28’i tutuklu 108 kişinin suçlandığı Kobanê Davası’nın 2’nci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam ediyor. Duruşmayı izleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Mezopotamya Ajansı’na (MA) açıklamalarda bulundu.

Bir önceki duruşmada avukatların duruşma salonuna alınmadığını hatırlatan Tiryaki, avukatların salonda oturma alanlarının genişletildiği ve mahkeme heyeti tarafından sadece avukatların alınacağının belirtildiğini aktardı. İzleyici konusunda kısıtlama olduğunu belirten Tiryaki, bir kişinin duruşmayı izlemesinin bile pazarlık konusu haline geldiğini söyledi. Tiryaki, “Bunlar ayrıntılar, işin esası şu; AKP-MHP iktidarının rehine siyaseti sürüyor. Ve bu duruşmada bir rehine siyasetinin devamıdır. HDP üzerinde hem bir tehdit hem de vekillerinin ve yöneticilerinin ellerinde rehin tutulduğu bir duruşma izliyoruz. Bu duruşmanın hukukla yakından uzaktan alakası yok. Bu bir suç soruşturması değil. Bu bir ceza soruşturması değil” dedi.

SİYASETÇİLER REHİN

Kobanê eylemlerinin 2014 yılında gerçekleştiğini ve 6 yıl sonra yargılama başladığına dikkati çeken Tiryaki, “6,5 yıl sonra nerdeyse bir duruşma bile görülmemiş. Böyle bir yarılamayla karşı karışayız. Kuşkusuz zaman kimin haklı olduğunu gösterecek. Bu yargılamalar sona erecek. Buna kimsenin kuşkusu olmasın. Demokrasi bu ülkeye gelecek. Ama AKP son günlerini yaşarken, bu rehine siyasetinin sürdürmeye, siyasetçileri tutuklamaya, siyasetçileri yargılamaya, siyasetçilerin üzerinde yargı organlarını bir sopa olarak kullanmaya devam ediyor” diye konuştu.

GİZLEMEK İSTEDİKLERİ ŞEYLER VAR

Gazetecilere yönelik engelin hem fiili hem de resmi olarak devrede olduğuna da vurgulayan Tiryaki, şöyle devam etti: “Turkuaz basın kartı olmayan kimse alınmayacak diyorlar. Turkuaz basın kartı olanlarda aşağıda doğrudan izleyemeyecekleri bir bölüme alınacaklar. Herhalde basından da bu davayı uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Biliyorsunuz pek çok basın mensubu turkuaz kartlarını değiştirmek için başvuruda bulundu. 20 yıllık 30 yıllık basın mensuplarına bile henüz turkuaz kart verilmiş değil. Basına her alanda olduğu gibi bu tür yargılamaları izleme konusunda engeller çıkarılıyor. Bunun bu şekilde okumak lazım.  Geçen duruşmada telefonla birkaç görüntü çekip yayınlanmış. Ondan dolayı telefon konusunda bir hassasiyet gösterildiği anlaşıyor. Ama gizli saklı bir şey yok ki. 12 Eylül döneminde bile mahkemelerin içerisinde yayın yapılabiliyordu. Sene 2021 bir telefonla bir görüntü alınmasından bu kadar rahatsız olunması doğrusu anlaşılabilir değil. Tek görevi halka haber ulaştırmak olan basın mensupların engel getirilmesi kabul edilmez. Ama gizlemek istedikleri şeyler var öyle anlaşılıyor. Bunun böyle okumak gerekiyor.”

ÖZEL YETKİLİ HEYET

Bir önceki duruşmada avukatların usule uygun reddi hakim talebinde bulunduğunu ve gerekçelerini de eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’ın açıklayacağını ifade eden Tiryaki, mahkeme başkanının talepleri kabul etmediğini ve yazılı bir talepte bulunmasını istediğini belirtti. Aynı zamanda hukukçu olan Tiryaki, reddi hakim taleplerinin sözlü olarak katibe söylenmesinin dahi yeterli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bu konuyla ilgile bir değerlendirme yapmamak için, seri bir şekilde ben kimlik kontrolünü yaptım, iddianameyi okudum, sorgulamaya başladım, demek için reddi hakim talebi alınmamıştı. Daha sonra yazılı olarak iletin dediler. Selahattin başkana da süre verildi. Şimdi aynı şeyin devamını göreceğiz. Reddi hakim talebinin bile görüşülmesine izin verilmiyor. Tekrar altını çiziyorum. Bu özel yetkili bir mahkeme değil. Özel yetkili bir mahkeme heyetiyle karşı karşıyayız. Eskiden sıkıyönetim vardı, DGM mahkemeleri vardı, istiklal mahkemeleri, CMK 250’yle görevli mahkemeler vardı, ancak tek bir dosya için tek bir heyetin oluşturulduğu bir dosya örneği tarihte yoktur. Özel bir heyet, özel olarak sadece bu dosyada yargılama görevi yürütecek.  Bunun çok büyük bir hukuksuzluk olduğu açık. Ve tarih de bunu emin olun böyle geçecek.”

‘YARGILAYAN OLACAĞIZ’

Kobanê Davası’nın sadece yargılanan siyasetçilere yönelik olmadığını HDP’nin bütün kadrolarına yönelik bir dava olduğunun altını çizen Tiryaki, “Bu ülkede IŞID saldırılarına direnenlerin yanında olduğunu söyleyen demokrasi güçlerine, Kürtlere açılmış bir dava olarak görüyoruz.  Sonuna kadar bu davanın takipçi olacağız. Bütün dünyaya anlatacağız. Avukatlarda dosyaya hazırlandılar. Sonuna kadar olmayan bir hukuk sisteminde hukuku gerekliliklerinin yerine getirmeye çalışacağız. Arkadaşımızın yargılananlar değil, yargılayanlar olduklarını göreceğiz. IŞİD barbarlığı karşısında direnlere yüklenen bir suç olamaz. Onların karşısında olan insanları yargılıyorum diyorsanız işte o zaman IŞİD barbarlarının yanında olursunuz. Yargılayan biz olacağız derken, tam olarak kastettiğimiz bu. Bir taraftan varlık yokluk mücadelesi veren bir halk ve o halkın yanında olan dostları, diğer taraftan tarihin gördüğü en büyük barbar örgütlerinden biri olan IŞİD ve ona destek verenler. Şimdi burada yargılayan kim, yargılanan kim? Tarih bunu gösterecek. Bizlerde yargılanan değil, yargılayan olacağız derken tam olarak bunu kastediyoruz” İfadelerinde bulundu.  (Ankara/MA)