AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter kullanabilme yaşının 15 olarak belirlenmesini içeren kanun teklifinin TBMM'ye sunulduğunu açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter düzenlemesinin yolda olduğunu aktaran Muş, "Elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter kullanabilme yaşının 15 olarak belirlenmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduk" ifadelerini kullandı.

"ÇEVRE AJANSI KURULACAK"

Çevre Ajansı kurulacağını belirten Muş, şöyle konuştu: "Bugün Meclis Başkanlığı'na 39 maddelik Çevre Ajansı'nın kurulmasını öngören yasa teklifimizi sunduk. Teklifle bazı ürünlerde geri dönüşüm planlıyoruz, sıfır atık sistemi kurmayanlara para cezası gelecek. Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere para cezası getiriyoruz. Ne tür faydalar sağlayacak bize. Hammadde ihtiyacı azalacak. Emisyonlar azalacak. Yerel üretimlerin atık bertaraflarında azalma olacak. İlk yıl burada beklediğimiz istihdam 7 bin 500. 20 yıl içinde 12 bin kişilik bir istihdam burada oluşmuş olacak. 20 yıl için ekonomiye 6 milyar Euro civarında bir katkı sağlamasını bekliyoruz. Atık plastik ithalatının da yüzde 40 oranında azalmasını beklemekteyiz. 2022'nin ocak ayında sistem çalışmaya başlayacak. Kanun geçtikten sonra 1 yıl sistemin kurulumu için çalışılacak. 1 yıl sonra 2021'in başında da bütün bu kutulardır geri dönüşüm kapsamında ekonomiye kazandırılacak. Çevre kanunda belli başlı düzenlemeler yapıyoruz depozito sistemine dahil olamayan satış noktalarına her metrekare için 100 lira ceza geliyor. Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurmayanlar ya da beyan etmeyenlere de 20 bin lira idari para cezası gelmiş olacak."

"DÜZENLEMEYİ TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNDUK"

Elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter düzenlemesinin de yolda olduğunu belirten AKP'li Muş, şöyle devam etti: "Bisiklet yolu, elektrikli scooter ve bisiklet şeritlerine yasal düzenleme yapılması ile elektrikli bisiklet ve elektrikli scooter kullanabilme yaşının 15 olarak belirlenmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduk."

"KAYYUM ZORUNLULUKTAN ATANIYOR"

HDP'li belediyelere kayyum atanmasına ilişkin de konuşan Muş, "Kayyum neden atanıyor, bir zorunluluktan atanıyor" ifadelerini kullandı.

"ERKEN SEÇİM GÜNDEMİMİZ DE YOK"

Muş, erken seçim iddialarına dair ise, "Bizim gündemimizde erken seçim olmadığını defaatle söyledik" açıklamasında bulundu.