10 Ekim 2015’te gerçekleştirilmesi planlanan “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne yönelik bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenler, katliamın dördüncü yılında çeşitli illerde düzenlenecek anma programı ve etkinliklerle anılacak. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın yıldönümünde yapılacak anma etkinliği için çağrıda bulundu.

10 Ekim 2015’te, saat 10:04’te Ankara Garı’nın önünde toplanıp barış talebini dile getiren binlerce kişinin olduğu alanda iki ayrı noktaya yapılan intihar saldırısında 101 kişi ile iki intihar saldırganı hayatını kaybetmişti.

10 EKİM-DER, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’DEN ÇAĞRI

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 4’üncü yıldönümünde yapılacak anma etkinliği için çağrıda bulundu. 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda yapılan ‘Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısında 103 insanın hayatını kaybetmesinin 4’üncü yıl dönümünde yapılacak anma öncesi 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim- Der), Türk Mühendisler ve Mimarlar Odalar Birliği (TMMOB), Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından basın toplantısı düzenlendi. Dernek binalarında yapılan toplantıda ilk olarak 10 Ekim-Der Eşbaşkanı Mehtap Sakinci Coşgun konuştu.

"4 YIL GEÇTİ ACILARIMIZ GEÇMEDİ"

Türkiye tarihinin en kanlı katliamı olan Gar katliamı için 10 Ekim’de herkesi Ankara Gar Meydanı’na davet eden Coşgun, “4 yıl geçti acılarımız geçmedi, bırakın acılarımızı katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralananlar doğrudan mağdur edildi. Açtığımız davalarla halan bedel ödemenin hedefi halindeyiz. 4’üncü yılda bir arada olmaktan başka çaremiz yok. Dün gibi olan katliamın takvimlere düşen tarihi basite almamız gerekir. 48 ay boyunca her ayın 10’unda Gar’ın önünde anmalarımızı gerçekleştirdik. 10 Ekim’de katledilenler, bedenen, kalben ve ruhen yaralananlara adalet gelmeyecekse bu ülkede kimseye adalet gelmez” dedi.

"10 EKİM KATLİAMINI UNUTMAYACAĞIZ"

Onun ardından konuşan KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden sonra yoğun bir sürecin içerisine girdiğine dikkat çekerek, “Emekçilere ve bütün muhalif kesimlere yönelik bir baskı süreci başlatıldı. Diyarbakır’da başlayan patlamalar silsilesi Gar katliamına kadar devam etti. 103 arkadaşımızı kaybettik, bunlardan 24 tanesi sendikamızın üyeleriydi. Bir kez daha bu katliam silsilesinde katledilen arkadaşlarımızı anıyoruz” ifadelerini kullandı. Katliamda yaşamını yitirenlerin barış mücadelesini devam ettireceklerini söyleyen Bozgeyik, şöyle devam etti: “Ekim katliamında sonra yaşanılan mahkeme sürecinde bu patlamada gerici olanlar ve kamu görevlileri suçlu iken, bir tanesi dahi yargılanmadı. Bu da yargılanma sürecinin aslında adil ve hukuksal anlamda yürümediğini açığa çıkardı. Bizler başından beri savaştan yana hiçbir çıkarımızın olmadığını barıştan yana olduğumuzu ifade ettik. Bundan kaynaklı Türkiye’de bulunan katliamları nasıl unutmadıysak, 10 Ekim katliamını da unutmayacağız. 10’Ekim’de Gar meydanında olacak anmaya herkesi davet ediyoruz. Barıştan yana olan herkesi anmaya bekliyoruz.”

"DAVUTOĞLU SORGULANSIN"

DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca ise, yaşadıkları acının 4 yıldır daha da derinleştiğini dile getirdi. Konca, "Davutoğlu 'Ben konuşursam yer yerinden oynar, bir çok siyasetçi sokağa çıkamaz' demişti. Buradan sesleniyoruz, Davutoğlu sorgulansın" çağrısı yaptı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katliamlardan sonra sarf ettiği ‘oylarımız arttı’ sözlerinin aslında bu katliamın bile isteyerek yapıldığını açıkça ortaya çıkardığını söyleyen Konca, “Eğer bu ülkede bir adalet varsa o dönemin içişleri, başbakanını yargılayacaktır. Emek ve demokrasi isteyen 103 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bizler bu sürecin halen takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu katliamın gerçek failleri ortaya çıkana kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

"BU İNSANLIK SUÇUNU ASLA UNUTMAYACAĞIZ"

Yaşanan katliamın Türkiye tarihinde ilk olmadığını kaydeden TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz da, “Biz bu katliamları Sivas’ta, Madımak’ta, Maraş’ta gördük. Bu etkinlikleri kana bulayanlar, o eylemlerde kendilerini patlatanlardan daha fazla suçludur. 10 Ekim’e giden süreci hepimiz biliyoruz. Türkiye genelinde siyasi iktidarın çoğunluğunu yitirmemek için ilk adımını Suruç’ta yaptı. İktidarın istediği, insanlar haklarını talep etmesin, özgürlüğünü istemesin. Bunu isteyen insanları katliamdan geçirdiler, aslında yaratıkları kaos ortamında istediklerini bir nebze aldılar. Bu insanlık suçunu asla unutmayacağız, mahkeme süreçlerinde bu katliamın nasıl yapıldığı kimler tarafından yapıldığı ortaya çıktı” dedi. Arkadaşlarının mücadelesine sahip çıkmak için 10 Ekim’de Gar Meydanı’nda olacaklarını söyleyen Koramaz, şöyle devam etti: “Meydanlar bu toplumun hafızadır. Bu hafızayı unutmamak için bu beleğin silinmemesi için herkesi barışa sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

"GERÇEK SUÇLULAR AÇIĞA ÇIKANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

TTB Merkez Konseyi başkanı Sinan Adıyaman ise, demokrasi ve barış şöleni haline gelen meydanın katliam meydanı haline geldiğini kaydetti. “Gerçek suçlular açığa çıkana kadar, mücadelemiz devam edecek” diyen Adıyaman, bu mücadeleye sahip çıkmak için herkesi 10 Ekim’de Gar Meydanı’na davet etti.

