Giderek derinleşen ekonomik kriz koşullarında gidilen 31 Mart Yerel seçimlerine günler kala sandıkların güvenliği için bir kez daha harekete geçen yüz binlerce yurttaşın yanı sıra yüzlerce yurttaş habercisi, gazeteci ve #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu'nda bir araya gelen onlarca yerel medya kuruluşu güvenli bir haber akışı sağlamak üzere #Seçim2019 Yurttaş Haber Takip Ağı’nı kurdu.

21-1BEŞİNCİ YILINI KUTLAYACAK OLAN DOKUZ8HABER YEDİNCİ SEÇİM DENEYİMİNİ YAŞAYACAK

İlk beş yılında altı seçim haber takip ağı deneyimi yaşayan dokuz8haber'in çağrısıyla oluşturulan yurttaş haber ağı, bu seçimlerde özellikle kritik önem taşıyan kentlere odaklanıyor. Sandık Güvenliği Platformları ve başta İstanbul olmak üzere kentlerde ortaya çıkan gönüllü ağlarıyla işbirliği halinde yürütülen çalışmalarla hem seçim ihlalleri, hem de kritik bazı kentlerde sonuçlar da yakından takip edilecek. Süreçle ilgili açıklama yapan dokuz8HABER kurucusu Gökhan Biçici, "Hem 24 Haziran seçimleri, hem anketler, hem de ittifakların şekillenişine ve yankılarına baktığımızda 31 Mart seçimlerinin kaderinin 10-12 kentte belirleneceğizi görüyoruz, biz de hazırlıklarımızı bu kentleri merkeze alarak yoğunlaştırdık, bu kentleri çok iyi takip edeceğiz ancak elbette haberin olduğu her noktadan da haber aktaracağız". Aralık ayında kurulan Yerel Medya Koordinasyonu'nun bu seçimlerin önemli bir aktörü olacağını ifade eden Biçici, pek çok kentten yerel medya kuruluşuyla işbirliği halinde İstanbul ve Ankara'da İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, Van, Samsun gibi şehirlerde haber merkezleri oluşturacaklarını açıkladı. 

HABER ODAKLI BİR YURTTAŞ İNİSİYATİFİ: #SEÇİM2019 YURTTAŞ HABER TAKİP AĞI

İlk yayın hayatına 30 Mart 2014’te Yerel Seçimlerinde haber takip merkezi kurarak giren dokuz8HABER, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri ile 16 Nisan 2017 Referandumu ve 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinde seçim haber takip ağları ve merkezleri oluşturmuştu. Bu ağların en etkilisini 24 Haziran 2018 seçimlerinde 1100 yurttaş habercisiyle kuran dokuz8HABER, seçim günü ve gecesinde 400'e yakın muhabirden haber aktarımıyla, 84 seçim ihlalinin ilk olarak yayınlandığı mecra olmuştu. Anlık olarak İngilizce yayın da yapan dokuz8HABER üzerinden yayınlanan haberler onlarca ülkede kaynak gösterilmişti.

BİÇİCİ: YEREL MEDYA KOORDİNASYONUYLA DAHA GÜÇLÜ HAZIRLANIYORUZ

24 Haziran seçimleri sonrasında çalışmalarına ara vermeksizin devam eden dokuz8HABER’in çağrısıyla 19 Aralık 2018'de Ankara'da düzenlenen bir toplantıyla 20 şehirden 35 yerel medya kuruluşundan oluşan #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu kuruldu. Sonrasında da İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Gaziantep gibi kentlerde düzenlenen hazırlık toplantılarıyla çalışmalar daha da yaygınlaştı ve güçlendi. #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu 19 Aralık'ta Ankara'da yapılan toplantıyla kuruldu.

SAMSUN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI MEHMET YAZICI: “YEREL MEDYA BU SEÇİMLERDE DAHA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYABİLİR”

Yerel medya koordinasyonu kurucularından birisi de Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yazıcı, Seçim2019 Yurttaş Haber Takip Ağı çalışmasının ve bu çalışmada yerel medyanın rolünü şu sözlerle değerlendirdi: "Yerel medya destekli Yurttaş Haber Takip Ağı özellikle bu seçimlerde önemli bir rol oynayabilir ve bu olduğunda da seçim sonrası yeni medya dünyasının şekillenmesinde yerel medya koordinasyonunu önemli bir aktör haline getirebiliriz, buna çok büyük ihtiyaç var."

