doğusuna kadar düzenlenecek olan onlarca miting ve etkinlikle kutlanacak. Buna göre 1 Eylül 2016 kapsamında Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'de büyük mitingler düzenleyeceğini duyurdu. Bir yandan bu mitinglere destek verecek olan HDP, DBP, DTK başta Diyarbakır, Batman gibi kentler olmak üzere birçok kentte etkinlikler ve eylemler düzenleyecek. Ancak 1 Eylül kapsamında İzmir, Antalya, Batman, Urfa, Bursa'da düzenlenmek istenen mitingler il valilikleri tarafından yasaklandı. Yasağa rağmen yurttaşlar bu kentlerde de çeşitli şekillerde barış taleplerini dile getirecek.
 Demokrasi ve emekŞu ana kadar dokuz8HABER merkezine ulaşan "1 Eylül Dünya Barış günü 2016" etkinlik ve miting programı  şöyle;
Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği 1 Eylül Perşembe günü İzmir, Antakya, Adana ve Mersin'de mitingler düzenlemeyi planlıyor. Ancak saat 19:00'da Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek olan İzmir Mitingi Valilik tarafından yasaklanınca, yasağa tepki gösteren İzmir Emek ve Demokrasi için Güç Birliği Konak'ta Eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması düzenleneceğini duyurdu.
İzmir'de mitingi yasaklandı, Güç Birliği saat 18:00'de Konak Eski Sümerbank önüne çağrı yaptı
Bugün (1 Eylül Perşembe) düzenlenecek olan diğer mitinglerin programları ise şöyle. Antakya'da miting saat 16.00'da Antakya'da Doğuş Okulları önünde düzenlenecek, Adana'daysa mitingi için buluşma yeri saat 17.30'da Uğur Mumcu Meydanı olacak, Mersin'de yine aynı saatte, saat 17.30'da Özgür Çocuk Parkı'nda toplanılacak. İstanbul'da kadınlar barış için Galatasaray Lisesi önünde buluşacak. KJA İstanbul Koordinasyonu, Perşembe günü saat 16.00'da Galatasaray Lisesi önünde Barış Anneleri öncülüğünde kadınlarla 'Özgürlük Nöbeti' tutacak.  İstanbul Kartal'da Sırp Nişan Ermeni Kilisesi'nde 'Anadolu İnançları Projesi' kapsamında 'İnanış Ezgileri' konseri düzenlenecek. Etkinliğin başlama saati 20.30'da.
Barış İçin Kadın Girişimi kadınları 3 Eylül Cumartesi günü Kadıköy'de sokağa çağırdı
İstanbul'da kadınların bir diğer önemli Barış Eylemi de 3 Eylül Cumartesi günü Kadıköy Süreyya Operası önünde gerçekleşecek. Barış İçin Kadın Girişimi tarafından yapılan açıklamada "Tüm kadınları Barış için ısrar etmeye, sokaklara çağırıyoruz" denildi.  İstanbul Sarıyer Belediyesi’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği 8.Sarıyer Barışa Çağrı Festivali ünlü sanatçıların konserleriyle saat 20.00'da Maslak TIM Show Center'de gerçekleşecek. Yine İstanbul Kadıköy, Ataşehir Belediyeleri 1 Eylül günü "Barış Etkinlikleri" düzenliyor. İstanbul Ataşehir'de "5. Kardeş Kültürlerin Festivali" Candan Erçetin ve Kardeş Türküler'in sahneleriyle saat 19.00'da Cumhuriyet Parkı'nda gerçekleşecek. İstanbul Kadıköy Belediyesi de 1 Eylül boş geçmiyor ve 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde savaşın yıkıcılığına dikkat çekmek için “Barış’ın Zaferi” adlı bir etkinlik düzenliyor. Bu kapsamda 1 Eylül Perşembe Saat 20.00’da Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek konserde sahne çocukların olacak.
kadıköyAnkara'da miting 3 Eylül Cumartesi Kolej Meydanı'nda
Ankara'da düzenlenecek olan etkinliklerin en önemlisi Güç Birliği tarafından 3 Eylül Cumartesi saat 17:30'da Kolej Meydanı'nda düzenlenecek olan "Faşizme, Darbelere, OHAL'e, Savaşa karşı; Barış, Kardeşlik için alanlardayız." mitingi olacak. Ankara'da mitingin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi de, 1 Eylül Perşembe günü Ankara'da 2 Temmuz Parkı'nda saat 19.30'da birçok sanatçının katılımıyla "Türkülerimiz Barış İçin " etkinliği düzenleyecek.
İzmir Belediyeleri 1 Eylül Dünya Barış Gününü çeşitli etkinliklerle kutlayacak
*İzmir Bayraklı Belediyesi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde düzenlenecek etkinlikte, Doğançay'dan Dünya Barış Anıtı'na kadar olan yaklaşık 3 kilometrelik güzargah 'barış' için koşulacak. Barış Koşusu saat 09.30'da başlayacak. İzmir Karşıyaka'da 'Şiir ile Barış' temasıyla Akdenizli Şairler 1. Karşıyaka Uluslararası Şiir Festivali kapsamında saat 19.00'da Karşıyaka İskelesi'ne yürüyüş yapılacak. Bölge illerinde de 1 Eylül pek çok etkinlik ve eylemler kutlanacak.
Edremit Belediyesi'nden üç ayrı etkinlik
Balıkesir Edremit Belediyesi Çınaraltı Çay Bahçesi Altınoluk'ta  Dr. Candan Yüceer, Yazar Erol Mütercimler ve Araştırmacı Gazeteci Gürkan Hacır'ın katılımıyla saat 18.00'da "Barış ve Demokrasi" başlıklı bir panel düzenleyecek. Panelin devamında saat 21.00'da Sunay Akın Amfi Tiyatro Altınoluk'da tek kişilik gösteri sergileyecek ve Suavi'nin saat 22.30'da vereceği konserle etkinlikler son bulacak.
Batman ve Urfa'da miting yasaklandı
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kongra Jinen Azad/Özgür Kadın Kongresi (KJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde Topçu Meydanı’nda “Tecride son barışa ses vermek için alanlardayız” sloganıyla  Şanlıurfa'da gerçekleştirmek istediği miting yasaklandı. Batman'da düzenlenmek istenen barış mitingi de il valiliği tarafından yasaklandı.
Van'da Emek ve Demokrasi Bileşenleri Barış için bir arada olacak
Van'da aralarında HDP, DBP, EMEP, KESK, DİSK, İHD gibi örgütlerin bulunduğu Emek ve Demokrasi Bileşenleri "İnsanca yaşam, barış ve demokrasi için barışı haykıralım” sloganıyla Feqiyê Teyran Parkı'nda saat 17.30'da bir araya gelerek miting düzenleyecekler. dokuz8HABER/Dilan Şahin-GB