Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Karadeniz'de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin bulunduğunu duyurdu. Bu haberi birkaç gün önceden müjde olarak lanse eden Erdoğan'ın iktidarı boyunca defalarca enerji kaynağı keşfi açıklaması yapıldı. Yerli üretim uçak ve otomobil haberleri her seçim döneminde dolaşıma sokuldu.

Türkiye Karadeniz açıklarında 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfettiğini duyurdu. Peki bu keşif AKP iktidarındaki kaçıncı enerji keşfi? Yerli otomobil ve uçak haberleri hangi dönemlerde servis ediliyor? Daha önce ilan edilen keşifleri ve üretim müjdelerini sizler için derledik.

KARADENİZ'DE DOĞALGAZ BULUNDU: 2004

AKP iktidarının ikinci yılında Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Akçakoca açıklarında devam eden araştırmalar sonucunda doğalgaz rezervine rastlandığı duyuruldu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve ABD'li Madison Oil işbirliği ile yapılan çalışmalar sonucu bulunan doğalgazın kısa sürede işletileceği duyuruldu. Fakat hiç işletilemedi.

1 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ İÇİN 300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM: 2006

2004 yılında Karadeniz'de bulunan doğalgazın karaya yıl sonu çıkartılacağı söylense de 2006 yılına gelindiğinde sadece deniz altındaki boruların küçük bir kısmı döşenmişti. TPAO  Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, çalışmalar için 300 milyon dolar harcama yapıldığını belirterek, şöyle dedi: “Barge' isimli gemi 18.5 kilometrelik borunun 12 kilometrelik kısmını denizin altına döşedi. 10 gün içerisinde diğer bölümü de tamamlanacak. Denizdeki 3 üretim platformunun ayakları kuruldu. Aralık ayının ilk haftasında üretim platformlarının üst kısımları yerleştirilecek. Çayağzı Mevkii'nde Türk firması Gama'nın yaptığı proses tesislerinin ise yüzde 90'ı bitti. 20 Aralık'ta üretime başlanacak. Ancak bu tarihi 10 Aralık'a çekmeyi düşünüyoruz. Burası Türkiye'nin Karadeniz'de ilk doğalgaz üretim tesisi olacak. İlk bir ay deneme amacıyla 1 milyon metreküp doğalgaz vereceğiz. Daha sonra bu 2 milyon metreküpe çıkacak. Diğer kuyular açıldıktan sonra bu kapasite 4 milyon metreküpe çıkabilir” dedi. Çalışmalarda herhangi bir ilerleme olmadığı gibi 300 milyon doların nereye nasıl harcandığı ise belirlenemedi.

KARADENİZ'DE BU SEFER PETROL BULUNDU: 2007

Karadeniz üzerinden başlatılan keşif furyası 2007 yılında TBMM'ye sunulan bir soru önergesiyle yeniden gündeme geldi. Bu sefer keşfedilen petrol rezerviydi. Dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Açıklarda büyük bir havzada yeni rezerve ulaştık. İlk tespitler ve sonar çalışmaları iki ayrı havzada Türkiye'nin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğalgaz bulunduğu bilgisini veriyor" dedi. Çalışmaların Brezilyalı Petrobras adlı şirketle ortak yürütüldüğünü söyleyen Güler, "Matkabın ucu kuyudaki petrole veya doğalgaza değmeden bir şey diyemem. Ama bilimsel veriler büyük bir rezerv bulduğumuzu gösteriyor. Eğer çıkarsa, Türkiye büyük bir yükten kurtulur" demişti. Bu konuda ilerleyen yıllarda bir gelişme yaşanmadı.

SAKARYA'DA DOĞALGAZ BULUNDU: 2009

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde yapılan araştırmalar sonucunda TPAO yetkilileri doğalgaz bulunduğunu ve sondajın başladığını duyurdu. İlerleyen yıllarda bölgede ne kadar doğalgazın olduğu ve ne kadarının çıkartıldığına dair herhangi bir haber yayınlamadı ve hükümet tarafından bilgi verilmedi.

2011 SEÇİMLERİ: YERLİ UÇAĞIMIZ GÖKLERDE

AKP iktidarı yerli ve millilik söyleminin yıllar içerisinde bir üretim stratejisi olmaktan çıkartarak seçim stratejisi haline getirdi. 2011 yılında düzenlenecek olan genel seçimler öncesinde reklam panolarında Erdoğan ile birlikte "Yerli uçağımız göklerde" sloganıyla kırmızı bir uçak yer aldı. Uçağın nerede nasıl üretildiğine dair hiçbir bilgi paylaşılmazken, seçimlerin ertesinde uçak hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Ta ki 2015 seçimlerine kadar...

2012: ÇÖZÜM SÜRECİNDE TERÖR NEDENİYLE PETROL ÇIKARAMAMAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012 yılında ilginç bir açıklamaya imza attı. Yıldız, Hakkari'de yüklü miktarda petrol rezervi bulunduğunu ama terör nedeniyle çıkaramadıklarını söyledi. Yıldız, "Hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı" dedi. Yıldız'ın açıklamasını ilginç yapan şey ise o yıllarda Çözüm Süreci'nin devam ediyor olmasıydı.

2015 SEÇİMLERİ: YERLİ UÇAK VE YERLİ OTOMOBİL YAPIYORUZ

2015 seçimlerine gelindiğinde ise 4 yıl önce 'göklerde' olduğu söylenen yerli uçağın yapımına başlandığı reklam panolarından duyuruldu. Ahmet Davutoğlu'nun resmiyle birlikte panolarda, yerli otomobil, yerli elektrikli otomobil, yerli uçak ve yerli savaş uçağının yapıldığı söylendi. Şimdi ise 2023 yılında TOGG adlı yerli otomobilin Alman menşeili motoruyla piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

2019: TEKİRDAĞ'DA 20 TRİLYON METREKÜP DOĞALGAZ

Geçtiğimiz yıl, Kanadalı bir şirketin Trakya Bölgesi'nde yaptığı çalışmalar sırasında doğalgaz rezervine rastladığı haberleri batı medyasında yer aldı. İngiliz The Daily Telegraph gazetesi 20 trilyon kübik feet doğalgazın Tekirdağ'da bulunduğunu yazdı. Türkiye'de bu haberi alan basın kuruluşları ise kübik feeti metreküp olarak lanse etti. Ortaya 20 trilyon metreküplük bir doğalgaz rezervi çıktı. Kübik feeti metreküpe çevirdiğimizde açıklanan tahmini miktar 500 milyar metreküp olurken, bu sayıların tahminden ibaret olduğunu belirtmek gerek. Şirketin yaptığı üçüncü sondajın sonuçları hala kamuoyuyla paylaşılmadı ve şu ana kadar miktara dair net bir açıklama yapılmadı.

"TAM 30 KERE MÜJDE VERİLDİ"

Türkiye'de doğalgaz ve petrol aramalarına dair AKP iktidarı döneminde basında yer alan en dikkat çekici keşif haberleri bunlardı. Gazetexi Deniz Zeyrek ise irili ufaklı pek çok haberi tarayarak elde ettiği bilgiye göre AKP döneminde tam 30 kere müjdeli haber verildiğini söyledi.