Erdoğan koronavirüs salgını sürecini normalleştirmeye yönelik bakanlar kurulunda görüşülen ve kesinleşen kararları açıkladığı konuşmasında, maskelerin fiyat sınırı şartıyla yeniden satışına izin verileceğini de duyurdu. Erdoğan'ın açıklamalarında, sokağa çıkma kısıtlamasından maske satışına, üniversite sınavından AVM’lere kadar birçok alanda alınan kararlar tepkilere neden oldu.

Maskelerin kullanımı, satışı, fiyatları, satışının yasaklanması ve iktidar tarafından dağıtılması süreci salgının başından beri en çok tartışma yaratan konulardan birisi oldu. Maske meselesi iktidarla, Büyükşehir Belediyeleri merkezli olarak muhalefet arasında da zaman zaman bir tartışma ve hatta çekişme konusu oldu. Peki iktidarın maskeyle imtihanı süreci nasıl gelişti, hangi uğraklardan tekrar bugüne geldi, birlikte bakalım.
  • 24 Ocak: Sağlık Bakanlığı havaalanlarına termal kameralar kurdu. Bakanlık ayrıca koronavirüs enfeksiyonunun belirtilerini gösteren herkesin karantinaya alınacağını bildirdi. Gösterimler daha sonra, çok sayıda onaylanmış vaka bildiren ülkeleri içerecek şekilde genişletildi. Havaalanlarındaki diğer tedbirler arasında kızılötesi taramalar, tüm gümrük kapılarının dezenfeksiyonu, ücretsiz maskeler ve talimat broşürleri dağıtılması yer aldı.

"MASKEYE GEREK YOK"

  • 2 Şubat: Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Bizim ülkemiz için maskeyi takmamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Dışarıya çıktığımızda, dolaşırken veya herhangi bir toplu alana geçerken de maske takmamızı gerektirecek özel bir durum yok" dedi ve virüsün girişini önlemeye dönük çalışmalar yapıldığını belirtti.
  • 4 Şubat: Prof. Dr. Alpay Azap: Maskeleri gereksiz kullanmak, yalancı güven duygusu verir Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Koronavirüsten korunmak için bu maskelere ihtiyaç olmadığı gibi, bu maskeleri gereksiz kullanmak yalancı güven duygusuna sebep olur. Maske takan kişi korunuyorum zannederek, el yıkama ya da diğer hijyen, korunma yöntemlerini ihmal edebilir" dedi.

SON DÖNEMDE MASKE FİYATLARI ARTIYOR

  • 5 Şubat: Sağlık Bakanı: Maske kullanımı hasta ve kalabalık ortamlar dışında gerekli değildir "Kişilerin hasta ise kalabalık ortamlara girerken maske takması önerilmektedir. Bunun dışında ayrıca maske kullanılmasının gerekli olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Burada özellikle özel birtakım solunum maskelerini kullanmaya gerek yoktur. Ayrıca son dönemde maske gibi koruyucu ürünlere talebin çok arttığını biliyoruz. Piyasada maskelerde fiyatların giderek arttığını da gözlemliyoruz." dedi. Sağlık Bakanı Koca, "Bu konuda özellikle İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ve Bakanlığımıza yoğun şikayetlerin yapıldığını görüyoruz. Ticaret Bakanlığımızla da iletişim halindeyiz. Vatandaşlarımıza Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalarını öneriyoruz. Bakanlık olarak Ticaret Bakanlığıyla birlikte bu konunun yakın takipçisiyiz. Şu dönemde özellikle tanı kitiyle ilgili Bakanlık olarak bir çalışma içindeyiz. Tanı koymak üzere geliştirilen bir yerli kit üzerinde çalışılıyor." dedi.

PEKCAN: "MASKE BULUNMAMASI OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM"

  • 12 Mart: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan piyasada maske bulunamadığı şikayetleri hakkında, "1 milyarın üzerinde üretim kapasitesi varken bizde maske olmaması olağanüstü bir durum. Biz gereken yetkileri kullanarak haksız fiyat artışları doğrultusunda gerekeni yapacağız" diye konuştu.

MASKE BÜYÜKŞEHİRLERDE TÜM TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA ZORUNLU

  • 4 Nisan: Koronavirüs salgını nedeniyle bugünden itibaren İstanbul ve Ankara'da tüm toplu taşıma araçlarında maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Toplu taşıma kullanan vatandaşlara turnikelerde maske dağıtımı yapılmaya da başlandı. Koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde yeni tedbirler alındı.
  • 4 Nisan: Toplu alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirilmesini ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bugün otobüs, metro, metrobüs ve vapurlarda 100 bin maske dağıttı. İBB Başkanı İmamoğlu, "Lütfen bu süreçte maske kullanımını alışkanlık haline getirelim" dedi.