İZ GAZETE GYY ÜMİT KARTAL: SADECE İZMİR'İ DEĞİL EGE'Yİ DE TAKİP EDECEĞİZ 

Yerel Medya Koordinasyonu kurucu üyelerinden olan İzmir merkezli İz Gazete kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal da bu ağın bir parçası olarak 31 Mart seçimlerine hummalı şekilde hazırlanıyor. #Seçim2019 Yurttaş Haber Takip Ağı'nın İzmir ve Ege haber akışının merkezinin İz Gazete'nin yeni ofisi olacağı kesinleşirken, çalışmalara ilişkin bilgi veren Kartal, "İzmir Büyükşehir'de Tunç Soyer'in rahat kazanacağı biliniyor ancak alacağı oy oranının öneminin yanı sıra, ilçelerdeki durum ve daha da önemlisi Millet İttifakı'yla Cumhur İttifakı arasında ciddi çekişmenin olduğu Balıkesir, Deniz, Manisa gibi kentlerin seçim sonuçları hem Ege'yi hem de Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Biz de Yerel Medya Koordinasyonu ve Yurttaş Haber Takip Ağı'nın bu kentlerdeki muhabirleriyle yakın bir ilişki halinde Ege çapındaki tüm gelişmeleri takip edeceğiz ve buradan da İstanbul'da kurulacak büyük haber merkezine düzenli bilgi aktaracağız." dedi.

SEÇİMLERİN KADER BÖLGESİ OLAN AKDENİZ, HABER AĞININ DA AĞIRLIK MERKEZİ OLACAK 

31 Mart seçimlerinin kaderinin tayin edileceği en önemli bölgelerden birisinin Akdeniz olacağı görülüyor. 24 Haziran seçimleri sonuçlarına, kurulan ittifakların etkisine ve anketlere bakılacak olursa Antalya, Adana ve Mersin gibi Akdeniz'in ve Türkiye'nin üç büyük metropol şehrinde de yerel iktidarın muhalefete geçmesi mümkün. Bu durum bu üç kentteki gelişmeleri ya kından takip etmeyi habercilik açısından önemli hale getiriyor ve yurttaş haber takip ağının en fazla ağırlık verdiği bölge de burası. Adana, Mersin ve Antalya'da hazırlık toplantılarıyla sürdürülen çalışmalar sonucunda her üç kentte de seçim günü için haber merkezleri kurulacak. Adana'da özel bir ofis çalışmalar için şimdiden çalışmaya başlarken, bu ofisin koordinasyonunu yapan isimlerden Güven Boğa, Adana'da onlarca, hatta yüzlerce muhabirden oluşan bir ağ kuracaklarını söyledi. Adana ve Mersin'e yönelik seçimin son haftasında bir eğitim toplantısı düzenlenecek. Mersin'de de çeşitli çevrelerden katılımla yaygın bir haber kuruluyor. Yerel Medya Koordinasyonu'nun önemli bir bileşeni olan Antalya Körfez Gazetesi muhabiri gazeteci Müzeyyen Yüce de Antalya'da dengelerin bıçak sırtı olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin yakından takip edeceği önemli kentlerden birisinin Antalya olacağının farkındayız ve güvenilir, doğru bir habercilik için bu bizim sorumluluğumuzu arttırıyor" dedi.

DİYARBAKIR'DA SEÇİMLE İLGİLİ GELİŞMLER AN BE AN AKTARILACAK

Seçim sonuçlarının en fazla merak edildiği Diyarbakır'da çalışan gazeteci Mahmut Bozarslan da seçim günü sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sonuçlarını yakından takip edeceği Diyarbakır seçim sonuçlarını an be an Yurttaş Haber Takip Ağı'na aktaracak isimlerden. Artan manipülasyon iddiaları nedeniyle resmi kurumlara olan güvenin azaldığını ve Yurttaş Haber Takip Ağı ve Yerel Medya Koordinasyonu tarzı oluşumlara olan güvenin daha çok olduğunu söyleyen Bozarslan, bu oluşumların sorumluluklarının da bu güvene bağlı olarak çok arttığını ifade etti. dokuz8HABER Diyarbakır muhabiri Bekir Güneş de sadece Diyarbakır'ı değil, Van'dan Batman'a, Kars'tan Şırnak'a kadar her noktadan haber akışı sağlayacaklarını vurguladı.Seçimin sonradan öne çıkan bir kritik şehri de Gaziantep oldu. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın aday olmasıyla CHP ve HDP tabanının büyük ölçüde oy vereceğinin kesinleştiği Doğan'ın mevcut başkan Fatman Şahin'i ciddi şekilde zorlayacağı ifade ediliyor. Yurttaş Haber Takip Ağı ve Yerel Medya Koordinasyonu da bu kente önem veriyor. Son olarak yapılan hazırlık toplantısına kentten pek çok siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve yerel medya temsilcisi katıldı. Gaziantep'te de Yurt Ajans ve Dev Haber merkezli bir haber merkezi kuruluyor. Hazırlıklara ilişkin açıklama yapan gazeteci Murat Güreş, kente özel bir seçim ağı kurduklarını ve onlarca kişinin bu ağ üzerinden haber akışı sağlayacağını söyledi.

ANKARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ ESRA TOKAT: ANKARA'DA SAĞLIKLI BİR HABER AKIŞI HİÇ OLMADIĞI KADAR ÖNEM KAZANDI

Haber ağının aktif bir üyesi, dokuz8HABER editörü İletişim fakültesi öğrencisi Esra Tokat da Yurttaş Haber Takip Ağı'nın Ankara çalışmalarını koordine eden isimlerden birisi. Esra Tokat, Seçim2019 Yurttaş Haber Takip Ağı'nın özellikle Ankara'da önemli olduğunu ifade ederek, "Ankara hükümet tarafından riskli, muhalefet tarafından ise kazanılması muhtemel bir şehir olarak görülüyor. Bu yüzden de Ankara'da seçimlerde sağlıklı bir haber akışı pek çok yerden daha önemli." dedi. Ankara'da yapılacak çalışmayı da "Dokuz8 Haber olarak biz yurttaş haber ağımız ile seçim sırasında yaşanan her türlü durumu, veriyi, bilgiyi kısacası haber değeri taşıyan tüm unsurları doğrudan kaynağında takip edip, haberleştireceğiz." sözleriyle özetleyen Tokat, seçim haber takip ağına verdiği önemi de vurguladı: "Hem Ankarada yaşayan bir genç, hem de gazetecilik öğrencisi olarak çifte sorumluluk hissediyorum."

SEÇİM HABER TAKİP AĞI NASIL ÇALIŞACAK: 20 EDİTÖRDEN OLUŞAN HABER VE DOĞRULAMA MASALARI, İNTER AKTİF CANLI YAYIN

Türkiye çapında gün boyu haber takip edecek olan yüzlerce yurttaş gazetecisinin aktaracağı veri, bilgi, görsel ve haberler İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa'da kurulacak olan haber merkezlerinde onlarca editör tarafından doğrulandıktan sonra işlenerek farklı içerik tiplerinde ve çok dilli haberler olarak yayınlanacak. Çok sayıda uluslararası medya kuruluşu temsilcisi de 24 Haziran'da olduğu gibi bu seçimlerde de İstanbul’da oluşturulacak olan haber merkezini ziyaret edecek ve bu kuruluşlar, Seçim 2019 Yurttaş Haber Takip Ağı’nın ürettiği içerikleri de kendi yayıncılık çalışmalarında değerlendirecekler.Seçim akşamı İstanbul Kadıköy'de kurulacak olan büyük haber merkezinden seçim özel yayını yapılacak ve eş zamanlı olarak Türkiye çapındaki tüm gelişmeler hem dokuz8HABER'in sosyal medya hesaplarından, hem internet sitesinden çok dilli olarak yayınlanacak. Yerel Medya Koordinasyonu üyesi medya kuruluşları da bulundukları kentlerde yaşananları, gelişmeleri, sonuçları özel yayına bağlanarak anlık olarak aktaracak.

“SEÇİM TAKİP MERKEZİ VE HABER AĞINA KATILMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?” DİYORSANIZ

dokuz8HABER, Yurttaş Haber Takip Ağı’na katılmak isteyenler için bir kayıt formunu erişime açtı. Formu dolduranlar oluşturulan çağrı merkezi tarafından aranarak, kendilerine, yeteneklerine ve ihtiyaçlara göre somut görevler öneriliyor. Seçim takip merkezine ve haber ağına gönüllü muhabir, editör, kurgucu, grafiker, çevirmen, avukat, vs. olarak destek vermek isteyenler lini aşağıda olan formu doldurabilir: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQOF4hv7PIr63a4jfEBRaYSXMMJwK8QVx_VbO18fNrOyffSQ/viewform?c=0&w=1