AFAD aracılığıyla İzmir'deki belediye başkanlarına gönderilen yazıda, depremle ilgili medyaya açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldı.

CHP eski Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, İzmir'deki belediye başkanlarına gönderilen bir uyarı yazısını Twitter hesabından paylaştı. Yarkadaş'ın paylaştığı yazıda, depremden sonra teyit edilmemiş bilgilerin açıklanmasının karmaşaya neden olduğu savunularak, açıklamaları sadece valilerin yapması gerektiği belirtildi.

"AFAD O YAZIYI DERHAL GERİ ÇEK"

Yazıyı kendisine CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in ulaştırdığını ifade eden Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı: "İKTİDAR ÇILDIRDI! İBB Başkanı İmamoğlu'na soruşturma açıp gözdağı vermeye çalışan iktidar, İzmir'deki belediye başkanlarına da AFAD aracılığıyla gönderdiği mesajda 'Depremle ilgili medyaya ve kamuoyuna konuşmayın' diyerek YASAK koymaya çalışıyor. AFAD o yazıyı derhal geri çek!" https://twitter.com/barisyarkadas/status/1328262022102880258

CHP İZMİR İL BAŞKANI: "SİZDEN İCAZET ALACAK DEĞİLİZ"

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Kriz yaşanır, konuşma! Hak çiğnenir adalet arama! Hırsızlık yapılır görmezden gel! Salgın olur vatandaşa yardım yapma! Bu zihniyetin son ürünü; İzmir’de deprem gerçeğini, İzmirliler için alınacak önlemleri ve yapılacak yardımları konuşmayı, belediye başkanlarımıza yasaklamak oldu. Seçilmiş belediye başkanlarını kendi memuru ya da bürokratı zanneden zihniyet şimdiye kadar anlamadıysa, bir kere daha anlatalım: İzmir için, deprem gerçeklerini anlatmak için, halkımızla dayanışmak için sizden icazet alacak değiliz. Bu genelge içi boş, devlet geleneğini ayaklar altına alan, zalimlik ve tek adamlık anlayışının bir ürünüdür ve bizler için yok hükmündedir. Belediye başkanlarımız İzmir için çalışmaya, konuşmaya ve gerçekleri paylaşmaya devam edecekler. İlgililere duyurulur!"

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD, muhalefetin tepkisi üzerine söz konusu yazıyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Bazı medya kuruluşlarında ve sosyal medyada paylaşılan 'Afet ve Acil Durumlarda Kamuoyunun Bilgilendirilmesi' konulu yazı, iddia edildiği gibi İzmir’e özel olarak yazılmamıştır. Bahse konu yazı, 23 Ekim 2020 tarihinde, İzmir-Seferihisar depreminden 7 gün önce, geçmiş afetlerde oluştuğu görülen bilgi kirliliğini önlemek amacıyla yazılmıştır. Afetlerin ilk anlarında teyitli olmayan bilgilerin toplumda panik, dezenformasyon ve spekülasyonlara neden olmaması için Türkiye'deki tüm belediyelere ve muhtarlıklara hitaben yazılmıştır."