Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararına Avrupa ülkelerinden peş peşe tepkiler geliyor. Yunanistan'dan sonra bir tepki de Almanya'dan geldi.

Almanya'da iktidarın güçlü ortağı olan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Avrupa Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, Türkiye'ye Ayasofya kararı nedeniyle tepki gösterdi. Kararın "Türkiye'nin yıllardır AB'den giderek artan yabancılaşmasını" gösterdiğini söyleyen Hahn, "Üyelik müzakerelerini sonlandırma cesareti göstermeliyiz" dedi. DW Türkçe'nin haberine göre Alman Federal Meclisi’nde Birlik Partileri (CDU/CSU) Avrupa Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, Türkiye’de Ayasofya’nın müze statüsünden çıkarılıp camiye dönüştürülmesi kararına tepki gösterdi. Kararı, “Ortak Avrupa kültürüne karşı bir provokasyon” olarak nitelendiren Hahn, kararın “Türkiye’nin yıllardır Avrupa Birliği’nden giderek artan yabancılaşmasını” da gösterdiğini söyledi. Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre Hahn, “Bundan bazı sonuçlar çıkarmalı ve Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerini sonlandırma cesareti göstermeliyiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

BORREL DE ELEŞTİRMİŞTİ

AB Dış İlişkiler ve Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Ayasofya’nın camiye dönüştürülme kararından üzüntü duyduğunu açıklamıştı. Borrell, Ayasofya’nın “güçlü bir sembolik, tarihi ve evrensel değer” taşıdığını ifade etmişti. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) da Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararını “derin üzüntüyle” karşıladığını açıklamış ve UNESCO Genel Sekreteri Audrey Azoulay “Ayasofya, mimari bir başyapıt ve aynı zamanda yüz yılllardır Avrupa ile Asya arasındaki etkileşimlerin eşsiz bir tanığı. Müze statüsü, mirasının evrensel niteliğini yansıtıyor ve onu diyoloğun güçlü bir sembolü haline getiriyor” ifadelerini kullanmıştı.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ’DA

Danıştay’ın Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı imzalamıştı. Erdoğan daha sonra Ayasofya’da ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağını da duyurdu. 537 yılında Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kilise olarak inşa edilen Ayasofya, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1453’te İstanbul’u ele geçirmesinin ardından, Padişah Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştü. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından 11 yıl sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası ile cami statüsünden çıkarılarak müzeye dönüştürülen yapı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.