ANMA PROGRAMI

ANKARA 9 Ekim 16.00-21.00 saatleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Emine Kart’ın hazırladığı Ardakalan isimli kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisi, müzik dinletisi ve yönetmenliğini Gül Büyükbeşe’nin üstlendiği, yapımcılığını da Sibel Tekin’in yaptığı Ölüm Ne Yana Düşer Usta belgesel film gösterimi düzenlenecek. 10 Ekim saat 09.00’da Numune Hastanesi önünde bir araya gelecek kitle, katliamın yaşandığı Ankara Tren Garı önüne yürüyüş gerçekleştirecek. Ardından burada katliamın yaşandığı saat 10.04’te bir basın açıklaması düzenlenecek. 12 Ekim saat 15.00’te Vengo Kafe’de Bizim Ali ve Benim Adım 10 Ekim kitaplarının tanıtımı ve imza günü etkinliği gerçekleştirilecek. ANTALYA 9 Ekim Çarşamba günü saat 19.00’da Konyaaltı Cemevi Korkmaz Tedik Konferans Salonu’nda 10 Ekim Davası Avukatı Eylem Sarıoğlu İHD Antalya Şubesi Eşbaşkanı Erdal Gilgil ve TTB Antalya Şube Başkanı Nursel Şahin tarafından panel gerçekleştirilecek. 10 Ekim Perşembe günü saat katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te hayatını kaybedenlerin anısına Attalos Heykeli önüne karanfil bırakılacak. 10 Ekim saat 18.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından açıklama yapılacak. İZMİR İzmir’de etkinlikler İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde anma gerçekleştirilecek program ise şöyle: Saat 17.30’da redfotoğraf tarafından “BELLEK 10102015 UNUTMA” adlı fotoğraf sergisi yapılacak. Saat 18.30 ile 19.00 arasında hayatını kaybedenlerin aileleri anma konuşması yapacak . Saat 19.00 ile 20.30 arasında 10 Ekim Barış ve Dayanışma derneği adına Mustafa Özdağ’ın katılacağı panel gerçekleştirilecek. Saat 20.30 ile 21.30 arasında yönetmenliğini Gül Büyükmeşe’nin, yapımcılığını Sibel Tekin’in üstlendiği “Ölüm Ne Yana Düşer Usta”adlı belgesel film gösterimi yapılacak.

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

Abdülkadir Uyan, Metin Kürklü, Gökhan Akman, Orhan Işıktaş, Gülhan Karlı Elmascan, Yılmaz Elmascan, Nevzat Sayan, Bilgen Parlak, Hacı Kıvrak, Rıdvan Akgül, Rıdvan Akgül, Hacı Mehmet Şah Esin, Gökmen Dalmaç, Elif Kanlıoğlu, Hakan Dursun Akalın, Ercan Adsız, Ayşe Deniz, Berna Koç, Fatma Esen, Gülbahar Aydeniz, Eren Akın, Canberk Bakış, Tayfun Benol, Nizamettin Bağcı, Kasım Otur, Başak Sidar Çevik, Nilgün Çevik, Resul Yanar, Mehmet Ali Kılıç, Tekin Arslan, Sezen Vurmaz, Dilaver Karharman, Onur Tan, Umut Tan, Sarıgül Tüylü, Dilan Sarıkaya, Ali Kitapçı, İsmail Kızılçay, Muhammet Demir, Korkmaz Tedik, Veysel Atılgan, İbrahim Atılgan, Emine Ercan, Kübra Meltem Mollaoğlu, Meryem Bulut, Seyhan Yaylagül, Ebru Mavi, Ali Deniz Uzatmaz, Ziya Saygın, Vahdettin Özgan, Cemal Avşar, Ahmet Katurlu, Selim Örs, Azize Onat, Dicle Deli, Güney Doğan, Binali Korkmaz, Mehmet Zakir Karabulut, Leyla Çiçek, Metin Peşman, Mesut Mak, Adil Gür, Gökhan Gökbönü, Şebnem Yurtman, Osman Turan Bozacı, İdil Güneyi, Abdullah Erol, Mehmet Hayta, Özver Gökhan Arpaçay, Şirin Kılıçalp, Uygar Coşgun, Ahmed Alkhadi, Nurullah Erdoğan, Gözde Arslan, Aycan Kaya, Yunus Delice, Sevgi Öztekin, Mehmet Tevfik Dalgıç, Sevim Şinik, Emin Aydemir, Fatma Karabulut, Ramazan Tunç, Erol Ekici, Feyyat Deniz, Necla Duran, Osman Ervasa, Ramazan Çalışkan, Vedat Erkan, Abdülbari Şenci, Niyazi Büyüksütçü, Gazi Güray, Sabri Elmas, Erhan Avcı, Ümit Seylan, Serdar Ben, Nevzat Özbilgi, Hasan Baykara, Fatma Batur, Bedriye Batur, Ata Önder Atabay.