Avrupa Birliği, her 15 günde bir yenilenen 'güvenli ülkeler listesi'ne Türkiye’yi, koronavirüs vakalarının hala 100 bin kişi başına 20 civarında olduğu için dahil etmedi. Buna göre Türkiye, “zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken ülkeleri” simgeleyen turuncu listede yer aldı.

Avrupa Birliği (AB), her 15 günde bir yenilenen “güvenli ülkeler listesinde” Türkiye’yi yine dahil etmedi. Buna göre, Türkiye, “zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken ülkeleri” simgeleyen turuncu listede yer aldı.

TÜRKİYE'NİN YER ALABİLECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

AB tarafından 1 Temmuz’da açıklanan güvenli ülkeler listesinde, vaka sayılarının yüksek olduğu gerekçesiyle Türkiye yer almamıştı. Koronavirüs vaka sayısı 100 bin kişide 16 ve aşağısı olan ülkeleri güvenli sayan AB, Türkiye’de bu rakamın 23,5 olduğunu bildirmişti. Brüksel yönetimi, vaka sayılarının azalması durumunda 15 Temmuz’da yapılacak güncellemede, Türkiye’nin güvenli ülkeler arasına alınabileceğini açıklamıştı.

TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS VAKALARI HALA 100 BİN KİŞİ BAŞINA 20 CİVARI

Ancak son yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’de koronavirüs vakalarının hala 100 bin kişi başına 20 civarında olduğu belirtildi. BBC Türkçe’nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan’ın haberine göre, Türkiye bu nedenle, zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken ülkeler arasında yer aldı. Türkiye gibi turuncu listede yer alan ülkelere seyahat edenler, dönüşlerinde 14 günlük zorunlu karantina uygulamasına tabi tutulacak. Avrupa’daki sigorta şirketleri de, zorunlu haller dışında gidilmemesi istenen ülkeleri, güvence kapsamından çıkardı.

KARANTİNA SÜRESİ, YILLIK İZİNDEN DÜŞMEYECEK

Türkiye’den dönüşlerinde iki hafta karantinaya tabi tutulanlar, bu süreyi yıllık izinlerinden düşemeyecek. Bunun da, çalıştıkları iş yerleri ile sorun yaşamalarına neden olacağı belirtiliyor.

SIRBİSTAN VE KARADAĞ DA YENİDEN TURUNCU LİSTEDE

AB, 1 Temmuz’da güvenli ülke ilan ettiği Sırbistan ve Karadağ’ı da, son dönemde vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeniden turuncu listeye aldı. AB üyesi Bulgaristan da, vaka sayılarının hızla arttığı gerekçesiyle Avusturya ve Hollanda tarafından turuncu listeye alındı. Turuncu listedeki ülkelerden dönenler, 14 gün karantinaya alınacak. Kara yoluyla anavatanlarına giden Avrupa’daki Türkiye kökenli göçmenlerin yolu üzerinde bulunan Bulgaristan ve Sırbistan’ın karantina kapsamına alınmasının, dönüş yolunda sıkıntı yaratabileceği belirtiliyor.

BULGARİSTAN, ROMANYA VE MOLDOVYA'DAN GELENLERE ZORUNLU KARANTİNA

Avusturya hükumeti, Bulgaristan, Romanya ve Moldovya’dan gelenlere zorunlu karantina uygulayacak. Bu ülkelerden transit geçiş yapanlar ise, son 48 saat içinde yaptırdıkların testin sonuçlarının negatif olduğunu gösteren raporu Avusturya makamlarına iletmeleri durumunda karantinadan muaf tutulacaklar. Ancak Türkiye’de test yaptırıp yola çıkan kişilerin, gümrük kapılarındaki yığılma ve yol boyunca yaşanacak olası aksaklıklar nedeniyle 48 saatlik süreyi aşabilecekleri, bu durumda da, 14 gün zorunlu karantinaya tabi tutulacakları belirtiliyor.