'Sakıncalı piyade' kanunileşiyor. MSB'nin yeni asker yönetmeliğine göre askere alınacak erler ve yedek subay adayları hakkında MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü araştırma yapacak. Ailesinde sakıncalı kişiler olanlar, buna göre sevk edilecek.

Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni asker yönetmeliğine göre, artık askere alınacak erler ve yedek subaylar, önce MİT ve Emniyet tarafından araştırılacak. Ailelerinde 'sakıncalı' kişiler bulunanlar, yani akrabaları KHK'lı olan, herhangi bir terör örgütü ile temas etmiş olan kişiler veya Emniyet'te herhangi bir 'suç' ile ilgili dosyası bulunan kişilerin bu durumları dosyalarına işlenecek. Yani kişiler, belki de akrabalarının suç kayıtlarından ötürü askeriyede farklı muamele görecek. Suçun şahsiliği ilkesi bir kenara atılmış olacak.

ERBAŞ VE ERLER İÇİN EMNİYETTE ARŞİV ARAŞTIRMASI

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, 'terör örgütlerine veya milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna' karar verilen yapılara mensubiyeti veya iltisakı olan yükümlüler sınıflandırma sırasında dikkate alınıp askere sevk edilecek. Erbaş ve erler için de Emniyet Genel Müdürlüğü'nden arşiv araştırması; İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı'ndaki bilgi kayıtları istenecek.

EĞİTİMİN UZAMASINDAN ÖTÜRÜ ASKERLİĞİN SARKMASI

Yönetmeliğe göre, lise veya dengi okullarda okuyanlar 22 yaşını tamamladıkları, fakülte-yüksekokullar ile meslek yüksek okullarında okuyanların ise 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya kadar askerlikleri ertelenecek. 'Sakıncalı piyade', Uğur Mumcu'nun yazdığı, tiyatroya da aktarılmış, askeriyede yaşanan tuhaf olayların anlatıldığı bir eserdir.