Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, barolar ve meslek odalarının seçim sisteminin değişmesine yönelik AKP'nin çalışmalara başladığını ve 'nispi seçim' sisteminin getirileceğini öne sürdü.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, barolar ve meslek odalarının seçim sisteminin değişmesine yönelik düzenlemede baroların temsil oranlarının da değişeceğini öne sürdü.

"AK PARTİ'NİN HUKUKÇULARI ÇALIŞMALARA BAŞLADI"

Selvi bugünkü yazısında yer verdiği görüşünde şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatından sonra dün AK Parti’nin hukukçuları baroların seçim sistemiyle ilgili çalışmalara başladı. Barolar, çarşaf liste usulüyle seçime giriyorlar. AK Parti ise nispi temsil sistemini getiriyor. Şimdi 'Nispi temsil sistemi demokratik değil' diye bir tartışma başlatmanın anlamı yok. Çünkü milletvekilleri de aynı yöntemle seçiliyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçilirken meşru ama baroların seçiminde meşru değil; böyle bir mantık olmaz."

"SEÇİM SİSTEMİ İLE TEMSİL ORANI DA DEĞİŞİYOR"

Sadece seçim sisteminin değişmediğini, temsil oranının da değiştiğini belirten Selvi, şöyle devam etti: "Sadece seçim sistemi değişmiyor. Aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği’nin seçiminde baroların temsil oranları da değişiyor. Mevcut sistemde, Türkiye’deki her baro bir başkan, iki üye olmak üzere 2 artı 1 sistemine göre temsil ediliyor. Bu oran şimdi 1 başkan, 3 üye olmak üzere 3 artı 1 sistemine dönüştürülüyor. Ayrıca her bin üyeye bir delege verilecek. Mevcut sistemde her 300 üyeye karşılık 1 delege veriliyor Türkiye’de Bayburt hariç her ilimizde baro var. Türkiye Barolar Birliği seçiminde, her baronun üye sayılarına göre belirlenmiş bir kontenjan var. Barolar birliği seçiminde 561 kişi oy kullanıyor. En çok üyeye sahip oldukları için İstanbul 137, Ankara 52 ve İzmir 29 delegeyle temsil ediliyor. Anadolu’nun tamamını ikiyle çarpın, bir İstanbul etmiyor. Ha, bir de başka baroların kurulmasına izin verilmesi gibi bir düşünce yok. Baroların birliği korunuyor."

NİSPİ TEMSİL SİSTEMİ NEDİR?

Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, çoğunluk partisi dışındaki partilerin de kuvvetleri oranında üye seçmelerini sağlayan seçim biçimi. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.