CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'nın Kozan İlçesi'nde bir derede yaşanan toplu balık ölümlerini Meclis gündemine taşıdı. Suda yaşayan canlıların neden telef olduğunu sorgulayan Barut, dereyle ilgili denetimlere ilişkin kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Pandemi koşullarında güvenli gıdaya erişimin çok önemli olduğu ve besin kaynaklarındaki artış oranının artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamadığı böyle bir dönemde ülkemizde tarımın her çeşidi gibi balık üretim faaliyetleri de oldukça önem kazanmıştır" dedi.

GÖLDE KİRLİLİK ÇOK ARTTI

Adana’nın Kozan İlçesi Tavşantepe Mahallesi Üçler Yolu üzerinde bulunan Hop Deresi'nde yaşanan toplu balık ölümlerini hatırlatan Ayhan Barut, "Deredeki balık ölümlerinin yanı sıra göldeki kirliliğin çok arttığı çıktığı görülmüş ve suda bulunan kaplumbağa ve yengeç gibi hayvanların da dere kenarına sığındıkları izlenmiştir. Diğer taraftan, söz konusu balık ölümlerinin zirai ilaçlama faaliyetlerinde kullanılan tankların derede temizlendiği için gerçekleştiği söylenmektedir" dedi.

“İNCELEME YAPTINIZ MI?”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı: “1-Bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarınca Kozan Hop-deresinde gerçekleşen balık ölümleri ile ilgili herhangi bir araştırma, inceleme yapılmış mıdır? 2-Eğer yapılmışsa ve sorumlular belli ise bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanacak mıdır? 3-Söz konusu balık ölümlerinin zirai ilaçlama faaliyetlerinde kullanılan tankların derede temizlendiği için gerçekleştiği söylentisi doğru mudur? 4-Bu gibi balık ölümlerinin tekrar yaşanmaması için Bakanlığınız tarafından herhangi bir tedbir alınacak mıdır? 5-Adana’da su kirliliği ve balık ölümleri ile ilgili denetimler yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise hangi aralıklarla yapılmaktadır?”