CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2018 yılı Eylül ayı için hazırladığı hak ihlali raporunu paylaştı. Rapora göre, Eylül ayında 231 yaşam hakkı ihlali yaşandı, 840 kişi basın açıklamalarında gözaltına alındı ve 858 kişi işkence ve kötü muamele gördü.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]C[/mks_dropcap]umhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2018 yılı Eylül ayına ilişkin yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu paylaştı. Rapora göre, yaşam hakkı ihlalleri kapsamında Eylül ayında 231 kişi yaşamını yitirdi; 157 kişi iş cinayeti, 1 kişi yargısız infaz, 3 kişi yasa dışı örgüt saldırısı, 1 kişi cezaevinde, 23 kişi silahlı çatışmalar kapsamında hayatını kaybetti. Eylül ayında 45 kadın ise erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.
858'İN ÜZERİNDE HAK İHLALİ YAŞANDI
Raporda yer alan “İşkence ile Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele” başlıklı bölümde, 858’in üzerinde hak ihlalinin yaşandığı belirtilerek, Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde bunu açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının çok daha fazla olduğuna dikkat çekildi.
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI NEDENİYLE BİN 294 İŞLEM YAPILDI
Raporun “İfade Özgürlüğü” bölümünde paylaşılan İçişleri Bakanlığı verilerine göre; sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında yasal işlem yapılan kişi sayısı bin 294 olduğuna ve bu sayının ise sadece 63’ünün basına yansıdığına yer verildi. Ayrıca, raporda sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan kişi sayısı 11, ifade özgürlüğü kapsamında yaşanan toplam hak ihlali sayısı ise bin 415 olarak verildi.
EYLÜL AYINDA 840 KİŞİ BASIN AÇIKLAMASI, ETKİNLİK VE EYLEMLERDE GÖZALTINA ALINDI
Raporda, Eylül ayında 20 etkinlik, gösteri ve tiyatronun yasaklandığı, 840 kişinin basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alındığı belirtildi. Toplantı ve gösteriler nedeniyle açılan davalarda 6 kişinin ceza aldığının ifade edildiği raporda, 52 kişinin ise bu davalardan beraat ettiği bilgisine yer verildi.