TİCARET BAKANI PEKCAN: "VATANDAŞ SEBZESİNİ ALDIĞI YERDEN MASKE DE SATIN ALABİLECEK"

  • 4 Nisan: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, A Haber’de gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Türkiye'nin maske üreticisi ve ihracatçısı bir ülke olduğunu söyleyen Pekcan, “Bakanlığımızın maskelere yönelik bir çalışması var, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda inşallah bunların satışını gerçekleştireceğiz. Vatandaşımız ekmeğini ya da sebzesini nereden alıyorsa ona yakın yerden bunlara daha rahat ulaşabilecek" diye konuştu.

E-PTT AVM, TURKIYE.GOV.TR...

  • 5 Nisan: Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın aldığı kararla, ePttAVM.com üzerinden kargo ile ücretsiz maske dağıtımına başlandığı duyuruldu, ilk saatten itibaren sistemin altyapısı çöktü, PTT 'en yakın zamanda maske dağıtımı başvuruları e-devlet üzerinden alınacak' duyurusu yaptı.
  • 6 Nisan: PTT AVM'de yaşanan yoğunluk nedeniyle "Sizlere daha sağlıklı hizmet sunabilmek adına, ücretsiz maske taleplerinize ilişkin başvurularınızı en kısa sürede e-Devlet Kapısı üzerinden alacağımızı bildirmek isteriz. Anlayışınız için teşekkür ederiz" açıklaması yapıldı.

    ERDOĞAN: "PARA İLE MASKE SATIŞI KESİNLİKLE YASAK"

  • 6 Nisan: Cumhurbaşkanı Erdoğan, para ile maske satışının kesinlikle yasak olduğunu açıkladı. Erdoğan açıklamasında "Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız var. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız" dedi.Maskelerin e-devlet üzerinden başvuruyla alınması kararının ardından binlerce vatandaş başvuru yaptığını ancak kendilerine şifre gitmediğini söyleyerek maske temin edemedikleri konusunda tepki göstermişti.
  • 8 Nisan: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri doğrultusunda 65 yaş ve üstü vatandaşlara dağıtılan paketlerde yer alan mektubunda, "Devlet olarak gerekli tüm tedbirleri alıyor, milletimizin sağlığını tehdit eden bu salgına karşı bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, mektubunu şöyle bitirdi: "Tüm bu tedbirlerin yanında, Bilim Kurulunun da önerileriyle sizlere koruyucu maske ve kolonya hediye ediyoruz. Müsterih olunuz hiçbir virüs, hiçbir salgın Türkiye'den güçlü değildir. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışına sahip bir medeniyetin mirasçıları olarak bizim önceliğimiz her bir vatandaşımızın sağlığıdır."

İMAMOĞLU: BELEDİYELERE GÖNDERİN; DAĞITALIM

  • 14 Nisan: İstanbul Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere birçok belediye vatandaşlara ücretsiz maske dağıtırken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Maske dağıtımı yapmayın, bunu bir merkezden dağıtıyoruz" açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu hükümete çağrı yaptı, "Gönderin, nüfusuna göre belediyeler bu işte seferberlik yapsın, maskeleri dağıtsın. Daha bunun gibi birçok konuda belediyeler sizlerin, yani devletimizin, hükümetin en sıcak elidir" dedi. Ancak maske dağıtımı CHP'li belediyelerin çağrılara rağmen belediyeler üzerinden yapılmadı.
  • 14 Nisan: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske başvurusu yaptığı halde şifre edinemedikleri için şikayetçi olan binlerce vatandaşın tepkilerinin ardından açıklama yaptı: "16 Nisan'a kadar 39 milyon kişiye şifre gitmiş olacak"
  • 17 Nisan: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu üyelerinin telekonferansla katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Koca:  "Mesaj gelmeyen kişiler eczaneye müracaat ettiğinde yeniden bir kod verilme durumunu sağladık." dedi.
  • 29 Nisan: Sağlık Bakanı Koca, "Kendilerine kod gitmemiş vatandaşlarımızın eczaneye giderek sormaları gerekmiyor. Kendilerine kod geldiğinde eczaneye gitmelerini önemsiyoruz. Bu anlamda sorun olmadığını söylemek istiyorum. Maskeyle ilgili, şu an satışla ilgili değil, daha çok ücretsiz olması düşünülüyor" dedi.
  • 3 Mayıs: Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs vakalarını takip için kullanıma soktuğu Hayat Eve Sığar uygulamasında "Maske talep et" butonuna tıklayarak vatandaşların istihkakı olan maskeyi talep edebileceği duyuruldu. Buton, maske dağıtım süreci sırasında daha önce bir kez maske almış kişilerin telefonlarında "daha önce maske alındı." mesajı gösteriyor.
  • 3 Mayıs: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, maske satışına ilişkin, "Şu anda maskenin ücretle, parayla satılması gündemimizde yok. Ücretsiz olarak bütün vatandaşlarımıza maskeler dağıtılmaya devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Bu konuda devletimiz bütün tedbirleri aldı. Üretim noktasında maske sıkıntımız yok" dedi.
  • 4 Mayıs: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası, satışına izin verilmeyen maskelerin satışına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Cerrahi maske, bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Maske türlerine göre üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz" ifadelerini kullandı.