10 Ekim davasının 9. duruşmasında Mahkeme Başkanı, sanık avukatının tanığı susturmaya çalışmasına tepki gösteren birini salondan çıkarmak istedi; kabul edilmeyince heyetle birlikte salonu terk etti. Dava 19 Mart tarihine ertelendi.

Haber Fotoğrafları: Seyri Sokak

10 Ekim Ankara Katliamı davasının 9’uncu duruşması, değişen heyetle bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Büşra Şahin'i sanık avukatının müdahale edip susturmaya çalışması gerginliğe neden oldu. Duruma tepki gösteren mağdur yakını Kemal Kılıç, Mahkeme Başkanı tarafından "ismini söylemediği" iddiasıyla salondan çıkarılmak istendi. Kabul edilmeyince Mahkeme Başkanı, heyetle birlikte duruşma salonunu terk etti.

"ADALETİ SAĞLAYANA KADAR HEP BURADAYIZ"

Dava 19 Mart tarihine ertelendi. Aileler ve avukatlar davanın ertelenmesinin ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada "19 Mart'ta yine buradayız! Adaleti sağlayana kadar hep buradayız" denildi.

NELER OLDU?

Evrensel'in aktardığı habere göre, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın firari sanıklar yönünden devam eden davasında, 5 yıl boyunca dosyaya bakan heyet değildi. Davanın başından beri görevli olan Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın Yargıtay'a atanması ve diğer üyelerin başka yerlere görevlendirilmesi nedeniyle dosyaya yeni bir heyet atandı. Heyetin değişmesi, dosyanın bir an önce kapatılmak istendiği endişelerine yol açtı. 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, emek ve demokrasi güçlerine davaya sahip çıkmak için duruşmaya katılma çağrısında bulundu. Bunun üzerine çok sayıda aile ve saldırıda yaralanlanların yanı sıra birçok kişi duruşmaya katıldı. Destek için gelenler arasında KESK ve TTB temsilcileri, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Mülkiyeler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, CHP ve HDP milletvekilleri, TİP Genel Başkanı ve Milletvekil Erkan Baş, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de yer aldı.

SANIK ZANA ALKAN'IN EŞİ TANIK OLARAK DİNLENDİ

Duruşmada sanıklardan Muhammed Zana Alkan'ın eşi Büşra Şahin tanık olarak dinlendi. Sanıklardan sadece Alkan'ı tanıdığını söyleyen Şahin, 2014'te Mustafa Deniz Şahin ile görücü evlendirildiğini ve 3 ay sonra zorla Suriye'ye götürüldüğünü söyledi. Şahin, Tabka'da 3 yıl yaşadığını, Şahin ölünce eniştesi Emrah Şahin'in kendisini Muhammed Zana Alkan ile evlendirildiğini söyledi. Sonra ablasının da hastalıktan öldüğünü dile getiren Şahin kendisinin 1, ablasının 3 çocuğunu alarak kaçtığını söyledi. Şahin, Irak üzerinden Türkiye'ye geldiklerini anlattı.

SANIK AVUKATI, TANIĞI SUSTURMAYA ÇALIŞTI

Ardından katılan vekillerinin sorularını yanıtlayan Şahin'i sanık avukatı "Yanıt vermek zorunda değilsiniz" diyerek susturmaya çalıştı. Sanık avukatının bu tavrı salonda tepkilere yol açtı.

MAHKEME BAŞKANI, SALONU TERK ETTİ

Sanık avukatına tepki gösteren mağdur yakınlarından Kemal Kılıç, Mahkeme Başkanı tarafından salondan çıkarılmak istendi. Kılıç'ın "ismini beyan etmediğini" öner süren Mahkeme Başkanı, salondan çıkarılmasını istedi. Kılıç ise "Adalet istiyorum" dedi. Duruşmayı takiip edenlerin tepki göstermesi üzerine tartışma büyüdü. Salondan çıkarma yönünde ısrarcı olan Mahkeme Başkanı, bunun kabul edilmemesi üzerine heyetle birlikte duruşma salonunu terk etti.

DURUŞMA ÖNCESİ AİLELER ANKARA GARI ÖNÜNDE BİR ARAYA GELDİ

Katliamda yaşamını yitirenler duruşma öncesi, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önünde anıldı. Burada açıklama yapan aileler, “65 aydır taze acımızla, adalet arayışımıza, mücadelemize devam ediyoruz. "Bugün eğer sisteme, düzene ve saldırılara karşı gelmek istiyorsak bu alanları doldurmak zorundayız. Bu barış, demokrasi ve insan hakları isteyen herkesin bir sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’nde 103 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin yargılama sürüyor. 7 Kasım 2016’da başlayan dava, iki yıl sonra 9 sanık hakkında 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek sona ermişti. Ardından firari sanıklar yönünden ayrılan dosyanın dava süreci 2018 yılında başladı ve örgüt yöneticiliğinden cezalandırılan Erman Ekici hakkında “insanlığa karşı suç”tan hazırlanan iddianame ile birleştirildi. Firari sanıklar ve insanlığa karşı suç yönünden hala devam eden davada, ne firari sanıklar ne yakalandı ne de onların yakalanmamasında sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin talepler kabul edildi. Sanık sandalyelerinin iki yıldır boş kaldığı davanın başında beri hakimi olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray ise geçtiğimiz Kasım ayında Yargıtay'a atandı. Giray’ın atanmasının yanı sıra savcı ve diğer üyeler de değişti.