Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasakları devam eden 65+ yurttaşlar adına açıklama yapan 65+ Yaşlı Hakları Derneği, sokağa çıkma serbestisinden muaf tutulmalarını hak ihlali olarak değerlendirdi.

Karantina önlemleri 1 Haziran'dan itibaren gevşetilirken, 65+ yurttaşların bu uygulamanın dışında bırakılmasına tepki geldi.

"HAK İHLALİ YAPILIYOR"

Sokağa çıkma yasakları ve karantina uygulamalarının gevşetilmesi hakkında açıklama yapan 65+ Yaşlı Hakları Derneği, alınan kararın hukuki olmadığını savundu. "Bu yasağın, 29 Mayıs tarihli Genelgeyle, adeta kalıcı hale getirilmesinin hukuken haklı bir gerekçesi kalmamıştır" denilen açıklamada, "65 yaş ve üstü yurttaşlara uygulanan yasakların devamına karar verilmesi, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır. Aylarca evde kalmak zorunda kalan “yaşlı” insanlar sağlık açısından fiziken, ruhen çok yönlü mağdur olmaktadırlar" ifadelerine yer verildi.

"KARAR MAĞDURİYETE NEDEN OLUYOR"

Söz konusu kararın hukuki dayanağının olmadığını belirten dernek, açıklamada, "65+ yurttaşlar maddi, manevi ve bedensel olarak Bakanlığın aldığı bu karardan büyük mağduriyet yaşamaktadırlar" ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin yayınladığı “COVID-19’un Yaşlılara Etkisi” belgesi hakkında, üye ülkelerin yaptığı “Destek Bildirisi”nde Türkiye'nin de imzasının olduğu belirtilen açıklamada, "Destek Bildirisi”ni imzalayan 140 ülke arasında olmasını memnuniyetle karşılıyor, ve gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz" denildi.