Çin'in Ankara Büyükelçiliği, CHP'li Faik Öztrak'ın Sinovac aşısının tedariği hakkında sözleşmeye ulaşıldığı ve 50 milyon doz için anlaşılmasına rağmen 25 milyon dozun teslim edilmediği yönündeki iddiasına yanıt verdi.

Çin'in Ankara Büyükelçiliği, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın Sinovac aşısının tedariği hakkında sözleşmeye ulaşıldığı ve 50 milyon doz için anlaşılmasına rağmen 25 milyon dozun teslim edilmediği yönündeki iddiasına yanıt verdi.

"YAVAŞLAMA KASITLI VE SİYASİ DEĞİL"

YetkinReport'ta gazeteci Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan elçilik kaynakları aşı teslimatında 'yavaşlama' olduğunu kabul ederek, yavaşlamanın kasıtlı olmadığını ve 'siyasi bir nedene de dayanmadığını' söyledi. Kaynaklar, aşı teslimatında yaşanan sorunun Uygur Türkleriyle ilgili olup olmadığına ilişkin olarak yöneltilen soruya, "Hayır. Aşı teslimatının yavaşlamasıyla bu konunun, hiçbir siyasi konunun herhangi bir ilgisi yok. Türkiye ile ilişkilerimizde siyasi bir sorun yok" yanıtını verdi.

TÜRKİYE İLK SIRADA

Bununla birlikte kaynaklar, şimdiye dek teslim edilen 26 milyon doz aşının, Çin'in 100 milyon doz olan toplam aşı ihracatının dörtte birinden fazlasını oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'nin, Çin'den aşı ithal eden ülkeler listesinde ilk sırada yer aldığını belirten kaynak "Çin'in aşılama oranı Türkiye'nin yarısı kadar" bilgisini paylaştı.