İdlib'te yaşananlara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının öncesinde bir açıklama da Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar'dan geldi. Akar, sınırdaki gözlem noktalarını terketmek yönünde bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Akar, TBMM’de AK Parti grup toplantısı öncesinde İdlib konusunda Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin soruları yanıtladı. İdlib'te insani bir durumun da yaşandığını belirten Akar, "Orada milyonlara varan insan evini barkını terk etti, çoluk çocuk, kadın kız zor arazi ve hava koşullarında gerçekten yağmurun altında, rüzgarın altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bizler de elimizden geldiğince öncelikle bu konuyu, insani dramı düzeltmek için ona bir çare bulmak için Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, Kızılay ile AFAD ile ele ele vermek suretiyle TSK unsurları ellerinden gelen gayreti göstermek suretiyle oradaki insanlık dramını, trajediyi, milyonların çektiği acıyı olabildiğince azaltmaya çalışmaktayız. Ona bir çare, ona bir merhem olmaya çalışmaktayız." dedi.

AKAR: REJİM KARADAN VE HAVADAN SALDIRIYOR

Suriye rejiminin karadan ve havadan saldırılar gerçekleştirdğini belirten Akar, "Hastaneleri vurdular, okulları vurdular, yerleşim yerlerini vurdular. Her ne kadar onlar inkar etseler de fotoğrafları, videoları her tarafta mevcut. Dolayısıyla öncelikle, özellikle bu saldırıların durdurulması, akan kanın durdurulması ve ateşkesin sağlanması. Birinci amacımız bu. Diğer taraftan da kısaca ve özetle söylemek gerekirse Türkiye Cumhuriyeti devleti TSK daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmış olan bizim görüşlerimizi, taleplerimizi, ilkelerimizi aynen koruyoruz, muhafaza ediyoruz. Soçi Anlaşması diyoruz, Astana Mutabakatı diyoruz ve Adana Mutabakatı diyoruz. Bunlarda ilkeler neyse tarafların buna uymasını bekliyoruz, bunu talep ediyoruz. Bizim yaptığımız şey uluslararası hukuka uygun, insanlığa uygun, tarihimize, kültürümüze uygun. Açık ve şeffaf bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

AKAR: GÖZLEM NOKTALARINDAN ÇEKİLMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Herhangi bir şekilde gözlem noktalarından çekilmelerinin söz konusu olmadığını ifade eden Akar, herhangi bir saldırı durumunda misli ile karşılık vereceklerini belirtti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüşmelerin devam ettiğini vurgulayarak, “Görüşmelerimiz tabi ki devam ediyor, edecek tabi, devam ediyor. Bu taleplerimizi tekrar tekrar gündeme getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Astana Mutabakatı’nın 5. maddesini iyi okuyun, orada taraflar ateşkesin sağlanabilmesi için garantör bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti de TSK da ilave tedbirler alma konusunda yetkili. Biz orada ateşkesin sağlanması için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz, alanın kontrol edilmesine çalışıyoruz. Gerekirse oradaki muhaliflere yahut da ateşkesi bozanlara karşı zor da kullanabileceğimizi ifade ettik, ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim yaptığımız intikallerin başka bir amacı yok” dedi. Akar sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Suriye başta olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Biz bir an önce bölgede ateşkesin sağlanması, istikrarın sağlanması, anayasanın yapılması, meşru bir hükümetin seçilmesi ve bu meşru hükümet çerçevesinde istikrara kavuşmuş bir Suriye, demokratik, istikrarlı bir Suriye’den bahsediyoruz. Bu bizim tabi arzumuz, isteğimizdir, bizim başka bir niyetimiz, maksadımız yok. Çalışmalarımız bu istikamette.” Bakan Akar, gazetecilerin “Rusya ile yapılan iki görüşmede de mutabakat çıkmadı diyebilir miyiz?” sorusuna, “Görüşmeler devam ediyor, görüşmeler devam ediyor” yanıtını verdi. Akar, “Sizin ya da Dışişleri Bakanı’nın tekrar bir görüşmesi söz konusu olabilir mi?” sorusu üzerine de, “Her zaman mümkün. Bizim Rusya ile münasebetlerimiz bakan düzeyinde askerden askere devamlı devam etmekte. Herhangi bir engel yok” dedi.