Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Macaristan, Hırvatistan ve Bulgaristan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme gerekçesinin 'eşcinsellik' olduğunu hatırlattı ve olası bir çekilmede hangi sonuçların doğacağının araştırılmasını istedi.

AKP MYK toplantısında İstanbul Sözleşmesi'nden eşcinsellik bahanesiyle çıkılabileceği sonucu çıktı.

TOPLANTIDA GENEL EĞİLİM SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan ve dün akşam 21.00’de başlayıp 02.00’ye kadar süren AKP MYK toplantısında ağırlıklı olarak kadına şiddetle mücadelede referans metin olarak kabul edilen İstanbul Sözleşmesi ele alındı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile  Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de katıldı. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir sunum yaptı.  Toplantıya katılan pek çok üyenin sözleşmeden çıkılması yönünde görüş bildirdiği Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da sözleşmenin tek taraflı feshi ya da tartışmalı maddelere çekince konulmasının sonuçları üzerinde çalışma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

"SÖZLEŞME AİLELERİ PARÇALIYOR"

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, toplantıda söz alan bazı üyeler sözleşmeyi eleştirerek kadının beyanı esas alınarak erkekler için verilen evden uzaklaştırma kararlarının aileleri parçaladığını, kadının beyanının erkeği potansiyel suçlu gösterdiğini savundu. Sözleşmenin ‘Toplumsal cinsiyet’ ve ‘cinsel yönelime’ dayalı ayrımcılığa karşı teminat getiren hükümleri de  eleştirilerin odak noktasını oluşturdu. Bu hükümlerin LGBTİ bireylerin ‘marjinal faaliyetlerine’ alan açacağı savunulurken, sözleşmeden ayrılmasının Türkiye’deki kadına şiddet vakalarına olumsuz bir etkide bulunmayacağı öne sürüldü.

EŞCİNSELLİK GEREKÇE GÖSTERİLEBİLİR

Toplantıda, Erdoğan, sözleşmenin hazırlanması, imzalanması, neler içerdiğine ilişkin rapordan alıntılar yaptı, ayrıca sözleşmeden çekilen Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’dan örnekler verdi. Bu ülkelerin çekilme gerekçelerinin sözleşmedeki eşcinselliği teşvik eden ifadeler olduğu bilgisini verdi. Erdoğan, bu raporla ilgili değerlendirmesinden sonra Türkiye’nin de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan ve kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılmış ve Türkiye 12 Mart 2012’de sözleşmeyi onaylayan ilk ülke olmuştu. Kadın örgütleri ile mutabakat sağlanarak çıkarılan 6284 sayılı, “kadına karşı şiddetin önlenmesi” yasası da bu sözleşmeye göre hazırlanmıştı. Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da geçtiğimiz 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yaptığı konuşmada yasayı övmüştü.