Gri pasaportla Fransa'ya gidenlerden kaçının geri döndüğü bilinmezken, kaçakçılığın merkezindeki isim olan Ersin Kilit, AKP'li belediyeleri suçladı.

AKP’li belediyelerce gri pasaport çıkarılarak yurt dışına insan kaçakçılığı yapılması skandalı büyüyor. Onlarca kişinin Almanya’ya götürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından Şanlıurfa’dan da AKP’li Hilvan Belediyesi’nce Fransa’ya gri pasaportla 45 kişinin götürüldüğü ortaya çıktı. Kaç kişinin geri döndüğü ise bilinmiyor. Sözcü gazetesi köşe yazarı İsmail Saymaz, "Hilvan'dan Fransa'ya kaçakçılık köprüsü" başlıklı bugünkü yazısında “Şebekenin Fransa'ya insan kaçırdığına ilişkin belgeye ulaştım” dedi. “Elimdeki belgeye göre Şanlıurfa'ya bağlı Hilvan Belediye Meclisi, 23 Eylül 2019'da Fransa'ya bir gezi grubu göndermeyi kararlaştırdı” diyen Saymaz, Hilvan Belediyesi’nin Başkan Aslan Ali Bayık ile meclis üyeleri, kamu personeli ve STK temsilcilerinden oluşan 45 kişiye gri pasaport çıkarılması için başvuru yaptığını aktardı.

AKP’Lİ BAŞKAN: "MÜSAİT DEĞİLİM"

“Valilik 25 Eylül 2019'da isteğe olur verdi. Topluluk 30 Eylül-5 Ekim 2019 arasında Fransa'ya gitti. Ne kadarının döndüğü bilinmiyor” diyen Saymaz, olay üzerine aradığı AKP’li belediye başkanının kendisine yanıt vermediğini, valinin ise İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmasını işaret ettiğini şöyle yazdı: “AK Partili Başkanı Bayık, sorum üzerine 'Müsait değilim kardeşim' diye karşılık verdi ve telefonu kapattı. Vali Abdullah Erin ise 'Şu an İçişleri Bakanlığınca soruşturuluyor' demekle yetindi. Kaçakçılığın belediye başkanının bilgisi dahilinde ve nezaretinde gerçekleşmiş olabileceği ihtimali akla geliyor.

"ADI GEÇENLERDEN BİRİ CHP’Lİ BELEDİYE OLSA ÇOKTAN KAYYUM ATANMIŞTI"

Bayık susuyor. Vali konuşmuyor. İçişleri Bakanlığı, kaçakçılık suçunu muhalif belediyelere yıkarak, iktidarın ellerini yıkamaya çabalıyor. Adı geçen belediyelerden biri CHP'li olsa çoktan kayyum atanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin en kıymetli evrakından biri olan pasaportunu paçavraya çevirenlerden hesap sorulmayacak mı?”

ERSİN KİLİT’TEN YENİ AÇIKLAMALAR

Saymaz ayrıca “Kaçakçılık şebekesinin Almanya ayağında bulunan Ersin Kilit, sorularımı yanıtladı” diyerek yaptığı görüşmeyi aktardı. Kilit, AKP’li belediyelerle insan kaçakçılığına aracılık eden isimi mahkemede açıklayacağını belirterek, Saymaz’ın “Size göre suçlu kim?” sorusuna “Gri pasaport dediğimiz şeyi vali, belediye başkanı ve belediye meclisi imzalıyor. Bunları ben yapmamışım ki!” yanıtını verdi. Saymaz’a konuşan Ersin Kilit’in açıklamaları şöyle: "*Kendinizi tanıtır mısınız? Bingöllüyüm. 10 yaşından beri Almanya'dayım. 2016'ya kadar dönercilik yapardım. Şimdi işsizim. Hannover'de yaşıyorum. *Yeşilyurt Belediyesi'ni davet eden Kilit GmbH şirketi size mi ait? Ailemin şirketidir. *Organizasyonda rolünüz ne? Sadece davetiye gönderdim. Belediyeciler yazdıkları bir örneği bana attı. “Böyle yaz ve gönder” diye. “Yapamam” dedim. Çünkü Türkçe klavyem yoktu. Kendileri yaptılar ve gönderdiler. Ben imza attım. Onlara geri gönderdim. *Sizi nasıl buldular? Bir arkadaş aracılığıyla… *O kim? İsmini mahkemede söylerim. Şu an söylemek istemiyorum. *AKP'li belediyeden Fransa'ya da insan kaçakçılığı yapılmış siz mi eşlik ettiniz? İki başkan yardımcısını Nürnberg'den aldım. Belediyeye gittiler. “İşimiz bittiğinde seni ararız” dediler. Otelde buluştuk. Ardından Hannover'e geldik. Üç kişi daha katıldı. Tarihi yerleri gezdik. “Hannover Belediye Başkanı Belit Onay'dan randevu alabilir misin?” diye sordular. Belit beye e-mail attım. Yeni başkan olmuştu, zamanı yoktu. Hamburg'a gittik, gezdik. Sonra döndüler. *Ordu Korgan'a neden gittiniz? Gitmemişim. Korgan'la hiçbir işim yoktur. İmzamı karşılaştırsınlar. *Dönemin Korgan Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Selahaddin Emirosmanoğlu, Haziran 2020'de Korgan'a gittiğinizi, iki gün kaldığınızı ve anlaşma imzaladığınızı anlatıyor. Kimseyi tanımıyorum. Bütün şeyleri bana yıkmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin her yerindeki belediyelerde yapılmış bir şeydir. Bir vatandaş kalkıp da davetiye gönderiyor diye hepsini ona mal etmeyi doğru bulmuyorum.

"MAHKEMEDE SÖYLEYECEĞİM"

*Korgan sizi nereden duysun? Onu da mahkemede söyleyeceğim. Avukatım basın açıklaması yapacak. *İyi de Korgan'a gittiğiniz söyleniyor. İsmim her yerde çıkınca ister istemez beni kullanıyor. *Ne münasebet! Bir yıl önceki karar bu Mahkemede söylerim. *Bingöllü Ali Ayrancı'yı tanır mısınız? Almanya'da tanıdım. Yeşilyurt Belediyesi ile gelmişti.

"KAÇAKÇILIK YAPTIĞIMI İNKAR ETMİYORUM"

*Siz kaçakçılığa karışmadığınızı mı iddia ediyorsunuz? Yaptığımı inkar etmiyorum. Yeşilyurt benden davetiye istedi. Bu resmi olamayan bir davetiyedir. Almanya'da resmiyette geçmiyor. *Korgan'a? Korgan'da başka şirket geçiyor. *Sizin isminiz de var. Var. Ama oraya göndermedim. Diğerlerini kabul etmiyorum. *Almanya'da soruşturma açıldı mı? Şu ana kadar bana bir şey gelmedi.

TÜRKİYE’DE EMNİYET VE SAVCILIKTAN KİMSE ARAMAMIŞ

*Türkiye'den emniyet ya da savcılıktan arayan oldu mu? Olmadı.

"GRİ PASAPORTU BEN ÇIKARMADIM..."

*Size göre suçlu kim? Gri pasaport dediğimiz şeyi vali, belediye başkanı ve belediye meclisi imzalıyor. Bunları ben yapmamışım ki!"