Bugün 28 Ocak Perşembe, dokuz8Bülten ile karşınızdayız. Gine’de korsanların kaçırdığı denizcilerin tümünün sağlık durumunun iyi olduğu ve korsanların ilk teması kurduğu öğrenildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden “AİHM kararları bizi bağlamaz” diyen Türkiye’ye mesaj geldi: Kararlar tüm devletler için bağlayıcıdır. AİHM’in 2020 verileri Türkiye’nin ifade özgürlüğü karnesinin parlak olmadığını ortaya koydu. MGK başta Şengal operasyonu olmak üzere iç ve dış gelişmeler için toplanırken, çevrecilere hapis cezası ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere müdahale günün diğer önemli gelişmeleri arasında yer aldı.

İşte günün öne çıkan başlıkları ile sizin için derlediğimiz Günden Kalan...

öğrenildi.

AİHM BAŞKANI NET KONUŞTU: AİHM KARARLARI BAĞLAYICI

Başta Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala olmak üzere AİHM kararları için “Bizi bağlamaz” diyen yetkililere karşı AİHM net konuştu. AİHM Başkanı Spano düzenlediği basın toplantısında, "AİHM’in aldığı kararların tüm devletler için bağlayıcı olduğunu" söyledi. AİHM’in 2020 verileri Türkiye ifade özgürlüğü ihlallerinde Rusya’nın ardından ikinci sırada geldiğini ortaya koyuyor. Sinop’un Gerze ilçesinde halk uzun süre termik santrale karşı mücadele etti. Sonunda başardı ve termik santral projesi “kanuna aykırı olduğu” için iptal edildi. Fakat termik santrali protesto edenler hakkındaki dava düşmedi, 32. duruşmada 37 kişiye toplam 42 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Milli Güvenlik Kurulu, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Gündemde başta Şengal’e sınır ötesi operasyon olmak üzere Suriye, Libya ve Yunanistan’da yaşanan sorunlar ile AB ile ilişkiler var.

BOĞAZİÇİ’NDE YİNE KELEPÇELİ FOTOĞRAF

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektörün “kayyum” olduğunu söyleyerek günlerdir direnen öğrencilere bugün özel güvenlik saldırdı. Rektörlük binası önüne güvenlik şeridi çeken güvenlikler, öğrencilerin direniş çadırını kırdı. Bu esnada çekilen kelepçeli protesto fotoğrafı, direnişin ilk günlerinde üniversite kapısına vurulan kelepçeli hatırlattı. Dokuz8GÜNDENKALAN programında gazeteci Gürkan Özturan, Boğaziçi Üniversitesi üniversitesi öğrencisi Kayra Kocagil, Güzel Sanatlar Kulübü'nden Sena Nur Baş ve LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü'nden Soner Cem Gür canlı yayında Bekir Güneş'in sorularını yanıtlıyor. https://www.youtube.com/watch?v=DQxaaarYFes

ABD KARARNAMELERLE NORMALLEŞİYOR

ABD’nin yeni yönetimi ülkeyi kararnamelerle normalleştirmeye çalışıyor. Yeni başkan Biden, “Donald Trump’ın tahrip ettiklerin toparlamak” için bir haftada 43 kararname imzaladı. ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Blinken’den “İran isterse nükleer anlaşmaya dönebiliriz” mesajı geldi, ancak aynı gün İran’dan “nükleer çalışmalarının nasıl ilerlediğini” anlatan bir açıklama geldi.

ASİLTÜRK’TEN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ÇIKIŞI

Bir süredir Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın yeni ittifak arayışlarının simge ismi olarak öne çıkan Saadet Partisi yöneticisi Oğuzhan Asiltürk bu kez İstanbul Sözleşmesi açıklaması yaptı. Asiltürk, AKP’den gelen heyetlerin ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstanbul Sözleşmesi’nin kesin olarak kaldırılacağını” söylediğini aktardı. Asiltürk’ün açıklamaları İstanbul Sözleşmesi üzerinden “siyasi pazarlık” yapıldığını düşündürürken, Samsun’dan bir cinayet haberi daha geldi. Akrabası olan erkek tarafından öldürülen 35 yaşındaki Arzu Aygün’ün cansız bedeni 42 gün sonra ormanlık alanda bulundu. Belçika’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlendirdiği bir imam sınırdışı edildi. Gerekçe “homofobik ifadeler” kullanması olarak açıklanırken, görev yaptığı cami ile ilgili yasal işlem yapılacağı öğrenildi.

CANNES FİLM FESTİVALİ’NE PANDEMİ ENGELİ

Fransa’nın Cannes kentinde 11-22 Mayıs’ta yapılması planlanan film festivali, koronavirüs salgını nedeniyle 6-17 Temmuz’da gerçekleştirilecek.

AKDENİZ'DE GÜNDEM

Çukurova bölgesinde yaşanan son gelişmeler bugün dokuz8GÜNDEM Akdeniz programında değerlendirildi. BirBuçukTV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı ve Habere Güven Genel Yayın Yönetmeni Güven Boğa, Bekir Güneş'in sorularını yanıtladı. https://www.youtube.com/watch?v=ant7_e1xVh8