İyi hafta sonları. Bugün #19Şubat 2021 Cuma. Hava durumu karlı ve soğuk, siyaset gündemi sıcak ve bol tartışmalı bir haftayı geride bırakıyoruz. Gara Operasyonu ve sonrasındaki tartışmalar haftaya damgasını vurdu. Pazartesi günü 13 rehin askerin öldüğü operasyonla ilgili açıklama yapan ve muhalefet partilerini Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere muhalefet liderlerinden beklemediği sertlikte yanıtlar aldı. AKP-MHP bloğu ile muhalefet arasında sert tartışmalar yaşandı, muhalefet iktidarı “felaketi siyasete dönüştürmek”, “şov yapmak” ve “askerlerin ölümüne neden olmak”la suçladı. Koronavirüs salgını da, salgına meydan okuyan AKP kongreleri de hafta boyu devam etti. ABD Mars’a araç indirdi, Kadıköy kısa süreli bir grev yaşadı, Boğaziçi eylemleri hafta boyu sürdü. Geçen haftanın önemli gelişmelerini sizin için derledik.

GARA BAŞARISIZLIĞI MUHALEFETİN HEDEFİNDE

[caption id="attachment_117755" align="alignright" width="374"] CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı. ( Metin Aktaş - Anadolu Ajansı )[/caption] Bir süredir devam eden Gara Operasyonu pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “operasyonu 5 aydır planlandıklarını” söylemesi ve muhalefet partilerine sert suçlamalar yöneltmesi ile gündeme oturdu. Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu ve Milli Savunma Akar’ın Salı günü Meclis’e bilgi vereceğini söyledi. MHP’nin yaklaşımı ise “Gara’dan sonra terörle mücadele stratejisinin değişeceği” şeklinde oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidarın Gara söylemine sert bir üslupla yanıt verdi, “Gara operasyonunun sorumlusu Erdoğan’dır” dedi ve Erdoğan’a yanıtlaması için 5 soru sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ertesi gün AKP grubunda konuştu, 5 soruyu yanıtlamak yerine Kılıçdaroğlu’na "terbiyesiz herif" diyen bir konuşma yaptı. İyi Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nden gelen açıklamalar da iktidarın operasyonu “siyasi şova dönüştürdüğü” şeklindeydi. Hükümetin giderek sertleşen üslubunun ardından HDP'li 9 milletvekili hakkında Kobani eylemleri ile ilgili hazırlanan fezlekeler TBMM'ye gönderildi.

CANLI YAYIN / YÜZ YÜZE EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR

CHP Ankara Milletvekili, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Grup Sözcüsü Yıldırım Kaya, #dokuz8HaftadanKalan'da Bekir Güneş'in sorularını yanıtlıyor. https://www.youtube.com/watch?v=k9S-rFvWRfY

SALGINDA YENİ AŞAMA, ŞİMDİ GÖZLER OKULLARDA

Pandemide il il sonuçların açıklandığı yeni bir döneme girildi, özellikle Karadeniz kentlerinde durumun oldukça vahim olduğu görüldü. Trabzon’un zirveye oturduğu ve ardından Rize, Giresin, Ordu, Samsun gibi kentlerin geldiği koronavirüs tablosu hayatın her alanında etkisini gösteriyor. Trabzonspor'da 3'ü personel, 7'si futbolcu olmak üzere koronavirüs vakası sayısı 10'a yükseldi. 15 Şubat itibarıyla köy okulları yüz yüze eğitime geçti, pek çok ilde kar nedeniyle eğitim gecikmeli başladı. Şimdi gözler 8-12. sınıfların yüz yüze eğitime başlayacağı 1 Mart’ta... Salgının sosyal ve ekonomik etkileri ise artarak devam ediyor. Pandemi nedeniyle uygulanan kısa çalışma ödeneği ve işten atma yasaklarının süresi 31 Mart tarihine kadar uzatıldı.  İzmir'de müzik yaparak geçimini sağlayan müzisyen Mehmet Mert El’ın intiharı bu sektörde yaşanan sorunu bir kez daha gündeme taşıdı. İstanbul Emekli Sendikaları Eylem Birliği Koordinasyonu’nun eyleminin konusu ise65 yaş üstüne yönelik yasaklardı. Aşılama sıkıntısı ve yaşanan eşitsizlikler gündem olmayı sürdürdü. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres bir kez daha tüm ülkelere aşı dayanışmasını sağlama ve aşı milliyetçiliğinden kurtulma çağrısı yaptı.

BOĞAZİÇİ KARDA KIŞTA EYLEMLERE DEVAM EDİYOR

İstanbul kar altında bir hafta geçirirken, Boğaziçi eylemleri ara vermedi. Akademisyenler ve öğrenciler özerk üniversite arayışını sürdürdü. Boğaziçi eylemlerinin ilk günlerinden itibaren LGBTİ+’ların hedefe konulması ve kullanılan nefret söylemi 328 sivil toplum kuruluşu tarafından ortak bir metinle protesto edildi. Kampüse basının girişi engellendiği için sesleri duyurmakta zorlanan Boğaziçi öğrencileri kendi televizyonlarını kurdu ve ilk yayın olarak akademisyenlerin bugünkü eylemine yer verdi.

KADIKÖY’DE GREV KISA SÜRDÜ; SIRA ATAŞEHİR’DE

Kadıköy Belediyesi’nde başlayan grevin “anlaşma ile bittiği” açıklandı. İşçiler ise anlaşmanın şubenin itirazlarına rağmen Genel-İş Genel Merkezi tarafından yapılmasına tepki gösterdi. Grev kararında sıra Ataşehir Belediyesi’ne geldi. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanan Ataşehir Belediyesi’nde işçiler, grev kararı aldı. Genel-İş Şube Temsilcisi Kaloğulları, “Genel merkezin bizim adımıza masaya oturmasına izin vermeyeceğiz” açıklaması yaptı. Kanal İstanbul’un yapılacağı bölgede bulunan çiftçilerden Nisan 2021’e kadar tahliye işlemlerine başlamaları istendi. Ekonomik verilerde çok yönlü krizin etkileri devam ediyor. Hazine’nin Ocak ayı verileri bütçe gelirlerinin azaldığını, giderlerin ise büyük ölçüde arttığını ortaya koydu. Ankara Eczacılar Odası Başkanı Ercanlı, Sağlık Bakanlığı ile ilaç sektörü arasındaki görüşmelerden yüzde 20 zam kararı çıktığını söyledi. Haftanın önemli ve umutlu haberi ise Mars’tan geldi. Mars’ın yörüngesine giden BAE ve Çin uzay araçlarının ardından ABD’nin keşif aracı Mars yüzeyine indi ve ilk görüntülerini gönderdi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1362515238319398913?s=20