AİHM, Erdoğan’a hakaretten dolayı mahkum edilen Ömer Çağdaş Ersoy’u haklı buldu.

MA'da yer alan habere göre; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrenciyken, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili açıklamaları yüzünden ceza alan Ömür Çağdaş Ersoy’un yaptığı başvuruya dair karar verdi. AİHM, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polis ile yaşanan arbedenin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan gösteriye katılan Ersoy, dönemin Başbakan’ı aleyhine topluluk adına yaptığı açıklamalarla ilgili olarak “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçundan 2016 yılında para cezası ödemeye mahkum olmuştu. Söz konusu dava, Erdoğan’ın 2013 yılındaki şikayeti üzerine açılmıştı.

AİHM: DİKTATÖR DEMEK SUÇ DEĞİL

Ersoy, “AKP yönetiminin ülkeyi yönetme biçiminin diktatörlük olduğu” görüşünü dile getirmiş ve özellikle bu ifadeler mahkum olmasında en büyük gerekçe gösterilmişti. Ersoy’un okuduğu bildiride, “Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zaferle sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan'ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ'de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır” ifadeleri yer almıştı.

ERSOY’A TAZMİNAT ÖDENECEK

AİHM, gerekçeli kararında, normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceğine dair daha önceki kararlarına atıfta bulundu ve Ersoy’a verilen mahkumiyetin insan hakları ihlali teşkil ettiğine hükmetti. AİHM, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesini ihlal ettiğine” hükmetti. Karar gereği Türkiye, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin Euro tazminat ödeyecek.