Ankara Barosu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında başlayan tartışma sürüyor. İktidar ve muhalefet partilerinin de karşı karşıya geldiği tartışma için 23 STK da ortak açıklama yaptı. Açıklamada Diyanet'e tepki gösterildi.

23 sivil toplum örgütü, “salgın hastalıkların eşçinsellik yüzünden yayıldığını” savunan ve Ankara Barosu ile karşı karşıya gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’na sert tepki gösterdi. Açıklamada, “Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devrimle kurulduğunu gözardı etmeden, sorumlulukları ve Anayasal sınırları içinde hareket etmek zorundadır” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da Diyanet'e sahip çıkarak, "Diyanet'e yapılan saldırı devlete yapılmış saldırıdır" demişti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1254806619856293888

"DİYANET CUMHURİYET KURUMU OLMAKTAN UZAKLAŞTI"

23 sivil toplum örgütü tarafından imzalanan ortak açıklamada şöyle denildi: “3 Mart 1924'te çıkartılan üç devrim yasası kapsamında Şer'iye ve Evkaf Vekaleti kapatılarak, Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur. Ancak bugün gelinen noktada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Cumhuriyet kurumu olmaktan uzaklaştığı ve Anayasal görevlerinin dışında hareket ettiği görülmektedir. Din ve inanç özgürlüğü, Anayasa ve evrensel düzenlemelerle güvence altına alınmıştır.

"DİYANET HER KONUDA FETVA VEREN BİR KURUMA DÖNÜŞTÜ"

Diyanet İşleri Başkanlığı din ve inanç özgürlüğü ile ilgili olsun veya olmasın, hukuksal konular dahil olmak üzere her konuda şer'an fetva veren bir kurum niteliğine dönüşmüştür. Laik hukuk sistemi kurallarını gözeterek görev yapması gereken Diyanet İşleri Başkanlığı, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ileri noktalara taşımaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı adına özellikle son dönemde yapılan açıklamalar, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ön plana alan sınır tanımaz bir niteliğe dönüşmüş ve bir hukuk kurumu olan Ankara Barosu'nu da hedef almıştır. Bu hedef alış, anayasanın değiştirilemez nitelikteki maddesinde de güvence altına alınan bir “hukuk devleti”nde kabul edilemez niteliktedir.

"DİYANET SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ"

Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devrimle kurulduğunu gözardı etmeden, sorumlulukları ve Anayasal sınırları içinde hareket etmek zorundadır.”

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN KURUMLAR ŞÖYLE:

ADD Çankaya Şubesi Alevi Bektaşi Federasyonu Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu Ankara CUMOK Ankara Dayanışma Derneği Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Ankara Varto-Der Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği CHP Çankaya İlçe Başkanlığı Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi Devrimci 78'liler Federasyonu Hacıbektaş Eğitim Kültür Derneği Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Hukukcu Dayanışması Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sosyal Demokrasi Derneği Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği Tüm Emekli-Sen Türk Hukuk Kurumu