Bugün 21 Ocak 2021 Perşembe.

21 yüzyılın 21. Yılının 21. Günü... ABD’deki değişim, Türkiye’nin sallantılı ekonomik gündemi, Bağdat’ta patlama, Akdeniz’de tekne kazası günün önemli gelişmeleri arasında yer aldı. İktidarın gündeminde reform paketi yer alırken, CHP çarpıcı veriler içeren 18 yıllık bir işkence raporu açıkladı.

İşte günün öne çıkan haber başlıkları...

ABD'DE YENİ BİR GÜN

ABD’deki değişim bugün de gündemdeki yerini korudu. İlk günden atılan adımlar ve verilen kararlar ile “normalleşme” havası esmeye başladı. Yeni Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ilk basın toplantısında, “ABD masaya geri dönüyor” dedi. İlk gün 17 kararname imzalayarak ajandasının acil maddelerini hayata geçiren Başkan Joe Biden’ın önünde kalabalık bir yapılacaklar listesi var.yaralandı. Akdeniz’de ise göçmenleri taşıyan tekne battı ve en az 43 kişi yaşamını yitirdi.

POLİTİKA FAİZİ SABİT, KASADA DÖVİZ YOK!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplandı ve Aralık ayında yüzde 17 olarak belirlenen politika faizinin aynı kalacağını duyurdu. Merkez Bankası verileri bankanın elindeki toplam döviz rezervlerinin azaldığını ve 47 milyar 902 milyon dolara düştüğünü gösteriyor. SWAP çıkarıldığında ise döviz rezervi eksiye düşüyor. Yoksulluk ve işsizlik haberleri artarken, ilginç bir artış da otomobil satışlarında yaşandı. Tüm Avrupa’da otomobil satışları düşerken, Türkiye satışı artıran tek ülke oldu ve sıralamadaki yerini yükseltti. Paranın bol harcandığı bir başka alan ise “cezaevi inşaatları” oldu. Geçen yıl yapımı süren cezaevlerine 4 milyar 449 milyon lira harcandığı, bu yıl da 2 milyar 246 milyon liralık ödenek verileceği bildirildi.

BAKANLAR POLEMİKTE, REFORM PAKETİ HAZIR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Anneme küfür eden serbest bırakıldı, bakan olsam ne yazar” derken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül isim vermeden yargıya yönelik eleştirilere yanıt verdi: "Yargı kimsenin sıfatına bakmaz”. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, Bakan Soylu'ya hitaben "Bizim kulübe hoşgeldin" açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu ekonomik ve hukuk alanında reform paketinde ise sona yaklaşılıyor. Erdoğan’a dün sunulan taslağın 26 Ocak’ta AKP MYK’da ele alınması bekleniyor. İçeriği henüz paylaşılmayan reformun detaylarını Erdoğan’ın açıklayacağı belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Brüksel ziyaretine ise AB yetkililerinin "somut adım bekliyoruz" talebi damgasını vurdu. Yargıda reform gündemdeyken CHP son 18 yılın işkence raporunu açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda özellikle 2015 sonrası işkence ve kötü muamelede büyük artış var. Anayasa Mahkemesi daha önce “hak ihlali” ve “yeniden yargılama” kararı verdiği CHP Milletvekili Berberoğlu davasında, bir kez daha “hak ihlali” kararı verdi. Oyuncu Deniz Bulutsuz’a şiddet uygulamakla suçlanan ve 13,5 yıl hapsi istenen Ozan Güven bugün hakim karşısındaydı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. Fenerbahçe’nin iddialı transferi Mesut Özil ile ilgili detaylar netleşiyor. Almanya’da yayınlanan Bild gazetesi, Fenerbahçe’nin Özil’e yılda 8 milyon Avro ödeyeceğini yazdı.