CHP Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa Yunusemre Belediyesi’nde Bakanlık onayı alınmadan kanuna aykırı olarak gidilen borçlanmayı Meclis gündemine taşıdı. Başevirgen, “Sadece meclis üyelerini kararı ile Belediye, yaklaşık 18 milyon lira borçlanmış” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa Yunusemre Belediyesi’nin Sayıştay raporlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı alınmadan kanuna aykırı olarak borçlanmaya gittiğini ve bütçe gelirlerinin yüzde onunu geçen tutarda borçlandığını ifade etti. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68’inci maddesinde, belediyelerin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla borçlanma yapabileceğinin düzenlendiğini belirten Başevirgen,  “Bununla beraber söz konusu maddenin devamında borçlanmaya ilişkin esas ve usuller düzenlenmiş ve bu hükümlere aykırı olarak borçlanan belediye yetkilileri hakkında, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen durumlarda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun görevi kötüye kullanmaya ilişkin hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir” diye konuştu.

“BAKANLIKTAN ONAY ALMAYA ZAHMET ETMEMİŞLER”

Yunusemre Belediye Meclisi’nin,  11 AKP, 6 MHP, 9 İYİ Parti ve 5 CHP’li üyeden oluştuğunu belirten Bekir Başevirgen, şu bilgileri paylaştı: “Belediye, iktidar partisi ve onun destekçisi MHP’li meclis üyelerinin onay verdiği her türlü kararı uygulamaya koyuyor. Belediye tarafından 2019 yılı içerisinde; 06.03.2019 tarihinde 10.000.000 TL, 31.05.2019 tarihinde 3.000.000 TL, 27.06.2019 tarihinde 2.000.000 TL, 01.08.2019 tarihinde 15.000.000 TL ve 30.09.2019 tarihinde 3.000.000 TL olmak üzere toplamda 5 defa iç borçlanma yapmış ve yüzde onluk sınırı 01.08.2019 ve 30.09.2019 tarihli borçlanma işlemlerinde aşmış. Belediye, Kanuna aykırı olarak, yüzde ondan fazla iç borçlanma kararını sadece meclis üyelerinin salt çoğunluğunun olur vermesi ile alıyor, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayını alma zahmetine girmiyor.  Alenen suç işleniyor, Bakanlık ise bu suça göz yummuş oluyor.”

“BELEDİYE KANUNA AYKIRI OLARAK 18 MİLYON TL BORÇLANMIŞ”

CHP’li Başevirgen, “Sayıştay raporunda, Belediyenin en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yüzde onunu geçen tutarda borçlanmaya gittiği, ancak bu borçlanma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayının alınmadığı tespit edilmiş. Kanuna göre ‘Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının, yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı ile yapabilir.’ denmektedir. Bu hükme rağmen, sadece meclis üyelerini kararı ile Belediye, yaklaşık 18 milyon lira borçlanmış” ifadelerini kullandı.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ”

Borçlanma sınırına uymamanın adli ve mali yaptırımlara bağlandığını ifade eden Bekir Başevirgen, şöyle devam etti: “Adli yaptırım, 5393 sayılı Kanun’un 68. maddesinin son fıkrasında belirtildiği üzere Türk Ceza Kanunu’nun görevi kötüye kullanma suçu kapsamında soruşturma ve/veya kovuşturmaya tabi olmaktır. Hükümlere aykırı olarak borçlanan belediye yetkilileri görevi kötüye kullanma suçu işlemiştir. Bu suçu işleyenler hakkında Yunusemre İlçe Başkanlığımız tarafından suç duyurusunda bulunuldu. İçişleri Bakanlığından da, üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz.”