Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok ülkede görülen “bilinmeyen hastalık” nedeniyle, Avrupa’da muhtemelen 230 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok ülkede görülen ve “Kawasaki hastalığı”na benzer belirtiler gösteren “bilinmeyen hastalık” nedeniyle, Avrupa’da muhtemelen 230 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi. BBC'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Belçika’da yayımlanan HLN gazetesi, bu bilgiyi merkezi Stockholm'da bulunan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) dayandırdı. ECDC tarafından hazırlanan bir raporda, yıl başından bu yana Avrupa genelinde muhtemelen 230 çocuğun, nadir görülen inflamatuar hastalık nedeniyle öldüğü belirtildi.

"COVID-19 İLE İLİŞKİSİ HENÜZ KANITLANAMADI"

Genellikle ateş, karın ağrısı ve kalp sorunlarıyla ortaya çıkan ve “Pediatrik multisistem inflamatuar sendromu” (PMIS) olarak adlandırılan hastalığın Covid-19 ile ilişkisi henüz kanıtlanamadı. Ancak ECDC'ye göre, iki hastalık arasındaki bağlantı mantıklı görünüyor. Merkez, Avrupa’daki hasta çocukların bazılarında koronavirüs testlerinin pozitif çıktığına işaret etti.

"NADİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR, PANİĞE GEREK YOK"

PMIS nedeniyle geçen hafta İngiltere’de 14 yaşında bir çocuk hayatını kaybetmişti. Birkaç gün sonra ise Fransa’nın Marsilya kentinde 9 yaşındaki bir çocuk da bu hastalık yüzünden yaşamını yitirdi. ECDC, hem Covid-19 hem de yeni hastalık açısından çocuklara yönelik riskin çok küçük olduğunu vurguladı. Alman virolog Christian Drosten, yeni hastalığın nadir görüldüğünü ve tedavi edilebilir olduğunu vurgulayarak paniğe gerek olmadığını söyledi.