Bugün 18 Ocak; İstanbul ve pek çok kent, karlı bir kış gününe uyandı. Yoğun yağış yer yer trafikte sorunlara yol açarken, kar yağışı kent genelinde eşsiz manzaralar oluşturdu. Boğaziçi Üniversitesi kara, soğuğa rağmen kayyuma direnmeyi sürdürdü, siyasetin gündemi ise sıcaklığını korudu. İşte karlı ve soğuk bir günden geriye kalanlar...

Kocaeli Kartepe’de kaybolan ve günlerdir aranan doktor Uğur Tolun maalesef ölü bulundu, Kaybolan 6 köylüyü arama çalışmaları sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenler bugün Rektörlük önünde protestodaydı; avukatlar ise işkence ve kötü muameleye karşı suç duyurusunda bulundu.

102 KAMU HASTANESİNDE FİİLİ KÜRTAJ YASAĞI

Kürtaj yasal olmasına rağmen, kamuya ait devlet hastanelerinin uyguladığı keyfi yasak Meclis’te gündeme geldi. HDP milletvekili Züleyha Gülüm, bu fiili kürtaj yasağı ile ilgili Meclis Araştırması yapılmasını istedi. Pandeminin ağır darbe vurduğu topluluklar arasında yer alan LGBT+ bireyler sağlık hizmetine erişimden kişisel güvenliğe, çalışma alanlarındaki kısıtlamalardan şiddet olaylarına pek çok sorun yaşıyor. Anketin sonuçlarını, özel değerlendirmeler ve röportajlarla birlikte okuyabilirsiniz. Aşılama seferberliği hızlı biçimde başlasa da gelecek hâlâ belirsiz. CHP’nin uzmanlarla görüşerek hazırladığı aşı raporu, bir yıl içinde 150 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATI KARAMAN: ERDOĞAN DA YARGILANABİLİR

Siyasetin ısınan gündemi içinde tutuklu HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da yargılandığı Kobane davası da yer alıyor. Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, iddianameyi değerlendirirken, çözüm sürecinin suç sayıldığını hatırlattı ve bu yaklaşımla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yargılanabileceğini söyledi.  İktidara yakınlığı ile bilinen Türkiye gazetesinin bugünkü manşeti şaşırttı. Gazete yazarlarında yer yer görülen muhalif ifadeler bugünkü sayıda manşete taşındı ve gazete manşetten açıkça “Döviz çıkarken zam yapanlar inerken nerede” diye sordu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin danışmanı, gazeteci Yıldıray Çiçek ilginç bir çıkış yaptı. Çiçek, MHP’ye yakın Türkgün gazetesinde, “Üç yumruk için ortalığı ayağa kaldırıyorlar” diye yazdı. Bugün Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler Irak’taydı. Bakanlık ziyaretin gündemini gündemi “terörle mücadele” olarak açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise verdiği rakamdaki şaşkınlık ile gündeme geldi. Gazeteci, Ekonomist Cüneyt Akman, Elvan’ın “sorumlu olduğu bütçede 100 milyar liracık şaşırdığını” yazdı.

FACEBOOK TÜRKİYE'DE TEMSİLCİLİK AÇIYOR

Türkiye’nin sosyal medya şirketleri ile yaşadığı gerilimde Facebook geri adım attı ve Türkiye’ye temsilci atayacağını duyurdu. İstanbul Metrosu ise bugün “helikopter” vakası ile gündemdeydi. Metro A.Ş.’nin 2012 yılında satın alıp, bir süre kiraladıktan sonra 2018’de sattığı Sikorksy marka helikopter ciddi zarara neden oldu. İBB Teftiş Kurulu’nun soruşturması ise İçişleri Bakanlığı dosyaya el koyduğu için yarım kaldı. Günün umutlu haberi Çin’den geldi. Bir haftadır göçük altındaki 12 maden işçisi sağ olarak kurtarıldı. 10 maden işçisini kurtarmak için ise çalışmalar sürüyor. Soğuk havalar zor durumdaki sokak hayvanlarını bir kez daha gündemimize getiriyor. Nalan Alan Yiğit, Adana Söğütlü'de faaliyete geçen Hayvan Bakımevi'ne gitti, çalışmaları yerinde gördü ve izlenimlerini yazdı. Günden Kalan programında bugün HDP Milletvekili Züleyha Gülüm "fiili kürtaj yasağı"nı, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin avukatı Yağmur Kavak "öğrencilere yönelik işkence ve kötü muamele"yi, yazar Yunus Emre Erdölen ABD'deki son gelişmeleri ve Gürkan Özturan ise Facebook'un kararını değerlendirdi. https://www.youtube.com/watch?v=Lvnlq2rXhW8

HRANT'I ANIYORUZ

Yarın 19 Ocak... Gazeteci Hrant Dink’in Agos gazetesi önünde katledilmesinin yıldönümü. Bu yıl pandemi nedeniyle kitlesel anma olmayacak, ancak yarın online anma gerçekleştirilecek. Hrant Dink’in vurulduğu gün yayınlanan yazısında söz ettiği “güvercin tedirginliği”ni anımsatan güvercinler ise şimdiden binanın duvarında yerini aldı. Hrant Dink’i özlüyor; hasretini duyduğumuz adalet için katillerin peşini bırakmayacağımızı bir kez daha haykırıyor; online anmanın yarın saat 14.45'te Hrant İçin Adalet İçin adresinde olacağını hatırlatıyoruz.