Almanya, Türkiye ile Yunanistan arasında arabuluculuk temaslarına başladı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias "Diyaloğa hazırız ama egemenlik haklarımızı savunacağız" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz krizinde arabuluculuğa soyunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ilk durağı Atina'da temaslarda bulundu. Maas, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias tarafından başkent Atina'da karşılandı. Yunanistan ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz enerji kaynakları üzerinde hak iddialarından kaynaklanan krizin doğrudan görüşmelerle çözülmesi çağrısı yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bu yüzden askeri çatışma riski bulunduğu uyarısını yaptı.

“EN UFAK KIVILCIM FELAKETE YOL AÇABİLİR”

Maas "Doğu Akdeniz'de halihazırdaki durumun ateşle oynamaktan farkı yok. En ufak kıvılcım bir felakete yol açabilir" dedi. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias "Diyaloğa hazırız ama egemenlik haklarımızı savunacağız" dedi.

ZİYARET ÖNCESİ AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ile Türkiye’nin doğrudan diyaloğa geçmelerini istiyor. Maas, bugün Atina ve Ankara ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye ve Yunanistan’ın Almanya’nın NATO müttefiki olduğunu anımsattı. Doğu Akdeniz’deki doğal gaza ilişkin ihtilafların ancak uluslararası hukuk temelinde ve birbirleriyle yapılan dürüst diyalogla çözülebileceğini belirten Maas, "Gerilimler sadece Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiyi etkilemekle kalmıyor. Gerilimin daha fazla tırmandırılması tüm taraflara zarar verir" değerlendirmesinde bulundu.

“GERİLİMİ DÜŞÜRECEK GÖRÜŞMELER BAŞLATMAK GEREKİYOR”

Maas, Yunanistan ile Türkiye arasında diyalog pencerelerinin kapatılmasının değil daha da açılması gerektiğini vurgulayarak "Bunu yapmak için şimdi yeni provokasyonlar yerine gerilimi düşürecek adımlar ve doğrudan görüşmeler başlatmak gerekiyor. Bunu elimizden geldiğince desteklemek istiyoruz" diye konuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in son aylarda başlattığı görüşme sürecini desteklediğini belirten Maas, bu hafta AB’ye üye ülkelerin dışişleri bakanlarıyla Berlin’de Türkiye ile ilişkilerin ele alınacağını kaydetti. Maas, bugün Atina'da yapacağı görüşmelerin ardından Ankara'ya geçerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.