Uluslararası Af Örgütü, AKP'nin ısrarcı olduğu sosyal medya düzenlemesinin ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit oluşturmasından kaygılandığını duyurdu.

AKP tarafından Meclis'e getirilen sosyal medya düzenlemesine karşı açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, düzenlemeden vazgeçilmesi çağrısını yaptı. İNTERNET BAĞIMSIZ MEDYANIN TEK MECRASI Uluslararası Af Örgütü, AKP ve MHP tarafından ısrarla yasalaştırılmaya çalışılan sosyal medya düzenlemesine dair açıklama yaptı. Yazılı basında muhalif basının alanının yok edildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü’nün incelediği değişiklikler, yetkililer tarafından internet ortamında muhalif görüşlerini ifade ettiği için devamlı olarak hedef alınan yayınlara yönelik riskleri ağırlaştırıyor. İnternet dışında yayın yapan bağımsız medya ise yıllardır hükümet eliyle medya kuruluşlarının kapatılması, gazetecilere yönelik temelsiz yargılamalar ve diğer türde korkutma uygulamalarının ardından neredeyse yok oldu" denildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKEDE

Düzenlemede yer aln pek çok maddenin kaygı verici olduğu dile getirilen açıklamada, "Öngörülen değişiklikler, aynı zamanda, sosyal medya şirketlerinin kullanıcı verilerini Türkiye’de depolamasını gerektiriyor. Böyle bir düzenleme, yetkililerin bu verileri talep edebilmesini ve sosyal medya kullanıcılarının gözaltına alınmalarına, tutuklanmalarına ve yargılanmalarına yol açabilecek şekilde kimliklerinin daha kolay tespit edilmesini sağlayacaktır. Hükümet, kanun teklifinin, insanların hakları, kamu düzeni ve ulusal güvenliğin korunması için gerekli olduğunu savundu. İfade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları belirli durumlarda haklı görebilen uluslararası insan hakları hukuku gereğince tüm bu amaçlar meşrudur; ancak benzeri her türlü kısıtlama, bu amaçlar doğrultusunda gerekli ve orantılı olmalıdır. Buna karşılık, Uluslararası Af Örgütü, mevcut yasaların yetkililere, kişilerin internet ortamındaki şiddet ve istismara karşı korunması da dahil olmak üzere bu amaçları gerçekleştirebilmeleri için gerekli yetkileri tanıdığı kanaatindedir. Durum düşündüğümüz gibiyse, yasada öngörülen değişikliklerin, insanların düşüncelerini özgürce ifade edebildiği mecralardan geriye kalan ve gittikçe daha fazla sınırlandırılan az sayıda mecrayı hedef aldığı anlaşılmaktadır" ifadeleri yer aldı.

DÜZENLEME GERİ ÇEKİLMELİ

Yasanın geçmesi halinde ifade özgürlüğüne dair pek çok ihlalin önünğn açılacağı belirtilen açıklamada, "Türkiye yetkilileri, kanun teklifini yasalaştırmak yerine, mevcut yasaları internette şiddete ve istismara maruz kalan kişileri korumak için etkili bir biçimde uygulamalıdır. Türkiye yetkilileri, özellikle, Türkiye’nin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamak zorundadır. Türkiye yetkilileri, İnternet Yasası’nda ve sıklıkla internetteki ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmekte kullanılan son derece muğlak ve geniş kapsamlı terörle mücadele ve hakaret yasalarında değişiklik yapmalıdır. Ayrıca, Türkiye yetkilileri, kolluk kuvvetleri bünyesinde ilgili yasalar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çevrimiçi şiddet ve istismar konusunda kapasite geliştirme ve eğitim faaliyetlerine yatırım yapmalı ve çevrimiçi şiddet ve istismara maruz kalan kişileri desteklemek üzere en iyi uygulamaları hayata geçirmelidir" denildi.