Yerel seçimlerde HDP'nin yüzde 71 ile kazandığı fakat KHK ile mazbatanın AKP'ye verildiği Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi 6 ayda 90 milyon TL borçlandı.

HDP kazanmasına rağmen KHK ile mazbatanın AKP'li adaya verildiği Bağlar Belediyesi 6 ayda kasayı sıfırladı ve 90 milyon TL borçlandı.

6 AYDA 432 MİLYON TL

Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi'nin kasasında 150 milyon TL ile devralan AKP'li Hüseyin Beyoğlu, yılın ilk yarısı dolmadan bu bütçeyi sıfırladı. 2020'nin bütçesi olan 192 milyon TL'yi de sıfırlayan Beyoğlu belediyeyi 90 milyon TL borçlandırdı. Böylece Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi yılın ilk altı ayı dolmadan 432 milyon TL para harcamış oldu. Beyoğlu'nun göreve geldiğinden beri harcadığı toplam para ise 612 milyon TL oldu.

KHK İLE AKP'YE GEÇTİ

Bağlar Belediyesi'ni 31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimleri yüzde 71 oy oranıyla kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Zeyyat Ceylan'a, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmemişti. YSK, Ceylan'ın yerine mazbatayı yüzde 26 oy alan ikinci sıradaki AKP'li Hüseyin Beyoğlu'na vererek belediye başkanlığına atamıştı.

MECLİS ÜSTÜNLÜĞÜ DEĞİŞENE KADAR KAYYUM ATANDI

Bağlar Belediyesi’de seçimlerden sonraki meclisin yapısı 30’u HDP’li, 7’si de AKP'li olarak seçilirken, daha sonra çeşitli gerekçeler uydurularak 12 HDP’li üye yerine kayyum atandı. Böylece Meclis’teki çoğunluk 19’a 18 olarak AKP lehine değiştirildi. Yerine kayyum atanan HDP’li Meclis Üyesi Halime Bayram, belediyeyi borç batağına sürükleyen sürecin meclis üye sayısındaki çoğunluğunun değiştirilmesinden sonra başlandığına dikkati çekti.

RAPOR ÖNCESİ GÖREVDEN ALINDILAR

Mart ayında görüşülecek yıllık faaliyet raporu öncesi nitelikli çoğunluğun AKP'ye geçmesi için Bağlar Belediyesi Meclisi'nin 6 HDP'li üyenin üyeliklerinin düşürülerek yerlerine kayyum atandığının altını çizen Bayram, "Böylelikle faaliyet raporundaki olumsuzluklar nedeniyle Belediye Kanunu, belediye başkanının görevden alınmasına olanak tanıyor. Tam da bu yılın Mart ayında yapılacak yıllık faaliyet raporunun görüşülmesi öncesi bizi görevden alarak, meclisin denetim yetkisini ortadan kaldırdılar. Görevden alınmamız bununla ilgilidir" diye konuştu.