AİHM’in Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili ortak açıklama yapan 22 baro, “AİHM kararlarının uygulanmamasının Konsey'den çıkarılmaya kadar giden sonuçlarının olduğu unutulmamalıdır. Karar derhal yerine getirilerek Selahattin Demirtaş tahliye edilmelidir” çağrısında bulundu.

Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Antep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Dersim, Urfa ve Van baroları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin HDP'nin Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği “serbest bırakılması kararının” uygulanmasını talep etti. Hükümetin kararı uygulamama yönünde mesaj vermesinin ardından 22 baro, ortak yazılı açıklama yaptı. Demirtaş’ın 2016 Kasım’ından bu yana Edirne Cezaevi’nde tutulduğu hatırlatılan açıklamada, bu tutuklama nedeniyle AİHM’in 20 Kasım 2018 tarihinde Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği kararını verdiği ve Demirtaş’ın tahliye edilmesini istediği, buna rağmen tahliye edilmediğine işaret edildi.

"15 AY GEÇTİ, DAVA YOK"

Demirtaş’ın 18 Eylül 2019 tarihinde AİHM Büyük Daire'de yapılacak duruşma öncesi tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından 2 Eylül 2019’da tahliye edilmesine rağmen başka bir dosyadan kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının onanması gerekçesiyle tahliye edilmediği anımsatılan açıklamada, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Eylül 2019 tarihinde zaten Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi davasında suçlama olarak ileri sürülen 31 fezlekeden birini teşkil eden 6-8 Ekim 2014 olaylarını gerekçe göstererek, Demirtaş hakkında yeniden soruşturma başlatmış ve bu dosyadan da tutuklama kararı verilmiştir. Demirtaş’ın ikinci kez tutuklanmasının üzerinden 15 ay geçmesine rağmen hala bu iddia ile ilgili dava açılmamıştır” denildi.

"KARAR YERİNE GETİRİLMELİ"

Hem hükümet hem de Demirtaş’ın avukatları tarafından Büyük Daire’ye taşınan dosya ile ilgili Büyük Daire’nin incelemesini tamamlayarak 22 Aralık’ta kararını açıkladığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Büyük Daire kararında özetle ‘Demirtaş’ın siyasi amaçlarla Sözleşme'ye aykırı bir şekilde tutuklandığı, Meclis içinde ve dışında yaptığı konuşmaların yargılamaya konu edilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği, 20 Eylül 2019 tarihli ikinci tutuklamanın da ilk tutukluluğun devamı niteliğinde ve Sözleşme'ye aykırı olduğu, derhal serbest bırakılması gerektiği belirtilmiştir.

"DEMİRTAŞ TAHLİYE EDİLSİN"

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin çekince koymaksızın imzaladığımız 46. Maddesi’ne göre, Mahkeme'nin kararları tüm üye devletler için bağlayıcıdır. Yine Anayasa'nın 90. maddesine göre ulusal norm hiyerarşisinde Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerde yer alan hükümlere üstünlük tanınmaktadır. AİHM kararlarının uygulanmamasının Konsey'den çıkarılmaya kadar giden sonuçlarının olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle; Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri de dikkate alındığında, Anayasamızın 2. maddesinde belirtilen bir hukuk devleti olmanın gereği olarak AİHM kararı derhal yerine getirilerek Selahattin Demirtaş, tahliye edilmelidir."