Sınır kapılarında bekletilen mülteci çocukların durumuna ilişkin 52 sivil toplum kuruluşu (STK) “Yüzünüzü Çocuklara Dönün” başlıklı ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, sınırdaki çocukların durumuna dikkat çekilerek yetkililere bir an önce çocukların güvenliğinin sağlanması için yönünde öneriler sunuldu.

Aralarında Ankara Kadın Platformu, Ankara Tabip Odası, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği, Yaşam Bellek özgürlük, Çocuk Hakları Komisyonu, Türk Psikologlar Derneği ve SES gibi birçok sendika, oda ve kurumun bulunduğu 52 örgüt, ortak imza ile sınırdaki çocukların durumuna dikkat çekti. Açıklamada mülteci çocukların birçok hak ihlaline maruz kaldıkları kaydedilerek, "Silahlı çatışmalara dâhil edilmeleri, psikolojik, fiziksel ve cinsel istismar vb. pek çok hak ihlaline maruz bırakılıyorlar" ifadelerine yer verildi.

“15 BİN MÜLTECİNİN BİRÇOĞU ÇOCUK”

“Yüzünüzü Çocuklara Dönün” başlığıyla yayınlanan yazılı açıklamada çocukların eşitsizlik, ayrımcılık, yoksulluk, nefret söylemi, kutuplaşma, çatışma ve savaşların yanı sıra doğal afet, salgın vb. pek çok sorunu yaşadıkları kaydedildi ve “Sınır kapılarında ve düzensiz geçiş noktalarında yaşananlar, çocukları doğrudan etkileyen ve hedef alan son gelişmeler arasında yer alıyor. Ülkelerinde süren savaşlar nedeniyle göç etmek zorunda kalarak Türkiye’ye sığınan insanlar, Türkiye Hükümeti’nin Avrupa’ya geçiş için sınır kapılarını açacağını duyurması üzerine 28 Şubat’tan bu yana sınır kapılarına ve düzensiz geçiş noktalarına doğru hareket etti. Şu anda sınırda bekleyen yaklaşık 15 bin mülteci olduğunu ve bu grubun büyük bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğunu bilmek oldukça endişe verici”denildi.

"ÇOCUKLAR CAN GÜVENLİĞİ OLMAYAN KOŞULLARDA BEKLETİLİYOR"

Çocukların günlerdir can güvenliği olmayan koşullarda sınırlarda bekletildiğine yer verilen açıklamada, “Barınma, sağlık ve temel ihtiyaçların karşılanamaması, ailelerinden ayrı düşmelerine bağlı olarak refakatsiz kalmaları veya aile birleşimlerinin gerçekleşmemesi, eğitim haklarından mahrum kalmaları, ucuz işgücü olarak görülmeleri nedeniyle kayıt dışı ve yasadışı istihdam edilmeleri, silahlı çatışmalara dâhil edilmeleri, psikolojik, fiziksel ve cinsel istismar vb. pek çok hak ihlaline maruz bırakılıyorlar” ifadeleri kullanıldı.

#ÇocuklarSınırda ETİKETİ İLE SOSYAL MEDYA KAMPANYASI YAPILDI

Ayrıca konuya ilişkin imzacı kurumların çağrısıyla bugün (23 Mart) saat 20:00'de #ÇocuklarSınırda etiketiyle bir sosyal medya kampanyası yapıldı. Kampanyaya onlarca kurum katıldı. Açıklamada talep edilen maddeler şu şekilde: ·  Çocukların bir an önce ebeveynleriyle birlikte güvenli alanlara ulaşımlarının sağlanmasını, ·  Hijyenik bir ortamda koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetine erişimlerinin kolaylaştırılmasını, ·  Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını, · Çocuklarla ilgili; ötekileştiren, kutuplaştıran, rekabete dayalı ve şiddet kültürünü besleyen söylem ve haberlerin yapılmamasını, ·  Hiçbir çocuk dışarıda kalmayacak şekilde planlama ve önceliklendirme yapılmasını, ·  Tüm sürecin kapsayıcı, şeffaf, hesap verebilirlik ilkeleriyle işletilmesini Ortak açıklamada imzası bulunan kurumlar: 1. 100. Yıl İnisiyatifi 2. Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği 3. Ankara Kadın Platformu 4. Ankara Tabip Odası 5. Antakya Kadın Dayanışması 6. Antalya Tabip Odası 7. Ardıç Dayanışma Derneği 8. Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği 9. Çanakkale Tabip Odası 10. Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı 11. Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Gençlik Ağı 12. Çocuk Heryerde Derneği 13. Defne Halk İnisiyatifi 14. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi 15. Dünya Evimiz Uluslararası Dayanışma Derneği 16. Eğitim Sen Antalya Şubesi 17. Eğitim Sen Çanakkale Şubesi 18. Eşit Haklar İçin İzleme Derneği 19. FİSA Çocuk Hakları Merkezi 20. Göç ve İnsani Yardım Vakfı 21. Göçmen Dayanışma Mutfağı 22. Günebakan Kadın Derneği 23. Hak İnisiyatifi Derneği 24. Halkevci Kadınlar 25. Hatay Direniş Renkleri 26. Hatay Kadın Emeği Kolektifi 27. Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü 28. Hatay Kampüs Oluşumu 29. Hatay Mor Kampüs 30. Hatay Psikologlar Derneği 31. Hayat Ağacı Kadın Kooperatifi 32. HDK Göç ve Mülteciler Komisyonu 33. İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonu 34. İnsan Hakları Gündemi Derneği 35. İzmir Buca Kent Konseyi 36. Kadın Savunması Ağı 37. Mersin 7 Renk Eğitim ve Araştırma Derneği 38. Mersin Tabip Odası 39. Rengârenk Umutlar Derneği 40. Roman Hakları Derneği 41. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası 42. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği 43. Sosyalist Kadın Meclisleri 44. Suruç Aileleri İnisiyatifi 45. Tarlabaşı Toplum Merkezi 46. Türk Psikologlar Derneği 47. Uğur Özkan Çocuk Kültür Evi 48. Veli-Der 49. Yaşam Bellek Özgürlük Derneği 50. Yaşamda Kadın ve Sanat Derneği 51. Yeni Demokrat Kadın 52. Zan Vakfı