IŞİD’in Antep Emiri Yunus Durmaz’ın örgütlediği bombalı saldırılardan sonra adım adım izlendiği ancak 19 kez yerinin tespit edilmesine rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı.

Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Taksim’deki bombalı saldırılar nedeniyle aranan IŞİD’in Antep Emiri Yunus Durmaz’ın yeri, 29 Nisan-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında 19 kere tespit edildi. Ancak Gaziantep Emniyetinin bombalanmasından sonra bile gözaltına alınmadığı öğrenildi.

IŞİD RAHATLIKLA EYLEMLERİNİ ÖRGÜTLEDİ

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne iki canlı bomba ile yaptığı saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmiş ve 500’e yakın kişi yaralanmıştı. IŞİD’in Türkiye’deki saldırılarını yoğunlaştırdığı 2015 ve 2016 yıllarında IŞİD, rahatlıkla eylemlerini örgütledi. IŞİD’in bombalı eylemlerinde adı sıkça geçen ve örgütün Antep hücresinin emiri olduğu belirtilen Yunus Durmaz’ın o dönem gerçekleşen katliamlardan sonra bile adım adım izlenmesine ve 19 kez yerinin tespit edilmesine rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı.

SALDIRI PLANLADIĞI BİLİNİYORDU

Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi, IŞİD’in Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Taksim’deki bombalı saldırıları nedeniyle Yunus Durmaz hakkında, 2016 yılının Nisan ayında “İletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” kararı aldı. Ayrıca Durmaz’ın HDP İstanbul İl Başkanlığı, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu, Antalya G20 Zirvesi, Antalya 2016 Expo, Anıtkabir’de 19 Mayıs etkinlikleri ve AKP kongresine saldırı planladığı belirtiliyordu. 2016/491 sayılı değişik iş No’lu kararla birlikte Durmaz, 05349682984 numaralı hat üzerinden takip edilmeye başlandı.

20 GÜNDE 19 KEZ YERİ TESPİT EDİLDİ

29 Nisan-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında Yunus Durmaz’ın görüşmelerinin dinlenmesinin yanı sıra, telefon sinyali üzerinden yeri 19 kez tespit edildi. Bazı günler bulunduğu yer birkaç kez öğrenilen Durmaz, çoğunlukla Ender Plastik civarında bulunuyordu. ANTEP EMNİYETİNE DÜZENLENEN SALDIRIYI PLANLAMASINA RAĞMEN BİLE YAKALANMADI Yunus Durmaz o günlerde kaçma gereği duymadı ve yeni bombalı saldırılar planlamak için çalıştı. Hatta planlayıcısı olduğu ve 3 polisin hayatını kaybetmesine yol açan Gaziantep Emniyetine 1 Mayıs 2016 günü bombalı araçla yapılan saldırıdan sonra bile yakalanmadı. Oysa emniyete yapılan saldırıdan sonra kentte adı IŞİD ile birlikte anılan kim varsa gözaltına alınmıştı.

ÖLDÜĞÜ GEREKÇESİYLE TEDBİR KALDIRILDI, VERİLER İMHA EDİLDİ

Yunus Durmaz’ı yakalamak için emniyeti harekete geçiren ise 19 Mayıs etkinlikleri ve 22 Mayıs’ta AKP kongresine saldırı planlandığı istihbaratı oldu. 19 Mayıs günü, Gaziantep’te bulunan hücre evine yapılan baskında kendisini patlatan Yunus Durmaz ölü olarak ele geçirildi. Durmaz’ın ölmesi gerekçesiyle 6 Haziran 2016’da tedbirin kaldırılmasına ve elde edilen verilerin imha edilmesine karar verildi.

2009'DA TUTUNAK TUTULUP SERBEST BIRAKILMIŞ

Kamuoyunun 10 Ekim Katliamı’ndan sonra adını duyduğu Yunus Durmaz ismi emniyet, istihbarat ve yargı makamlarında yabancı değildi. 2006 yılında İran’a giden Durmaz, daha sonra Afganistan’a geçerek cihatçılara katılmıştı. 2009 yılında Pakistan’da yakalanarak Türkiye’ye gönderilen Durmaz, İstanbul Havalanında polis tarafından karşılanıp sadece bilgi alma tutunağı tutularak serbet bırakılmıştı. 2012 yılında el Kaide’ciler birçok ilde izlenirken, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı 2012/44540 sayılı soruşturması ile Yunus Durmaz’ın da arasında olduğu birçok cihatçı iki yıl boyunca fiziki takibe alınmıştı. AKP KONGRESİNE SALDIRI İSTİHBARATINA KADAR ALINMADI Konuya ilişkin konuşan 10 Ekim Davası avukatlarından Erkan Sabri Ünüvar, 1 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep Emniyetinde düzenlenen bombalı saldırının ardından kentte çok sayıda gözaltı yapıldığını, ancak saldırıdan öldüğü güne kadar Yunus Durmaz’ın yerinin 13 kez tespit edilmesine rağmen yakalanmadığını kaydetti.

"YUNUS'A NEDEN DOKUNULMADIĞINI BİLMİYORUZ"

Ünüvar, “Yunus Durmaz’a neden dokunulmadığını bilmiyoruz. Eğer başka birine ulaşmak için yakalanmıyorsa buna ilişkin bir şeyin olması gerekir. Emniyetin bombalanmasından sonra bile yakalanmayan Yunus Durmaz’ı, AKP kongresine saldırı istihbaratından sonra almak zorunda kalıyorlar gibi bir durum görünüyor. Yaptıkları, yapacakları bilinmesine ve yeri tespit edilmesine rağmen Yunus Durmaz’ın eylemlerine devam etmesine bir nevi izin veriliyor” dedi. Ayrıca bu kadar takip ve ölü ele geçirildiği operasyondan önce yapılan hazırlıklar göz önünde bulundurulduğunda, polisin Yunus Durmaz’ı canlı yakalama imkanlarına sahip olduğunu belirten Ünüvar, kardeşi Hacı Ali Durmaz’ın aynı evde canlı yakalandığını hatırlattı.

"ÖLÜMÜNE DAİR ŞÜPHELER ORTADAN KALKMADI"

Yunus Durmaz’ın ölümüne ilişkin şüphelerin ortadan kalkmadığına dikkat çeken Ünüvar, “Zira otopsi raporlarına ilişkin bilgiler uzun süre gelmedi. İletişim kayıtları öldüğü gerekçesiyle imha edilmiş. 10 Ekim mitingindeki canlı bomba Yunus Emre Alagöz’ün tapeleri de imha edilmişti. Biz Durmaz’ın dinlenmesi ve iletişim kayıtlarına ilişkin dosyasının getirilmesini istedik. 10 Ekim Katliamı’yla ilgili bütün sanıkların iletişim takip kararları var. Ancak biz bu tapelere ulaşamıyoruz. Ya imha edilmiş oluyor ya da gönderilmiyor” diye konuştu.